Tot 1836 was de straat niet meer dan een steeg, maar werd verbreed door het slopen van de huizen aan de noordzijde.
CATALONIËSTRAAT
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 


Nie pleuje


(komt van : niet plooien = volharden)


Eerste upload : 04.06.2003
Laatste update : 11.06.2005

Nr 1 : rechtover de Sint-Niklaaskerk : het échte Gildehuis van de Metselaars (16de eeuw), met 6 door de wind draaiende beelden : de morisque-dansers.
Van boven naar onder : goden, duivels, mensheid.
Gevel met beeld van de Maagd van Gent met de leeuw en diverse wapenschilden : v/h metselaarsgilde, van Gent, van Vlaanderen, en van de Habsburgers.

De begane grond is vrij hoog omdat er zich een 13de eeuwse kelder onder bevindt.

Een kopie van het zelfde huis staat op de graslei.

Vanaf oktober 2003 brengt Toerisme Oost-Vlaanderen er een toeristische informatiewinkel in onder.Kopie van het Gildehuis van de metselaars (1912) op de Graslei. Het mist de harmonische verhoudingen van de oorspronkelijke gevel.
De morris- of moriskendans was zeer populair in de 2de helft van de 15de en de hele 16de eeuw. De dans was vooral bekend in Engeland, Noord-Nederland en Duitsland. Hij werd uitgevoerd met felle lichaamsbewegingen, door 6 mannen met belletjes rond de benen voor het aangeven van het ritme
Hoe komt Gent aan bijna 2 identieke Gildehuizen van de metselaars ?

In het begin van de 15de eeuw was dit huis bekend als Vrij Huys Vrij Erve onder de naam De Rode Deur. In 1432 kocht de metselaarsgilde het pand. In 1526 liet de gilde een nieuwe monumentale laat-gotische zandstenen gevel optrekken.

In 1696 werd het een herberg : "Den Grave van Egghermont".

Vanaf 1852 beginnen een paar rare verbouwingen. De sierlijke geveltop werd afgebroken. Toen in 1897 de St-Niklaasstraat rechtgetrokken werd, bouwde men gevels tegen het voormalige metselaarshuis aan. Het was een volledig ander huis geworden.

Ondertussen kwam de wereldtentoonstelling van 1913 er aan en werden in Gent nogal wat verbouwd en gebouwd. Eén ervan is de reconstructie van het Metselaarshuis op de Graslei. Men had de originele plannen nog en aldus bouwde men een copie zonder te beseffen dat het originele in de Cataloniëstraat stond achter een lelijke aangebouwde muur ...

In 1976 begon men het huis in de Cataloniëstraat te slopen en werden grote delen van het originele metselaarshuis herontdekt. Er zijn lange discussies gevoerd geweest om dit probleem op te lossen. Als compromisoplossing werd de topgevel volledig gereconstrueerd. En achter de gevel werd een controversiëel skeletbouw met staal en spiegelglas uitgewerkt als kantoorgebouw met appartementen.

Ook in de Cataloniëstraat :

Nr 2 : Manteca : (jazz)café met Zuidamerikaanse muziek : salsa, mambo en bossa nova.... en een groot assortiment cocktails. Live-bandjes komen er regelmatig spelen.

Nr 4 : Non Solo Pasta : goedkope én lekkere Italiaanse fastfood. Stefano is de kok van dienst. Het terras biedt uitzicht op het Belfort en de St. Michielshelling.

De Maagd van Gent met de leeuw

Wapenschild van het metselaarsgilde


We waren even "de weg" kwijt. Hallo, meneer de zwaan, waar vinden we hier het Gildehuis van de metsers ? De motard wees ons zonder problemen het huis aan.

Blauw is in Gent alom vertegenwoordigd. Daarom is Gent een veilige stad.