De volksmond noemt het "'t Patershol", naar de achteruitgang die de Paters van het Karmelieten- of Vrouwebroersklooster er bezaten...
PATERSHOL
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 

CORDUWANIERSTRAAT

Nr 4 : RAJ Sauna - open ma tem zat 15-23 u / zon 10-23 u. Ook Eet- & theehuis kant Kraanlei.
Nr 9 : Virus
Nr 57 : Le Baan Thai : Thais restaurant - stijlvol - intieme sfeer. Open 14.30-22.00 behalve maandag.
Nr 65 : 't Klokhuys - vroeger de "Karmeliet". Nu brasserie-restaurant in Parijse stijl met marmeren tafeltjes, houten lambrisering, met spiegels aan de muren en overal uurwerken, die verkeerd lopen... Op het menu : wild en streekgerechten zoals paling in 't groen, stoverij, hammetje met mosterdsaus, zurkelplets, braadworst, spek met zurkelpuree. Open alle dagen 12-14 u / 18-23 u - gesloten op ma-, di-middag.

ZEUGSTEEG

Nr 7 : De 3 Biggetjes : een goed restaurant met een discrete oosterse toets in een fijn kader. Open 12-14 u / 19-21 u. Gesloten op za-namiddag, zondagavond en dinsdag. Reserveren is een must. Geklasseerd 16de eeuw huis met steenrode muren en houten zoldering. Prijsidee : rond de 27 à 36 € voor een menu. En de wijn ? die betaal je per cm !

VROUWEBROERSSTRAAT

Nr 5 : Karel de Stoute : Restaurant met wildmenu's in 't seizoen.
Nr 6 : Caermersklooster (Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur). Diverse tentoonstellingen (meestal gratis). Eigen website.
Nr 21 : Togo : restaurant waar uitsluitend Afrikaanse specialiteiten geserveerd worden.

HERTOGSTRAAT

Nr 42 : Bij den Wijzen en den Zot : restaurant met wildmenu's in 't seizoen.

Het restaurant won in november 2004 de wedstrijd " Beste Gentse Viswaterzooi "

Het gebouw dateert van de zestiende eeuw en was het gildenhuis van lederbewerkers.

PLOTERSGRACHT

De naam refereert naar de nu overwelfde gracht (1872) waar de ploters (=leerlooiers) hun water haalden. De gracht heette vroeger de Quade gracht of Leertouwersgracht. Een klein deel ervan is opnieuw vrij gemaakt aan het Karmelietenklooster.

Nr 6 : De Vier Tafels, restaurant met internationale keuken. Als specialteiten staan rendier, kangoeroe, struisvogel, krokodil, vlees- en visgerechten en vegetarische schotels op het menu. Open 12-14 / 18-22.30. Gesloten op maandagmiddag.

LANGE STEENSTRAAT

Nr 10 : De Geschoeide Karmeliet, restaurant "cuisine du marché", met een steeds wisselende kaart, huisbereide foie gras, hazenrug, fazant, duif ... Een menu kost 37.5 €.

KAATSPELPLEIN

Drongenhofkapel : Open di tem zo 14.00-18.25 u. Tentoonstellingen.

Het zijn niet allemaal "originele" restaurants in 't Patershol. Ook dit boetiekje had originele T-shirts in de vitrine.
Het Patershol is één van de oudste wijken in Gent. Het heeft zijn gesloten stratenpatroon uit de middeleeuwen bewaard en het is er een beetje een doolhof.
Tot de 17de eeuw was het de wijk van de Ploters (leertouwers) die er hun bedrijven hadden.
In de 17de en 18de eeuw werd het de woonplaats van talrijke magistraten verbonden aan de rechtbanken van de Raad van Vlaanderen en het College van de Oudburg die toen in het Gravensteen zetelden. Toen het Gravensteen verkocht werd, en omgevormd werd tot fabriek, verdween de magistratuur uit het Patershol. Hun huizen werden opgedeeld in kleinere woonplaatsen voor arbeiders. De vrije ruimte die nog overbleef werd volgebouwd met arbeidersverblijven.
Maar toen de fabrieken zich op het einde van de 19de eeuw naar de buitenwijken verplaatsten en de werknemers volgden, werd het Patershol het verblijf van de minstbedeelden : een wijk van kroegen, logementshuizen en bordelen. De prostituees met hun pooiers, de vechtersbazers en lanterfanters zijn nu verdwenen. Vanaf 1980 herstelde de wijk zich en kreeg het opnieuw uitstraling. Veel van de zowat 100 beschermde huizen zijn reeds volledig gerestaureerd. Soms zie je nieuwbouw tussen de oude huizen. Talrijke restaurants vonden er hun plaats. Het is gezellig wandelen door de kleine straatjes. Je kan er ook het voormalige karmelietenklooster (Caemersklooster) en (af en toe) de kapel van de Norbertijnen (Drongenhofkapel) bezoeken.

(Deze pagina is ver van volledig - er zullen nog vele updates volgen)
Een beruchte bewoonster van het Patershol was Mie Nekkenbijter.
Het was een vrouw van lichte zeden, die haar klanten een zuigplek in de hals gaf als merkteken én als signaal voor hun echtgenotes.
Rust en charme vind je in het Patershol.
Lugubere verhalen

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd in een kroeg in de Ballenstraat de exploitant, zijn vrouw en de meid gewurgd aangetroffen...

In de 18de eeuw werd een ganse familie uitgemoord. Dit gebeurde in het Vrouwebroers- of Kuipersstraatje.
Na het vertrek van de arbeiders, kwamen de minstbedeelden de wijk bewonen. Wie kent er nog Loele-de-Vuilbak, Dikke Mie, Menier Bastien, Cerberus, Schele en Tseef Tiens, Pierke Logé, de Kelebijterigge, de Maandagvechter, Pier den Dief, Tiete Boree ?

 

 

 

 

 

 

 


Heure vint es ne vrieën tsjaloezigoard

(Haar man is een jaloers iemand)


Gruute dust ?
Neem een gruute flasche


(grote dorst ? Neem een grote fles)


Eerste upload : 11.06.2003
Laatste update : 17.04.2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALVERSTEEG

't Velootje : Aanrader ! Uniek café uitgebaat door een kluizenaarstype. Het kleine caféetje hangt vol oude fietsen en overal staan heiligenbeeldjes. Als hij goesting heeft, zal hij uit zijn zetel komen om u een trappist te verkopen. Ah ja, onze kluizenaar heet Lieven.

Even meegeven dat dit café een lokaal verkeersreglement heeft :
- voeten, puuten en benen onder de tafels zodat de bedieningswegen vrij blijven...
- 1€ stoelkesgeld voor de geheelonthouders die enkel het café komen bezichtigen...
- de gebuurs 's nachts nie wakker brullen mé ulder zattekluuten...
- gelieve het vuur alsook de dieren niet te voederen...

RODE KONINGSTRAAT