Ben ik eigenlijk wel te dik?

Mijn overgewicht

Wanneer begin ik het best met mijn dieet?

Hoe begin ik?

Wat mag ik eten?

Wat mag ik drinken?

Vermageren door sporten!

Mijn resultaat na 6 maanden

Ik ben op mijn streefgewicht! En nu?
LINKS

Groene thee : Groene thee is gezond. De voordelen van groene thee in een notendop.

Xenical, de dieetpil? : is Xenical nu echt de wonderpil bij uistek?

Zweetvoeten : ook last van zweetvoeten? Tips en oplossingen!

Afschaf aftrek hypothecaire lening? : Bekijk hier wat er gaat gebeuren vanaf 2014.

Recepten : lekkere recepten die u gemakkelijk zelf kan klaarmaken!

Meer links hier...

 

 

"Verlies meerdere kilo's(*) per week zonder pillen, drankjes, oploszakjes, ... Het enige wat je nodig hebt is veel doorzettingsvermogen en wilskracht!"

(*) Waarschuwing: raadpleeg steeds uw huisdokter voor u start met een dieet!

Ben ik eigenlijk wel te dik ?

Men gebruikt dikwijls de BMI (= body mass index) als referentie om aan te geven of iemand te dik of te mager is. De BMI wordt als volgt berekent:

BMI = gewicht / (lengte x lengte)


Het gewicht wordt uitgedrukt in kilogram en de lengte in meter. Er wordt algemeen aangenomen dat een goede BMI tussen 20 en 25 moet liggen. Een BMI kleiner dan 20 is te mager en alles hoger dan 25 is te dik. Dit is natuurlijk gewoon een getal. Een persoon met een BMI van 22 kan er dik uitzien,  terwijl een andere persoon met een BMI van 25 slank lijkt. Veel is echter afhankelijk van de lichaamsbouw.

Het vetpercentage is een meer efficiënt getal om te bepalen of iemand te dik is. Je kan het vetpercentage theoretisch berekenen door bepaalde omtrekken (buikomtrek, bilomtrek, etc.) te meten.

Je kan dit ook met een apparaat meten. Dit apparaat stuurt een kleine elektrisch stroom door het lichaam en meet dan de “bio elektrische impedantie" of BIA. Er is een bepaalde verhouding tussen “de elektrische weerstand” en het vetpercentage. Het vetpercentage bij vrouwen ligt steeds iets hoger dan bij mannen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van een normaal vetpercenateg bij vrouwen en mannen:

Vetpercentage

Leeftijd

Man

Vrouw

17 - 29 jaar

15 %

25 %

30 - 39 jaar

17 %

27 %

> 40 jaar

20 % l

30 %


Terug naar boven

 

Mijn overgewicht

Bij de start van mijn dieet woog ik 97,2 kg met een lengte van 1m98. Dit wil zeggen een BMI van 24,8. Theoretisch was ik niet te dik. Joepie!

Als ik mezelf bekeek in de spiegel zag ik nochtans iets anders: een papzak met een veel te dikke buik met “love handles“. Totaal geen figuur en totaal geen zicht. Wat wil je ? Elke week lekkere frietjes eten, zwaar bier drinken (Duvel,trappist), ’s avonds voor televisie zitten met een grote zak chips die uiteindelijk sneuvelde tot het laatste kruimeltje. En dan ook nog eens die lekkere nootjes, mmhhhmm.

En dan ? ’s Morgens wakker worden met een niet al te fris hoofd, slecht geslapen, totaal geen honger en zin in een ontbijt. Een ferm ochtendhumeur dat de hele dag kon duren, neerslachtigheid. Tja, ik durf zelf het woord “depressief” in de mond nemen. Zo kon het eigenlijk niet meer verder. Er moest iets gebeuren.

De vraag die ik me stelde: Hoe snel vermageren? Hoe snel vet verbranden? Door weinig te eten? Door één of andere super dieetpil? Nee, gewoon door “anders te eten” en “anders te leven”. Simpel hé, “gewoon” een nieuwe levenstijl aannemen.

Terug naar boven

 

Wanneer begin ik het best met mijn dieet?

De vraag “wanneer begin ik ?” is duidelijk. Zeg tegen jezelf: vandaag, nu op dit moment begin ik! Liever vandaag dan morgen. Stel het niet uit.

Uiteindelijk spreken we over iets dat de rest van je leven zal duren. Klinkt bizar, maar eigenlijk start je niet met “diëten” maar met “anders eten” en “anders leven”. Vind je dit erg? Denk je dat je jezelf iets gaat tekort doen? Totaal niet. Je gaat zelfs nieuwe dingen leren eten en bepaalde soorten voedsel zelfs beginnen appreciëren.

Terug naar boven

 

Hoe begin ik ?

We moeten onszelf niets wijs maken. Dit gaat moeite kosten in het begin. Afslanken is eigenlijk simpel: minder calorieën eten dan dat we eigenlijk nodig hebben per dag.

Maar pas op! Hier schuilt het gevaar om de hoek. Eet niet te weinig. Zorg er steeds voor dat je maximum 300 kcal minder inneemt dan dat je normaal nodig hebt.

Het aantal calorieën die een persoon per dag nodig heeft is afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en uw (beroeps-)activiteit tijdens de dag en/of nacht.
Onderstaande calorietabel toont het aantal benodigde calorieën afhankelijk van de leeftijd en geslacht.


Leeftijd

Man

Vrouw

14 – 18 jaar

3300 kcal

2500 kcal

19 – 30 jaar

3100 kcal

2400 kcal

31 – 50 jaar

2900 kcal

2300 kcal

51 – 70 jaar

2600 kcal

2100 kcal

> 70 jaar

2200 kcal

1900 kcal


Indien je veel minder calorieën gaat innemen per dag, dan gaat men niet alleen zijn lichaam tekort doen, men gaat het dieet niet kunnen volhouden, en de verloren kilo’s gaan er zo opnieuw terug bij zijn. Men noemt dit een crashdieet. Meestal is het resultaat na zo een crashdieet een extra gewichtstoename. Het lichaam gaat extra vet opslaan om zicht te wapenen tegen toekomstige crashdiëten.

Te snel vermageren is nooit goed. Niet alleen het vet gaat snel afnemen, maar ook de spiermassa gaat afnemen. Te snel vermageren kan zelfs bepaalde ziektes uitlokken, zoals diabetes of suikerziekte.
Soms wordt er medicatie genomen om snel te vermageren zoals Xenical, Alli of Reductil, maar dit is in de meeste gevallen echt wel af te raden.

Terug naar boven

 

 Wat mag ik eten?

In principe mag je alles eten. Ja, zelfs frietjes als je er eens zin op hebt. Probeer wel gefrituurde gerechten te beperken tot maximaal 1 maal per twee weken. Vergeet zeker niet voldoende groenten en fruit te eten. Eet wel slechts één banaan of één peer per dag omdat dit soort fruit een aardig wat calorieën bevat. Vermijd zoveel mogelijk vet eten.

Ontbijt

Eet steeds gevarieerd en eet ook niet teveel. Alleen het ontbijt is hierop een uitzondering. ’s Morgens mag je gerust je buikje rond eten. Dit stimuleert het lichaam zodanig dat uw verbranding op volle toeren gaat draaien van ’s morgens vroeg al. Sla NOOIT je ontbijt over. Uw lichaam gaat hier op reageren door bij uw volgende maaltijd meer vet op te slaan. Eet enkel volkorenbrood (zeker geen wit brood) en/of volkoren cornflakes.

Als ontbijt kan je bijvoorbeeld beginnen met 3 sneden volkorenbrood met een sneetje lightkaas (<30% vet) en een tas koffie. Daarna een yoghurtpotje, en eventueel afronden met een banaan en een kiwi.

Middag

Probeer ’s middags voldoende te eten, maar niet zoveel als ’s morgens. Probeer ook bijvoorbeeld ’s middags vlees te eten en ’s avonds vis (of omgekeerd). Vermijd zoveel mogelijk sauzen zoals mayonaise, ja zelfs light mayonaise is verboden (light is niet altijd zo “light”). Ketchup is toegelaten omdat dit caloriearm is. Bak uw vlees steeds in plantaardige olie. Eet voldoende groenten (verdeling bord: 50% groenten, 25% aardappelen,rijst of pasta en 25% vlees of vis).

Avond

Uw avondmaaltijd moet echt een lichte maaltijd zijn. Het avondeten eet je het best voor 19h00. Later eten verhoogt de kans op vetopslag. De ingenomen calorieën moeten nog zoveel mogelijk verbrand worden voor het slapen gaan.

Bij de vraag "wat mag ik eten?" kan je misschien ook beter rekening houden met je bloedgroep. Volgens het bloedgroepdieet probeer je het best voedingsmiddelen te mijden die onverenigbaar zijn met je bloedgroep. Ik heb hier tijdens mijn dieet ook rekening mee gehouden. Over de werking van het bloedgroepdieet heb ik wel nog steeds mijn twijfels.

Terug naar boven

 

Wat mag ik drinken?

Eigenlijk kan men het beste water drinken. Dit bevat 0 kcal. Probeer zeker 2 liter vocht per dag te drinken. Enkel light frisdranken zijn toegelaten zoals bv. cola light(< 1 kcal). Probeer deze wel te beperken tot maximum 3 glazen per dag (2 blikjes).

Redbull of andere gelijkaardige energiedrankjes zijn verboden. Deze drankjes stimuleren "zogezegd" uw verbranding. Stel dat deze energiedrankjes uw stofwisseling zouden stimuleren, dan kan dit nooit voldoende zijn om de calorieën van 1 blikje energiedrank te verwerken.

Probeer alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden. Drink je graag een glaasje, drink dan wijn of schuimwijn in plaats van bier. Bier bevat in verhouding veel meer calorieën dan wijn of schuimwijn.

Koffie en thee zijn normaal geen probleem als ze gedronken worden zonder extra suiker. Echte groene thee is ook lekker, en versnelt je stofwisseling. Maximum 2 à 3 tassen per dag! Pas wel op met groene thee uit de supermarkten. Lees hier welke groene thee je moet kopen! Deze zijn meestal van een lagere kwaliteit, waardoor het effect van snellere stofwisseling nihil is. De echte “groene thee” haal je het best bij uw apotheker. Hier vindt u meer informatie over groene thee.Vermageren door sporten = gezond vermageren!

De combinatie van “gezond eten” en sport is de sleutel tot succes. Zonder inspanning afslanken vanuit je luie zetel? Zo werkt het niet. Probeer regelmatig te sporten. Met regelmatig sporten bedoel ik minimum 3 maal per week. Je kan bijvoorbeeld één dag een uurtje gaan fitnessen, een andere dag een uurtje gaan zwemmen, en nog een andere dag een uurtje fietsen op je hometrainer. Zo zal je snel vet verliezen! De hometrainer is ideaal om te vermageren. Je kan gemakkelijk het vermogen regelen en je hartslag in de ideale zone houden.

Doe verschillende sporten om verschillende spiergroepen aan te spreken en te stimuleren.

Hoe gespierder je lichaam wordt, hoe meer calorieën je zal nodig hebben om deze spieren te voeden. Zelfs als je je spieren niet gebruikt tijdens je slaap, zullen ze meer voeding vragen. Eigenlijk spreken we hier over een grotere verbranding of sneller metabolimse.

Probeer zoveel mogelijk te trainen met een lege maag. Je dwingt je lichaam zo om sneller vetten aan te spreken. In het begin zal dit lastig zijn, maar dit went. Vergeet vooral niet voldoende te drinken tijdens de training. Een sportdrank zoals bv. aquarius is ideaal.
Een goede evenwichtige voeding is eveneens noodzakelijk voor de aanmaak van nieuwe spieren. Een slecht uitgebalanceerde voeding kan zelfs lijden tot spierafname i.p.v. toename.

Draag een hartslagmeter (bv. polar) tijdens het sporten. Train steeds op 70-75% van je maximale hartslag(³). In deze zone zal je het meeste vet aanspreken als energiebron. Voorwaarde is wel dat je minimum 30 minuten traint in deze zone. De maximale hartslag bereken je als volgt:

Maximale hartslag = 220 – leeftijd

In mijn geval is dit voor een persoon van 32 jaar:

Maximale hartslag = 220 – 32 = 188 bpm

De ideale trainingszone voor vetverbranding in mijn geval:

HF low  = 188 x 70% = 132 bpm
HF high = 188 x 75% = 141 bpm

Train NOOIT direct in deze zone, maar geef je lichaam 10 à 15 minuten tijd om op te warmen. Probeer na de opwarmperiode steeds je ideale trainingszone aan te houden. Probeer ook zoveel mogelijk verschillende spiergroepen aan te spreken. In de fitness kan je dit het best op de crosstrainer en de cardiowave (technogym). Met de crosstrainer simuleer je een loopbeweging zonder je gewrichten, botten, pezen, ... zwaar te belasten. In het fitnesscentrum zullen ze samen met u een trainingsschema opstellen zodanig dat je jezelf niet gaat overtrainen met meestal een blessure tot gevolg (spierscheur, verrekking,etc.)

Naast de cardiotraining kan je best ook nog wat aan krachttraining doen. Het is niet de bedoeling om een bodybuilder te worden, maar een toename van spiermassa gaat nu éénmaal gepaard met een hogere verbranding.

Na het sporten blijft je lichaam nog een tijdje op hogere verbranding draaien. Dit wil zeggen dat als je thuis in je luie zetel ligt na het sporten je nog steeds extra calorieën aan ’t verbranden bent.

Belangrijk na het sporten is dat je voldoende re-hydrateert. De beste drank om uw vochtbalans terug in evenwicht te brengen na het sporten is water.
Extra vitaminesupplementen en extra magnesium (bv. Promagnor) is geen overbodige luxe tijdens periodes van intensief sporten en diëten. Vraag raad aan uw apotheker! Een tekort aan magnesium kan resulteren in hevige spierkrampen tijdens en na het sporten. Extra eiwitten en aminozuren (zoals creatine) zijn totaal niet nodig. Te hoge inname van deze stoffen (creatine, eiwitten) kunnen zelfs zeer gevaarlijk zijn.

Uiteindelijk zal het zo een 6 maanden duren om je lichaam “verslaafd” te maken aan sport. Na twee dagen zonder sporten zal je snakken naar die volgende fitnessbeurt of ritje op de hometrainer of crosstrainer. Je kan je conditie volgen door regelmatig een coopertest te doen op de loopband in het fitnesscentrum.

(³)
personen met een voorgeschiedenis van hartproblemen of bij twijfel raadpleeg steeds uw huisarts. U kan uw maximale hartslag laten bepalen door een specialist tijdens een inspanningstest onder strikt medisch toezicht.

Terug naar boven

Mijn resultaat na 6 maanden.

Het resultaat na 6 maanden is verbluffend: meer dan 19 kg afgevallen!
En nog belangrijker: ik heb nu een gezonde geest in een gezond lichaam. De eerste 4 tot 6 weken was dit ongeveer 1kg per week afvallen, daarna iets trager, maar de aanhouder wint!
Mijn BMI met mijn lengte van 1m98 en gewicht van 78,0 kg is nu 19,9.

Elke dag uitgerust opstaan na een zalige diepe nachtrust. Met honger aan het ontbijt beginnen, en met volle energie de dag doorbrengen.Ik ben op mijn streefgewicht! En nu ?

Blijf doen waar je mee bezig bent. Gezond leven! Gezond eten en sporten.

Eet meer, zodanig dat je aantal opgenomen calorieën gelijk is aan uw dagelijkse behoefte. Zondig af en toe eens met een tussendoortje, of drink eens een gewone frisdrank (met suiker) of een biertje. Sta niet meer elke dag op de weegschaal, maar weeg je éénmaal per week op een vast tijdstip.

En niet te vergeten: geniet van je maaltijden. Veel succes!

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 t


Zoekwoorden:
Snel vermageren en snel vet verbranden dieet zonder moeite snel afslanken dieet gewicht
bijwerkingen calorieën berekenen hoe snel afslanken vezels dieetkoek chocolade frieten friten