Een rechthoekig plein met diverse belangrijke gebouwen : de St-Baafskathedraal, het Belfort, de Lakenhalle, een theater en een monument.
SINT-BAAFSPLEIN
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 


't es hier vrie bevangen !

(beklemd van lucht)


Eerste upload : 06.07.2003
Laatste update : 13.06.2005

Op de Sint-Baafs-kathedraal staat een nestkast voor slechtvalken. De toren is de laatste jaren een pleisterplaats van de roofvogel geworden. In 2002 heeft er zelfs een koppel gebroed met één jong.

In de Middeleeuwen was de slechtvalk nog de meest voorkomende valk in Vlaanderen. Normaal broedt hij op rotsrichels, maar bij gebrek daaraan bij ons in bomen en kerktorens.

De slechtvalk is een soort die tot de verbeelding spreekt. Hij dank zijn vermaardheid aan de adembenemend steile duikvluchten waarmee hij zich vanuit de hoogte met grote snelheid op zijn prooi stort.

De slechtvalk is de natuurlijke vijand van de duif. Al louter door zijn aanwezigheid verjaagt hij de duiven. Hij heeft in de stad een leefgebied (terug)gevonden met nestgelegenheid en voldoende voedsel in de omgeving, namelijk een overpopulatie van duiven.

De duiven zorgen al jaren voor overlast in de stad. De uitwerpselen ontsieren en schaden de gebouwen. Ze bevatten een hoog gehalte aan ammoniak dat de stenen aantast. Dat brengt veel onderhouds-kosten met zich mee. Duivenmest bevat ook ziektekiemen die darm-ontstekingen (Salmonella-infecties) en long-aandoeningen (ornithose) veroorzaken bij de mens. Het is dus om meerdere redenen nodig de duiven-populatie onder controle te houden.

Een koppel slechtvalken eet in de broedperiode gemiddeld 5 duiven per dag.


De Stad nam ook andere maatregelen zoals prikkers plaatsen die de vogels weren, gaten en openingen in gebouwen dichtmaken en de duiven in de winter met netten afvangen.

xxx
Je moet niet altijd naar Brugge om goede kant te kopen. Het kan in Gent ook ! De winkel is 's zondags ook open.

Links vooraan het Belfort, in 't midden de Lakenhalle en centraal de Sint-Baafskathedraal.


Kerstmarkt 2002

Monument ter ere van Jan-Frans Willems, de "vader van de Vlaamse Beweging".

Inkom van de Sint-Baafskathedraal.

Ook op het Sint-Baafsplein :

Nr 2 : Sala Thai : Thais restaurant.

Nr ?? : Bridge : Engelse pub

Nr 23 : De Rechtvaardige Rechters : sfeervol café met zachte muziek, om dus een rustig babbelken te slaan met een kopje koffie bijvoorbeeld. Als je weet dat de broer van Miguel Wiels, huispianist bij het gelijknamige TV1-programma achter de tap staat, dan is de link naar de cafénaam snel gelegd. Open vanaf 10u30 - dinsdagavond en woensdag gesloten.

Nr 44 : La Fuente : Oesterbar waar de oesters als hoofdgerecht opgediend worden. Open : elke dag vanaf 10 u.

En nog véél meer...


Vanuit de Limburgstraat heb je dit zicht op de St-Baafskathedraal.


St-Baafskathedraal
St-Baafsplein

Te bezoeken :
Apr-okt : dagelijks van 9:30 tot 12u en van 14 tot 18u

Nov-mrt : dagelijks van 10.30 tot 12u
14:30 tot 16u.

Gesloten in de voormiddag op zon- en feestdagen.


Menig toerist vindt de weg naar de Sint-Baafskathedraal vanwege het Lam Gods dat daar tentoongesteld wordt.

In 942 stond hier een parochiekerkje, het oudste van Gent. Dit kerkje werd aangepast en werd alsmaar groter tot zijn huidig uiterlijk. Er zijn 27 zijkapellen. Er is een crypte met 15e-eeuwse muurschilderingen. Er hangt ook een Rubens : de bekering van St-Bavo.

De toren is enkel te beklimmen tijdens de Gentse Feesten (altijd de week waarin de 21ste juli valt).


De pinnen dienen om duiven weg te houden.

Nr 17 : In 1899 werd de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) in gebruik genomen. De gevel is versierd met 4 bronzen wapenboden of herauten die de blazoenen van de 4 belangrijkste rederijkersmaatschappijen van Gent dragen : De Fonteyne, Sint-Agnete of de Bomloze Mande, Sint-Barbara op Sint-Pieters en Maria ter Eere.

Later NTG : Nederlands Toneel Gent, nu Groot huis van het Publiekstheater.
Eigen website.

Op het balkon is het leuk 'terrassen'. Vanop deze plaats heb je een mooi zicht op de Gentse torens. Naast normale drankjes, staan hier ook lekkere gerechten - hoofdzakelijk vis - op het menu of een dagschotel (11€). De keuken is open van 12 tot 23u (op din vanaf 16u) Zondagvoormiddag kan je hier ook een uitgebreid ontbijtbuffet krijgen.

Nr 15 : Chocolatier Van Hoorebeke : hier koop je de betere pralines van Gent !


Kerstsfeer 2002