Papierscheppen Molens op de Zwalm Geschiedenis Home 

[left.htm]

 

De Bostmolen in Roborst

De Bostmolen, ook wel gekend als de Machelgemmolen kan je vinden in een zijstraat van de weg tussen Munkzwalm en Zottegem. (vlakvoor de spoorwegovergang naar rechts).

Aanvankelijk blijken hier 2 molens bekend te zijn geweest : een graanmolen en een oliemolen, een combinatie die wel vaker voorkomt bij de Zwalmmolens. In 1571 werden de beide molens door Kerstiaen Keymeulen in pacht gehouden van jonkheer Joos van Courtewijle, gouverneur van Oudenaarde. Vermoedelijk waren de beide functies wel in hetzelfde gebouw ondergebracht.

In het begin van de 19de eeuw waren de Machelgemmolens eigendom van de familie Moreels. De koopman in olie Livinus Moreels zal in 1849 gaan rentenieren en door de stopzetting van zijn bedrijf zijn de watermolens en de boerderij "separaat of gesamentlijk te pagten - Inlichtingen en conditien zijn te bevragen bij Notaris de Mulder te Oudenaarde". De inrichting is als volgt beschreven : "Eenen graenwaetermolen en een stampkot gelegen op de Swalm met dry koppels maelstenen, stampharnas en een koppel pletterssteenen, alles in besten staet van conservatie en tot heden in werksaemheid. "

In 1866 wordt de molen openbaar verkocht na het overlijden van Livinus Moreels en wordt de nieuwe eigenaar landbouwer Karel van Wittenberghe die ni 1877 een zeer grote stoommachine plaatst.  Een succes is het blijkbaar niet geworden want in 1899 wordt de molen openbaar verkocht "uit oorzaak van Failliet". De molen wordt dan eigendom van de familie Plasman.

De molen werd aangedreven door een ijzeren bovenslagwiel, dat oorspronkelijk was ingebouwd onder een soort afdak met lessenaarsdak. Ook deze molen werd in het begin van de jaren 60 stilgelegd en werd heringericht als café. De molenuitrusting werd "herbestemd" als cafétafel e.d.  Omwille van de jazz-optredens die er een tijdlang werden georganiseerd werd de molen ook bekend als de Toots-molen.

Bostmolen3.jpg (22090 bytes)

De Bostmolen rond 1974

Bostmolen.jpg (21128 bytes)

De Bostmolen rond 1980.

De overdekking van het rad is reeds afgebroken