Een "recente" straat : in 1900 werd de Vrijdagmarkt verbonden met de Ottogracht door de brede Baudeloostraat die verder uitloopt op de Baudelookaai
BAUDELOO : Kaai , Straat en Park
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 't Es zu lief een klein boorlinkske.

(een pasgeboren kind is zo lief)


Eerste upload : 03.06.2003
Laatste update : 17.04.2006


BAUDELOOKAAI :
Nr 17 :
Il Mezzogiorno : Siciliaans trendy restaurant. Lekker maar niet goedkoop. En, men aanvaardt enkel cash ! Vervelend dus. Open 12-14 / 18-22.30 za-mid, zo & ma gesloten.

BAUDELOOSTRAAT :

Nr 15 : Market 15 : Antiekcentrum : antieke kasten, bizarre collector's items, boeken, platen, schilderijen enz. Open van don tot zon 10-18u.
Ook Nr 15 : Alternatief Boetiek : Tweedehandskleding voor jonge mensen. Je krijgt een ruime keuze aan allerlei kledingstukken en accessoires, maar dit is één van de duurste tweedehandszaken van Gent. Open van ma-zat 11-18u30.

Nr 29 : 't Fondueloft : een fondueloft in 't hartje Gent met 30 verschillende soorten vlees-, kaas- en visfondue plus grill met bovenop een dessertfondue. Met airco en ingenieus afzuigsysteem. Open iedere dag van 18-... u / zon- en feestdagen van 12-14 en van 18-... u.


BAUDELOOPARK :
Vlakbij de abdijkerk vind je een 1.1 ha groot volksparkje midden in de stad waar iedereen met elkaar praat onder het oog van een houten reus die bij schemerlicht tot leven komt. Een kunstenaar nam de stervende boom onder handen. Het resultaat is een artistieke totem die over het parkje lijkt te waken. Op het basketpleintje verzamelen jongeren uit de buurt. Op het lichtjes hellende grasveld vind zelfs de meest veeleisende zonneklopper een ideale ligplaats. Op de achtergrond spelen kinderen, komen jongeren samen en luidt de schoolbel. Tijdens het stadsfestival 'Gentse Feesten' is dit parkje the place to be : optredens, meetingpoint, eten en drinken, spektakel, en dj's in een caravan...

In deze kerk worden geen erediensten meer gevierd. Tijdens de Gentse Feesten zijn er muziekoptredens.
Hier staan de resten van de voormalige Abdij van Baudeloo. De gotische kerk werd in 1617 ingewijd. De peervormige spits dateert van 1660 en herbergde een beiaard. In de 18de eeuw kende de abdij haar hoogtepunt, maar in 1797 werden de monniken door de Franse bezetters verdreven. De abdij werd omgebouwd tot een school, later tot lyceum en uiteindelijk tot atheneum en bibliotheek.

Het interieur van de Abtenzaal, daterend uit 1738, werd integraal overgebracht naar het Oudheidkundig Museum van de Bijloke.

Ook de plantentuin, daterend van 1797, werd in 1903 overgebracht naar zijn huidige plaats op de hoek van de Emiel Clauslaan en K.L. Ledeganckstraat.

De Baudelostraat : statige huizen daterend uit begin 1900-1905.

Bedoeld als woonruimte boven, en winkelruimten op het gelijkvloers. De uitbreiding van de handelsactiviteiten van de Vrijdagmarkt naar de Baudeloostraat mislukte echter...

Nu zijn er wel enkele handelszaken.


Nr 17 en 19 : deze zijn de mooiste huizen in de Baudeloostraat. Kijk eens naar die koppen. Gewoon prachtig !

Stella Duce

De terracottareliëfs in de boogvelden boven de spitsboogramen verwijzen naar de verdwenen paters van de nabijgelegen Baudeloo-abdij.Nr 17. 't Huis de Druifsteeg, verwijzend naar het verdwenen steegje. Je moet weten dat hier voorheen een 150-tal kleine huisjes stonden en er vele kleine steegjes waren.

Zijn collega rechts ziet er water beter uit met druivenbladeren als haartooi.
Ze houden je wellettend in 't oog ...

Kijk eens naar deze lelijkerd : een dikke neus en druiven als haartooi.
De meeste huizen zijn het werk van de Gentse bouwmeester G. Semeij. Hij ontwierp deze eclectische, historiserende, soms middeleeuws aandoende, soms renaissancistisch of barok geïnspireerde gevels die de echte historische architectuur van de Vrijdagmarkt moesten voortzetten.

Opvallend is het veelvuldig gebruik van stichtende spreuken.

De symbolen van een constructie-atelier voor gietijzer : hamer, tandwielen ...


Charpentes metalliques


De symbolen van het smedenambacht : aambeeld, tang, ketting, katrol ...

Nr 15 : het Constructie-atelier (1902) met neorenaissancegevel met cartouches, medaillons en opschriften die verwijzen naar de uitgeoefende aktiviteit.

Nr 19 : 't Huis Baudeloo (1905) in neo-Brugse gotiek.

Nu een boetiek : Blue Velvet : waar originaliteit de boventoon voert. Twee ontwerpsters tekenen er de mooiste outfits, van kleding voor alledag tot speciale feestkledij. Kortom, kleding met karakter voor mensen met persoonlijkheid.

Nu is het een antiekwinkel, en nog geen kleintje.

Deze lieve dame in het Engelse telefoonkot probeert je binnen te lokken...

Weer een van die stichtende spreuken :

Ik verteer mij zelve,
om anderen te verlichten.Nr 11 : Huis Adam en Eva, met een houten neorenaissance winkelpui met een terracotta bas-reliëf met Adam en Eva rond de Boom der Verleiding.

Als Adam dolf, Eva span, waar vond men toen den edelman ?

Dit huis is ons ook onbekend.
De kip en de haan misschien ?

Sorry, een onbekende ...

Indien gjj gooit met bloem of groen,
dat is het voorspel van een zoen.

de zonnebloem ?