De Hoogpoort leidt je van het stadhuis naar de Groentenmarkt, het was een zeer belangrijke straat.
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 

In iemand zijn roapen schijten
(Onder iemands duiven schieten)

Eerste upload : 11.01.2003
Laatste update : 11.16.2005

Huis Samson, gildenhuis van de edelsmeden

Nr 33 : Huis "Samson", gildenhuis van de edelsmeden, in laatgotische stijl (rond 1481), volledig in Balegemse zandsteen.

Nu Schilder-decorateur Sennesal Carlos.

Hoogpoort

Hoogpoort

Is het niet middeleeuws, dan maakt de Gentenaar er toch iets moois van.


Ook in de Hoogpoort :

Nr 9 : Cream : boetiek met streetwear en fashionmerken

Nr 11 : Short Order : kleine fastfoodzaak in een trendy jasje waar je noedels, sushi, soep, broodjes, en veggieburgers kunt eten. Of je neemt je eten mee in een doosje of je warmt zelf je gerecht op in de microgolfoven. Prijzen tussen de 2,5 tot 6,40 €. Open : ma tem vrij + op zon van 11.30-21u.

Nr 12a : Le Tropical

Nr 28 : Mosquito Coast : Reiscafé

Nr 29 : Excelsior : Restaurant met Franse keuken.

Nr 31 : Chambres+ : goedkoop slapen in het centrum van de stad, in een gerenoveerd 17de-eeuws huis. Een "Bed and Breakfast" initiatief.
Voor meer inlichtingen : website Bed and Breakfast.

Nr 32 : Central

Nr 41 : Sous-Sol : een muziekcafé in een middeleeuwse kelder met witte gewelven. Underground en dancemuziek. Naast de huis-dj's komen regelmatig gasten uit binnen- en buitenland muziek spelen. Gratis inkom. Méér info op hun website . Open vanaf 22.00 u tot ... Gesloten op zon- en maandag.

Nr 55 : De Onzekere Tijd : een toog- en praatcafé onder een uurplaat zonder wijzer... Uitgebreide en originele collectie wandklokken. Het café kwam in december 2002 in de actualiteit. De cafébaas kreeg een rekening van 13.225 euro van Electrabel (de electriciteitsleverancier) ... De man was er het hart van in. Hij dacht eraan de boeken neer te leggen, een faillissement aan te vragen en ermee te stoppen. En zeggen dat het café maar open is van 10 tot 20.00 uur... Eind november 2004 kwam ie weer in het nieuws : hij werd wereldkampioen biertappen ! Een dikke proficiat zulle ! Dus voor een pint, een bolleken, of een Leffe van het vat, met een perfecte "kol", daar moet je in de Onzekere tijd wezen !!!

Nr 58 : het Koetshuis

Nr 63 : De Drake : Restaurant van het Sofitel Hotel.

En nog véél meer ...

In een zijstraatje van de Hoogpoort : de Stadshuissteeg :
Nr 5 : Lazy River Jazz Club
: Jazzoptredens én de 123 Comedy Club.
Hotel Sofitel

Nr 63 : Het viersterrenhotel Sofitel Gent Belfort - gelegen aan de voet van het stadhuis (127 kamers). Binnen restaurant "De Drake" en de bar "Van Artvelde" met livemuziek van een orgelist of pianist. Ondergrondse parkeergarage.

Oud straatnaambord
Hoogpoort / Rue Haut Port
Oud straatnaambordje op huis Heursel (Juwelier op hoek Hoogpoort/Groentenmarkt).
De Hoogpoort verbindt de Belfortstraat met de Groentenmarkt, Lange Munt en Korte Munt. In de Middeleeuwen kende het gedeelte naar de Groentenmarkt toe, veel goud- en zilversmeden. Toen was de naam nog Oeghe Port. Het was een drukke straat. Nu telt de Hoogpoort een aantal gevels in verschillende bouwstijlen, waarvan de oudste teruggaan tot de 13de-15de eeuw, naast enkele mooie 18de en 19de eeuwse herenhuizen.

Achtersikkel

De studenten kijken uit op het gebouw "De Achtersikkel". Het bestaat uit een bakstenen toerentje (14de eeuw), een middendeel met kapel boven een waterput (15de en 16de eeuw), een 15de eeuwse toren in witte hardsteen en een zuilengalerij.

Vanonder de zuilengalerij, daterend uit het begin van de 20ste eeuw, zien we de Sint-Baafskathedraal.

Interieur Conservatorium

Nr 64 : Conservatorium Gent, Hogeschool Muziek en Dramatische Kunst
Ter gelegenheid van het Erfgoedweekend 2003 konden we een bezoek brengen aan dit gebouw. We waren verrast dat achter de middeleeuwse gevels een modern interieur schuilgaat. Wat een mooie concertzaal !