Een plein in het centrum van de stad genoemd naar de burgemeester Emiel Braun (1849-1927)
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 


De kinders liepen pietsjebluut te spelen in den hof

(De kinderen speelden helemaal naakt in de tuin)


Eerste upload : 21.12.2002
Laatste update : 11.06.2005


In 2001 werd hier werelds grootste hangende bloemenmand opgesteld : 10,5 m diameter, 5 m hoog, 32.000 planten. Speciale gloeilampen en automatische druppelregen zorgden dat de bloemen altijd fris en fleurig bleven. De mand hing 17 m hoog.


Ook op het Emiel Braunplein :

Nr 13 : Ponte Vecchio : Italiaans restaurant. Lekker eten. Leuke bedieners ! Er is ook een terras en een kelder. Open van 12-14u45 / 18-23u45. Gesloten op dinsdag.


Nr 15 : Restaurant Brasil (Braziliaans)
Nr 34 : Dienst Drugpreventie Stad Gent
Nr ? : Restaurant Osiris (Egyptisch) + in de kelder : MashrabiyaRechtover het Emiel Braunplein : de Cataloniëstraat : nr 1 : het échte Gildehuis van de Metselaars (16de E), met zes door de wind draaiende beelden, van boven naar onder : goden, duivels, mensheid. Gevel met beeld van de Maagd van Gent met de leeuw en diverse wapenschilden : v/h metselaarsgilde, van Gent, van Vlaanderen, van de Habsburgers.
Kerstboom by night op Emiel Braunplein
De traditionele kerstboom op het traditionele Emiel Braunplein ...

Snoodaards saboteerden in 2002 de kabels die de boom rechthield. De boom viel om ...
Het was de 3de keer dat dit gebeurde.

Emiel Braunplein

Gent verlicht zijn gebouwen met indirect licht. Het is een prachtig zicht.

Aandenken afgewezen Belfortparking
Klokke Roeland (met de barst) werd in dec 2002 gerestaureerd. Kritische Gentenaars plaatsten toen dit "aandenken ".
We twijfelden of het stadsbestuur hier op de hoogte van was ...
(12 dec 2002)


Zondag 20 april 2003
Na een geslaagde restauratie bij de Nederlandse firma Eijsbouts (Asten) waarbij onze Klokke Roeland zijn bronzen stem terugkreeg, deed de klok op Paaszondag, 20 april 2003 zijn Blijde Intrede in Gent.
Om 12u15 werd het Paasluiden ingezet : alle klokken van de Gentse Beiaard in het Belfort, de klokken van alle parochiekerken, kloosterkerken en kapellen van Groot Gent werden geluid ter ere van het Paasfeest en ter ere van de blijde terugkeer van hun zeventiende-eeuwse collega Klokke Roeland, waarna de klok werd opgetild en de klepel tegen de wand werd geslagen opdat elkeen zou kunnen horen hoe mooi die klinkt.
Onder het zingen van het Gentse volkslied "Boven Gent rijst" werd de klok op zijn oude sokkel (E. Braunplein) geplaatst.

Later zal Klokke Roeland teruggehangen worden in het Belfort om deel te gaan uitmaken van de Hemonybeiaard. Zijn plaats op het plein zal dan ingenomen
worden door de Michielsklok.

Herinnering aan volksraadpleging
De wetgever vond dat de burger best wat méér inspraak mocht hebben in het bestuur van zijn stad of gemeente. En wat dacht je dat de Gentenaren deden ? Juist ! Ze stemden de Belfortparking weg. Tot grote ergernis van het stadsbestuur.

Burgemeester Emiel Braun (1849-1927) was omstreeks 1900 verantwoordelijk voor een "grootsch werk van ontblooting", met andere w oorden : hij liet heel wat sanerings- en verbeteringswerken uitvoeren en diverse huizen werden afgebroken. Daardoor werden de grote monumenten Belfort en St-Baafskathedraal beter zichtbaar. Tegelijkertijd ontstonden 2 nieuwe pleinen : het Emiel Braunplein en het het Sint-Baafsplein.
De Bron der Geknielde Jongelingen
Achteraan : het portretmedaillon van Emiel Braun op het voor hem opgerichte monumentje.

Vooraan : "De Bron der Geknielde Jongelingen" van Georges Minne.

De Gentenaars noemen dit de "pietjesbak"
(een pietje is een kleine piemel)

De ijspiste (2002)

IJspret op het Emiel Braunplein

In de achtergrond, het prachtig gerestaureerde huis "De Fonteyne"

IJspret Emiel Braunplein

Hier met de St-Niklaaskerk als achtergrond en het neo-gotisch torentje van het voormalig Postgebouw.

 

Klokke Roeland

De Klokke Roeland, die in werkelijkheid de Grote Triomphante is, werd in 1660 gegoten. Hij barstte in 1914 en werd in 1948 vervangen door de nieuwe Roeland.


De herstelde klok (mei 2003)

Zeg nu zelf : het stadsbestuur jaagt de auto weg uit het centrum, maar het is niet vies om een parking in het centrum van de stad aan te leggen, en dan nog in de buurt van middeleeuwse gebouwen. De brave burger vreesde voor verzakkingen.