In deze boeiende straat stond ooit een kraan die de wijnvaten loste
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 


Hedde nuh al zu ne lielkoard gezien ?

(heb je zo al een lelijk
iemand gezien ?)Eeste upload : 24.10.2002
Laatste update : 09.02.2006

Huis Het Vliegend Hert
Huis van Alijn

Huizen De Werken van Barmhartigheid en Het Vliegend Hert

Nr 79 : het huis " De Werken van Barmhartigheid " (1643).

Voor 1860 is het waarschijnlijk altijd een herberg geweest. Maar toen in 1860 werd het een winkel. Net na de 1ste wereldoorlog werd het terug herberg. Daarna kwam een barbier.

Al bij al, de Gentenaars van nu kennen dit huis als "Huis Temmerman", waar mevrouw Temmerman enkele typisch plaatselijke lekkernijen voorschotelt zoals Gentsche mokken en Gentsche knopkes. Wat dat zijn ? Koekjes voor bij de thee, want die verkoopt Temmerman in diverse soorten, los. Je kan er ook verrukkelijke hand-gemaakte snoepjes kopen die een lust voor oog én tong zijn.

Een leuk idee voor een kadootje : je kan er een origineel geschenk laten opmaken : een bruine papieren zak laten vullen naar keuze, die dichtgeknoopt wordt met een fijne Gentse stropkoord en.... men steekt er een opgerolde oorkonde op met een tekst in 't
Gents dialect omtrent de snoepcultuur.

Succes gegarandeerd !

Opgelet ! Enkel 's zondags open van 11 tot 17u.

Kraanlei
Verschiet niet : op de Kraanlei staan oude gebouwen naast moderne. In Gent kom je dat dikwijls tegen. Diverse bouwstijlen naast elkaar.
Boeiend niet ?

Mariabeeld met kind

De Fluitspeler

Een Fluitspeler is een man die pret maakt.

Eerst was het huis in bezit van een goudsmid (1669). Deze heeft waarschijnlijk al deze versieringen op zijn huis (zelf) aangebracht.
Later is meer dan waar-schijnlijk een soort bodega voor gegoede burgers geweest. In 1860 kwam er een borstelmaker in wonen. Vanaf 1892 was het een herberg met niet al te goede faam en werd het meermaals door de politie gesloten.

Nu is het een restaurant "De Hel".

 

Twee van de best gekende gevels te Gent :
links " De Werken van Barmhartigheid " en
rechts "Het Vliegend Hert ", ook de " De Fluitspeler " genoemd.

Nr 65 : Het Huis van Alyn of Kinderen Alynsgodshuis of Sint-Catharinagodshuis (1363).

Een jarenlange vete tussen de Gentse families Alyn en Rijm mondde in 1354 uit tot de moord op de broers Hendrik en Seger Alyn door de broers Simoen en Goswijn Rijm. In 1362 moest de familie Rijm een som geld ter beschikking stellen voor de bouw van een godshuis dat de naam zou krijgen van de slachtoffers, de gebroeders Alyn dus. Het werd een onderkomen voor oude noodlijdende vrouwen tot 1883. In 1883 werd het omgevormd tot een huurkazerne voor arbeiders. De stad kocht het in 1941 en in 1962 werd het na restauratie het Museum voor Volkskunde.

Inkom :
Zomer : van 1 april tot 31 oktober van 9 tot 12.30 u en van 13.30 tot 17.30 u.
Winter : van 1 november tot 31 maart van 10 tot 12.00 u en van 13.30 tot 17.00 u (gesloten op maandag).

Nr 81 : Het Vliegend Hert (+/- 1669)

Bovenaan prijken de beelden Geloof, Liefde en de Hoop en op top het Mariabeeld met kind.
Hilde Laweit en Hilde de Zeuge zulle eu ongekomplekseerd een dreupelke inschenken.

(Hilde met de luide stem en Hilde uit de Zeugstraat zullen je zonder remmmingen een genever inschenken)
Huis van Alijn

Wij bezochten het museum met een gids en het was ongelooflijk interessant. Het museum schetst aan de hand van doorgaans dagelijkse gebruiksvoorwerpen een beeld van het Vlaamse en vooral het Gentse volksleven van omstreeks 1900.

Je ziet er volgende afdelingen : van de wieg tot het graf, curiosa, spel en vermaak, de kruidenierswinkel, de thuiswever, de kuiper, de schoenlapper, de herberg, de klompenmaker, rookgerief, de kaarsengieterij, oude poppenspelen, de kapel en religieuze voorwerpen, de bakkerij en bakkerswinkel, maatschappijen, de barbier, de badkamer, het salon, de verlichting, muziekinstrumenten, de apotheker, de alchimist, de mandenvlechter, de drogist, de houtdraaier, de tinnenpotgieterij, en de drukkerij.

Het bezoeken waard (zonder inkom te moeten betalen) is ook het "Cafeetse", een jeneverkroeg uit de 19de eeuw.
Tijdens de Gentse Feesten wordt hier alternatieve wereldmuziek gespeeld.
Voor meer inlichtingen : Website Huis van Alijn.

De heilige Catharina

Kindren Halijns Hospital anno 1363


Het Huis van Alijn ontving op 3 jan 2003 de Erfgoedprijs 2002 (goed voor 12.500 €). Het werd geloofd om zijn verfrissende aanpak. Zijn grootste bekendheid haalde het Huis van Alijn met de tuinkabouter-invasie (2001). De stad werd dan overspoeld met kleine witte tuinkaboutertjes. Soms zie je inks of rechts nog ééntje staan in een vitrine of op een gevel.

Vorig jaar kocht het Huis van Alijn een circuscollectie aan. Een selectie affiches, kostuums en attributen wordt van februari tot april 2003 tentoongesteld. Eind april 2003 neemt het museum deel aan het Erfgoedweekend. Van begin mei tot half juni toont het een collectie toverlantaarnplaatjes. Het grote zomerproject loopt onder de noemer God en klein Pierke.


Huis van Alijn

Terracottareliëf

De terracottareliëfs op de gevel zijn allegorische voorstellingen van de 5 zintuigen : gehoor, reuk, smaak, gezicht en gevoel.

Terracottareliëf
Terracottareliëf
Terracottareliëf

Terracottareliëf "Het Vliegend Hert"

Het gevleugeld hert zinnebeeldt op verjonging van het leven.

Terracottareliëf

De hongerigen spijzen

De hongerigen spijzen

De dorstigen laven

De dorstigen laven

De gevangenen verlossen

De gevangenen verlossen

De naakten kleden

De naakten kleden

De vreemdelingen herbergen

De vreemdelingen herbergen

De zieken bezoeken

De zieken bezoeken

De werken van barmhartigheid zijn deugden door dewelke wij andere mensen in hun lichamelijke of geestelijke nood uit barmhartigheid bijstaan. Er blijkt nogal wat verwarring te bestaan rond de "Werken", want er zijn 7 werken. Het zevende werk "de doden begraven" staat er niet op. Volgens de oude christelijke geschriften zijn er 6 werken. Pas vanaf de 13de eeuw is het 7de werk "de doden begraven" officieel er bijgekomen. De urne bovenop het huis refereert naar dit "Werk".
Gents Manneke Pis
Oud wijnhandelaarshuis, nu 't Buikske vol
Nr 17 : Huis "' t Buikske vol ", voorheen antiekzaak, is nu een goed restaurant (wildmenu's), maar ook het huisje van het Gentse Manneke Pis. Het bronzen beeldje staat boven de ingang van dit mooi bepleisterde huis met Lodewijk XVI-klokgevel. Dit beeldje dateert van 1980 en is een afgietsel van het originele terracottabeeldje (1634) dat bij een storm in 1965 op de straatstenen kapot viel.
De legende : De Graaf van Vlaanderen had van een kruistocht een bastaard meegebracht. De graaf, die geen gemakkelijke kerel was, had ooit een of andere bisschop mishandeld, wat hem de vloek opleverde dat hij eens zou getroffen worden in wat hem het dierbaarst was. Toen het bastaardje het eens te bont maakte en op de Kraanlei tegen een gevel plaste, gebeurde het onheil : het veranderde in steen... Een andere versie is dat hij tijdens een optocht zijn kleedje omhoogtrok en zijn piemeltje toonde aan de omstaanders, totdat hij veranderde in steen en hij bleef wateren ...

Anekdote : op het einde van de 19de eeuw kreeg het beeldje een vijgeblad. De toenmalige bewoonster vond het kereltje onzedelijk ...

Al bij al is het toch een oud manneke want in 1634 wordt er melding gemaakt van dit Manneke Pis.
De bouwheer van dit huis, een wijnhandelaar liet het als uithangbord aanbrengen op het huis.

Op zaterdag 9 november 2002 kwam het Gents Manneke Pis in de actualiteit. Ter gelegenheid van de lancering van een nieuw Gents bier : het Gensch Mannekes Pies. Dit nieuwe witbier wordt door de brouwerij Bios uit Ertvelde gebrouwen en bevat 5% alcohol.

PS : er staat nog een tweede Manneke Pis in Gent : in de Wilderoosstraat. Het is blijkbaar van dezelfde vorm gegoten, en is dus ... een tweelingbroer !
Daar kunnen Brussel en Geraardsbergen dus een puntje aan zuigen !


Ook op de Kraanlei :

Nr 43A : RAJ is een Indisch restaurant, al hebben ze 1 Thaise salade op het menu staan (heel lekker trouwens), maar de keuken is rasecht Indisch, evenals het interieur dat rechtstreeks uit India, Pakistan en Nepal geimporteerd werd.
Verschillende soorten thee, Indische zoetigheden, Indische frisdranken, kleine snacks, maar ook ruimte voor uitgebreid tafelen... en de openingsuren: dagelijks van 18-23, in het weekend van 12-23, dinsdag voortaan gesloten.
De binnenkoer herbergt ook een Indische sauna...
Details en foto's zijn te vinden op www.raj.be


Nr 53 : Il Cortile : Siciliaans restaurant. Serveert ruime, lekkere porties. Intiem donker restaurant met gezellig kaarslicht. Gesloten op maandag.

Nr 55 : Goedkoop slapen in het centrum van de stad, met uitzicht op de Leie en de historische gevels van de oude Gentse binnenstad. Gelegen op slechts 100 meter van het Gravensteen en het Patershol is vlakbij.
Een "Bed and Breakfast" initiatief . Voor meer inlichtingen : deze website of de website Bed and Breakfast.


Nr 61 : Fotofobie : fotozaak, met als specialiteit huwelijksfotografie.

En nog véél meer ...


Het zijstraatje links is één van de vele ingangen naar het Patershol.


De Kraanlei aan de Leie.

Weet je wat dit zijn ?

Ruitjes, Poepkes, Punaizen, Maria's, Toverballen, Kruiskes, Kloefkes, Wippers, Munteklontjes, Lutsepoepe, Zure Tuutjes, Beezekes, Fruithartjes, Wissel-agentjes, Belga's, Begoniatjes.

Bovenstaande snoepjes natuurlijk !