Homepagina
Homepagina
Voorgeschiedenis
Homepagina
Homepagina
Hoe deelnemen ?
Parcours
Voorgeschiedenis
Sponsors
Contact
Links

Breder kader
De Ronde van Leuven kadert in de werking van de Landelijke Gilden, die in gans Vlaanderen in zowat 1000 afdelingen ongeveer 70.000 leden tellen. Landelijke Gilden zijn er voor wie een hart heeft voor het platteland, voor het dorp waarin je woont. De Landelijke Gilden vormen één krachtige sociale beweging, die staat voor gemeenschap vormen, een gezinsgericht beleid, opkomen voor dorpsleefbaarheid, respect voor platteland en familiale land- en tuinbouw. Duizenden bestuursleden in heel Vlaanderen organiseren activiteiten voor de leden, dorpsgenoten en buitenstaanders, waardoor zij het rijke, gevarieerde leven in de dorpen en op het platteland kunnen proeven. Kenmerkend voor de Landelijke Gilden is dat ze over een jarenlange traditie beschikken om een aantal typisch landelijke elementen in de kijker te stellen: boerenmarkten, hoevefeesten, maar ook fiets- en wandeltochten op het platteland. In die context moet ook de Ronde van Leuven worden geschetst.

Tijdens de zomermaanden organiseren de Landelijke Gilden in iedere Vlaamse provincie grote fiets- en wandelhappenings. Het 5de Wiel, de Gentse Buitenband, Fietse-Lieren, Fietshappening Heist-op-den-Berg, de Maaslandse Gordel, Dommelen rond Neerpelt, de Friedheimtocht, Toeren rond Tongeren, de Haspengouwse Gordel, de Aarschotse Buitenband…

Door samenwerkende besturen (en bestuursleden) worden al deze tochten georganiseerd, maar in feite overstijgen ze de werking van de plaatselijke verenigingen. Ook in de regio Leuven was dit het geval.

Vorige edities
Eind november '99 sloegen bestuursleden van de Leuvense regio de handen in elkaar. Ze wilden de open ruimte rond Leuven en de dorpen in de rand van de stad in de kijker stellen. Het Leuvense beschikt over heel wat mooie landelijke plekjes, die weliswaar hoe langer hoe meer onder verstedelijkingsdruk staan. Denk maar aan de Hagelandse heuvelruggen ten oosten van Leuven, de witloofstreek in het noorden, de groene long in het zuiden met Heverleebos en het Meerdaalwoud.

Onder impuls van een tiental vrijwilligers, ondersteund door consulenten Luc Van Dijck en Kris Debruyne en met de steun van Cera Foundation, werd op 27 augustus 2000 de eerste Ronde van Leuven georganiseerd.

Na enkele verkennende vergaderingen (met vrijwilligers uit voornamelijk Blanden, Winksele en Linden) werd het stramien voor deze fiets- en wandelhappening opgesteld. Een grote Ronde (45 km rond Leuven, met start in Linden, Blanden of Winksele), een kleine Ronde (25 km, met start te Linden) en een wandeltocht (5 km, ook te Linden) vormden de ruggengraat van de eerste Ronde van Leuven.

Bij het uitstippelen van het parcours was het optie van de organisatoren om een veilig, bewegwijzerd en gezinsvriendelijk traject aan de deelnemers voor te schotelen. Ook een noodnummer en een fietsenkliniek waren voorzien. Op de drie startplaatsen konden deelnemers genieten van een hapje en een tapje. En ze waren met velen: bij de eerste editie kwamen niet minder dan 800 fietsers en wandelaars.

Eenmaal gestart werd op hetzelfde élan doorgegaan, werden hier en daar nog kleine verbeteringen aangebracht en groeide het impact van de recreatieve tocht.

Op 26 augustus 2001 werd ongeveer hetzelfde aantal mensen begroet. Minder wandelaars - wegens een wandelhappening op dezelfde dag in Linden - en minder gezinnen met kleinere kinderen. Het was ongeveer de warmste dag van het jaar en vele gezinnen durfden de hitte niet te trotseren. Bij de organisatie werden de sterkhouders uit Linden, Blanden en Winksele ook door de Landelijke Gilde Veltem-Beisem geassisteerd. Vanaf 2001 kreeg de organisatie zeer gewaardeerde financiële steun van meerdere sponsors en van de stad Leuven.

25 augustus 2002 was de dag van de grote doorbraak. Meer dan 1500 mensen uit alle hoeken van België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië en zelfs de Oostkantons) fietsten rond Leuven. Opnieuw konden mensen op de drie hoofdplaatsen voor de grote ronde starten. Maar zowel in Linden als in Winksele was er een kleinere fietsroute. De Landelijke Gilde Kortrijk-Dutsel tekende voor een tweede start-/stopplaats ten oosten van Leuven. Wandelen deed men in het Meerdaalwoud.

Op 31 augustus 2003 kreeg de 'grote' Ronde van Leuven al drie kleine broertjes. Op maar liefst 5 startplaatsen kan men voor een heerlijk fietstochtje vertrekken: te Winksele, te Linden, te Kortrijk-Dutsel, te Blanden én te Bierbeek (de zesde landelijke gilde die mee organiseert).
Ondanks het slechte weer konden we 1300 deelnemers begroeten. Bierbeek tekende voor een primeur: ook buitenlandse wielerliefhebbers vonden de weg naar (de ronde van) Leuven. Ook toen werd er gewandeld in Blanden en omstreken.

Dankzij de steun van (opnieuw) Cera kon de Ronde van Leuven op het web aanwezig zijn en werden diverse culturele optredens voorzien op de startplaatsen. In Winksele en Kortrijk-Dutsel konden muziekliefhebbers 's namiddags hun hartje ophalen.

In 2004 kon een record aantal deelnemers opnieuw genieten van fijne muziekoptredens. Niet minder dan 2050 fietslustigen beleefden een leuke dag in hun ontdekkingstocht rond Leuven.

Aan dit huzarenstukje werd in 2005 een vervolg gebreid. Er kon toen ook in Lovenjoel worden gestart! In totaal fietsten, wandelden, luisterden, ... 2500 mensen op het parcours en bij de diverse start- en stopplaatsen. Op haast al deze lokaties was er muziek.

In 2006 waren er ondanks de ongunstige weergoden toch 2000 deelnemers op het appel. Er waren meer startplaatsen, onder andere de Ruiterschool in Oud-Heverlee, waar men kon genieten van een Haflingertreffen. Voorts schitterende ambiance, fijne muzikale optredens om vingers en duimen van af te likken, en overal lekkers uit eigen streek dat binnengesmikkeld kon worden.

2007 was een topjaar. Op de verschillende startplaatsen mochten we maar liefst 3000 deelnemers verwelkomen. Een record!

Het succes van 2007 maakte het mogelijk dat we ook andere organisaties kunnen ondersteunen. De organisatoren van de Ronde van Leuven beslisten om een deel van hun opbrengst te schenken aan een project van Ieder voor Allen/Trias.
Het project betrof de opstart van een spaar- en kredietco÷peratie in Guinee. Voor meer info: www.triasngo.be

Vanaf dat jaar is het onze bedoeling om jaarlijks aan Trias te doneren. De organisatie heeft een buffer nodig, maar daarnaast pogen we, ook in tijden van crisis, solidair te zijn met wie het minder heeft.

Ook de editie '2008 was een voltreffer. Ongeveer 3.500 deelnemers werden geteld. Prachtig weer, enorme ambiance, toffe muziek, meer moest het echt niet zijn.

Ook in 2009 vonden heel wat fietsers de weg naar de Ronde van Leuven. We klokten af op 3.000 deelnemers en een dag met super-ambiance. Mooi weer, geweldige optredens van Mine, NAYM, de Blandeners, het Volksorkest, Sense Unique en Wild Honey Pie.

Na elf jaar steekt alles organisatorisch prima ineen. Het is niet de bedoeling van de organisatoren om de 'grootste' te zijn. Wel zijn we ervan overtuigd dat jaar na jaar mensen een heel fijne dag kunnen beleven. Groeien hoeft niet meer, en honger lijden om een mondje of een fietsje meer, dat doen we ook niet... En voor wie ons niet kent, misschien vindt u dit jaar wel een gaatje in uw kalender en kan u genieten van de editie 2010.