De Geuzen

In 1985 werd Willy Vandersteen 72 jaar en zorgde hij tot verbazing van zijn omgeving voor een verrassing in de Vlaamse stripwereld. Hij deed afstand van de scenario's van Robert en Bertrand en concentreerde zich op een nieuwe reeks, De Geuzen. In deze stripreeks werden de grote passies van Willy Vandersteen samengebracht. Allereerst het historische kader van de geuzentijd met het ontluikende vrijheidsideaal van de bewoners van de Lage Landen, die de Spaanse overheersing meer dan moe waren. Daarnaast de tekeningen, etsen en schilderijen van Pieter Breughel, die de veredeling van de renaissancistische zelfontplooiing op sublieme wijze uitbeeldde in zijn afkeer voor de oorlog en de onvermijdelijke menselijke dwaasheid die eraan ten grondslag ligt.

Veerle en Hannes

De hoofdfiguren zijn Hannes, het blonde meisje Veerle en de robuuste smulpaap Tamme. Veerle is de dochter van de boer Carolus en zijn vrouw Boelkin. Veerle is smoorverliefd op Hannes, maar aanvankelijk is haar vader zeer gekant tegen de relatie. Boelkin laat hen echter begaan. Tamme is de knecht van Carolus en waarschuwt de geliefden als zijn baas opduikt. Allen dragen het vrijheidsstreven van de geuzen in het hart. Zeer spoedig zullen Hannes, Veerle en Tamme zich actief aan de zijde van de geuzen scharen om de Spaanse bezetter te verdrijven.

      
      

Bron:

Biografie Willy Vandersteen: De Bruegel van het beeldverhaal / Peter Van Hooydonck - Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 1994 - 288 p.: ill. - ISBN 90 02 19500 1