Ca. 630-650 bouwde Amandus en zijn gezellen de Blandinium of de Sint-Pietersabdij, het belangrijkste monument aan het Sint-Pietersplein.
 
Gildehuizen Korenmeters en Vrije Schippers De Acht Zaligheden Belfort De Gekroonde Hoofden Gildehuis van de metsers Jacob Van Artevelde Patershol Het Spijker Sint Niklaaskerk Het toreken Patershol
 
 
Graslei Gravensteen Kleine Spijker Patershol St-Michielsbrug St-Veerleplein Leie Penshuisjes - Groot Vleeshuis
Website gesponsord door Reiscafé Mosquito Coast - Hoogpoort 28 - 9000 Gent
 
Webdesign door Adix - Foto's ® Adix
 


Noaste weke es 't Sies-klimop en goame noar de zie.

(Volgende week is het Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart en gaan we naar de zee)


Gratis te bezoeken :
St-Pietersabdij :
tuin, cafetaria, een zomers terras, exposhop, permanente tentoonstelling in de kelderruimte.

Open : 1 apr - 11 nov
10.00-18.00 u
Gesloten : 12 nov - 31 maa

Tijdelijke cultuurhistorische en kunsttentoonstellingen (betalend)


Eerste upload : 20.12.2002
Laatste update : 13.06.2005

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk
St-Pietersabdij

Fronton Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk

Het wapenschild van de Sint-Pietersabdij siert het fronton.

Bezoekers voor de archeologische site

Een 150-tal geïnteresseerden verzamelden in de Sint-Pietersabdij, waar de gids de situatie schetste. De stad Gent is zo vriendelijk om de uitleg op borden te zetten.

De werken zijn gestart op 31 juli 2002. De Dienst Stadsarcheologie heeft nog tot november 2003 de tijd om de geheimen van de ondergrond te ontsluieren.

Opgegraven skelet
Opgegraven skelet

Archeologiemateriaal

Het gerief van een archeoloog.

<- Op het middeleeuwse kerkhof stonden geen grafstenen of kruisen. In het begin werden de overledenen mooi naast elkaar gelegd, maar later toen het kerkhof vol geraakte, werden de oude beenderen wat opzij geschoven zodat de nieuwe
overledene plaats kreeg ...

Men vindt ook houten kisten met of zonder metaalbeslag. Tot nu toe werden 130 graven gevonden, alsook 5 knekelputten waarin menselijk beendermateriaal verzameld werd.

Opgegraven skelet
Opgegraven skelet

Afgegraven deel Sint-Pietersplein

De afgegraven plaats. In de achtergrond statige neo-klassieke gebouwen.

Tenten voor archeolisch onderzoek

Onder de 2 tenten graven de archeologen de skeletten bloot.

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk
Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk

De middenbeuk.

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk

De rechterzijbeuk.

De Schatkamer
De schatkamer : dalmatieks en kazuivels
De schatkamer : altaarkruis

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Rive

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Rive, een albasten beeldje (14de eeuw) dat o.a. aangeroepen werd tegen de pest.

Van Peteghem orgel

Het monumentaal Van Peteghem-orgel (1847-1848).

Apotheek

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk (1629-1722 ) in barokstijl. Deze dubbele naamgeving dateert van 1810 en verwijst naar de gesloopte Onze-Lieve-Vrouwkerk (1799). Men weet niet waar die kerk gestaan heeft. De archeologen zijn nu druk op zoek naar de fundamenten van die kerk. Tot eind 2003 krijgen zij daar de tijd voor (zie hieronder).

De Sint-Pietersabdij bestaat al minstens sinds 630, maar werd door de Noormannen verwoest (851). In 975 was alles herbouwd en breidde men in de 12de en 13de eeuw uit. Tot in 1580 de romaanse kerk bijna volledig verwoest werd door de godsdienstonlusten. In 1629 werd de eerste steen gelegd van de huidige kerk.

In 1796 verdween de abdij als instelling. De kerk werd gebruikt als opslagplaats en museum voor schilderijen en kunstschatten afkomstig uit andere opgeheven Gentse kerken en kloosters.

Vanuit de Tweekerkenstraat (weer een verwijzing naar die tweede kerk, de Onze-Lieve-Vrouwkerk) zijn beide torens goed zichtbaar.

Foto links : de achtvormige koepel heeft een omtrek van 50 m en een diameter van 12 m.

Foto rechts : de toren aan de oostzijde is 70 m hoog.


De kerk is zeer rijk aan kunstschatten, een groot aantal beeldhouwwerken en houtsnijwerken, en tal van oude schilderijen daterend uit de 17de en 18de eeuw.

De Sint-Pietersabdij en het Sint-Pietersplein.

Daar waar nu de auto's staan, stonden vroeger diverse abdijgebouwen zoals de proosdij en het abtenkwartier, die in 1811 afgebroken werden. Het vrijgekomen terrein werd genivelleerd en in 1848 ontstond het huidige plein.

De meeste nog bestaande abdijgebouwen dateren uit de 16de, 17de en 18de eeuw.

De Sint-Pietersabdij is ook de zetel van de "International Club of Flanders". Het is een businessclub, opgericht in 1967, en telt 320 leden. De club vertegenwoordigt alle belangrijke bedrijven in Oost-Vlaanderen. In de club ontmoeten de leden belangrijke zakenmensen, academici en toppolitici. Koning Albert is erevoorzitter.

Het bezoeken waard (gratis) : de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk.

Je ziet er :

Rechts boven : 19de eeuwse vazen, zilveren sokkels (1715-1717), diverse antiphonale romanums (1786), zilveren kelken (1750), wijwateremmers, reliekhouders, cibories, en een ceremoniestaf.

Rechts onderaan : diverse dalmatieks (1735-1740), Kazuifels (18de eeuw) en manipels (16de eeuw).

Links : een zilveren altaarkruis (1752) in rococostijl.

De lichamen liggen met de voeten richting Sint-Pieterskerk. Dit zijn gewone mensen die hier begraven liggen. Monniken zouden met het hoofd naar de kerk liggen. De middeleeuwse filosofie was dat bij de verrijzenis de gewone mens rechtstaat met het gezicht naar het altaar (het licht), terwijl de monniken het licht al kenden en als "herder" naar de "kudde" keken.

De zwarte afdruk is hoogstwaarschijnlijk een afdruk van een paal van een recente opbouw van een circustent.

Tot nu toe is er (spijtig genoeg) nog niets spectaculair gevonden.


Ook op het Sint-Pietersplein :

Nr 26 : deze prachtige apotheek (1923). Het gebouw zelf in statische neoclassicistische architectuur dateert van 1848. Het intacte interieur is een combinatie van eclecticisme en gestileerde Art Deco. Bekijk ook eens de prachtige glas in-loodramen met florale motieven. De houten kroonlijst is centraal uitgewerkt met een gestileerd neorococo frontonnetje. De bouwheer was de "Samenwerkende Maatschappij Vooruit" en sinds 1923 is het altijd een apotheek gebleven (de medicamentjes zijn nieuwer).


Nr 14 : zijvleugel van de Sint-Pietersabdij : het Schoolmuseum Michel Thierry. Dit natuurwetenschappelijk museum mikt op een ruim publiek. Uiteenlopende (school)onderwerpen komen aan bod : aardrijkskunde, mineralen, evolutie van het leven op aarde, de ongewervelden, de biologie van de mens, en een dioramazaal met inheemse vogels. Ook het audiovisuele spel 'Gent en Keizer Karel' kan men er beleven. Tarief 2002 : 2.48 € - open 09-17.00 u / zondag van 14.00 - 17.30 u
Roxy Center : een wel heel grote videotheek, met nu ook DVD's.

Scoubidou : een mosselrestaurant met échte Zeeuwse ! Gesloten op donderdag.

De halfvastenfoor (kermis) - sinds 1850 ! Vanaf 22 maart tot en met 13/4/2003. Voor de foor gaan de meeste putten weer dicht en komt er een nieuwe verharding. Ongeveer 5 van de 120 attracties zullen verdwijnen.

Plaats voor de circussen

Vanaf 2006 : ondergrondse parkeerplaats (beetje wachten dus). Nu nog bovengronds parkeren mogelijk.Af en toe wordt een klein kruisje of een koperen of bronzen muntje gevonden. Dit laatste verwijst naar een voorchristelijk gebruik om de dode een muntje mee te geven voor de overtocht naar de onderwereld, een gebruik dat door het christelijke geloof werd verboden maar nog geruime tijd bleef doorleven onder de vorm van pasmunt aan Sint-Pieter om tot de hemel toegelaten te worden (uit stadsmagazine Gent december 2002).

Op volgende website vind je nog méér foto's en artikels over de opgravingen op het Sint-Pietersplein, maar ook van andere archeologische onderzoekingen in Gent.

Het archeologisch onderzoek op het Sint-Pietersplein (foto's nov 2002)
TUIN VAN DE SINT-PIETERSABDIJ
Vlakbij het Sint-Pietersplein, midden in de studentenbuurt.


SIZE
0,8 ha of een bescheiden voetbalveld.


VIBES
In deze middeleeuwse abdijtuin met vruchten en kruiden geniet je van de serene sfeer en de rust. In de fruittuin groeien druiven, vijgen, perziken, hazelnoten, appels, bramen, rode bessen, kersen. Vlakbij vind je de Sint-Pietersabdij met de Kunsthal en een eetcafé met zomers terras. De hele buurt rond de Sint-Pietersabdij is ingenomen door studentenkoten, -cafés, -restaurants, -frituren en -kopieerzaken.


SUNBATHING
Zonnebaden is in deze tuin niet de gewoonte. Bezoekers komen er vooral om te wandelen en tot rust te komen.


SOUNDTRACK
Omgevingsgeluiden van de stad dringen nauwelijks door.


OPEN
Van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18 uur, via de ingang van de Kunsthal in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9.


HOW TO GET THERE
Bus 5 en 50.

Klassiek concerten in de OLV-Sint-Pieterskerk