Echtscheiding en de kerk
Interview
Voor ongelovigen en voor gelovigen is de recente pauselijke expertise over huwelijksgeluk en echtscheiding opnieuw een aanleiding om de geloofwaardigheid van de officiële Kerk in twijfel te trekken. De kerkelijke en burgerlijke advocaten moeten afzien van het pleiten in echtscheidingszaken, vindt de paus. Claude Vandevoorde probeert ons in te leiden in de logica van het kerkelijk denken.
Vandevoorde (29) is pastoraal verantwoordelijke voor de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal. Deze dienst reikt aan de Vlaamse bisdommen visie en ondersteuning aan rond gezinsthema's.
Vandevoorde schetst eerst het kader waarbinnen hij naar een haalbare pastorale vertaling van Roomse richtlijnen zoekt: de christelijke kerken vertrekken van de idee van de onverbreekbaarheid van het huwelijk. Dat is een ideaal dat zich spiegelt aan de trouw van Christus. Mensen die voor de Kerk huwen, worden uitgenodigd daar intensief aan te werken. Dat wil niet zeggen dat de Kerk geen begrip heeft voor situaties waarin het onmogelijk is geworden om nog aan dit ideaal te werken.
-- Wat zijn de officiële kerkelijke richtlijnen hierbij?
De richtlijnen rond het gezinsleven heeft de paus in 1981 neergeschreven in zijn apostolische brief Familiaris Consortio. In de rubriek echtscheiding en hertrouw stelt hij dat gelovige paren in moeilijkheden alle middelen moeten aanwenden om hun relatie te herstellen. Het ideaal van trouw, duurzaamheid en exclusiviteit blijft voorop staan. Een echtscheiding is alleen een goede oplossing als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn.
-- Hoe gaat de Kerk om met gescheiden leden?
Dat mensen na een scheiding uitgesloten worden van de sacramenten, vooral dan de communie, is een misverstand. De Kerk begrijpt dat relaties ondanks goede wil toch kunnen mislukken, en dat is een belangrijke boodschap. De vraag of je voldoende hebt gedaan om de relatie te redden en of je de gezinsverplichtingen nog goed opneemt, is volgens de Kerk evengoed een zaak van het persoonlijk geweten. Hierbij raadt ze een gesprek met een geestelijke begeleider aan.
-- Geen uitsluiting tot de sacramenten, maar wel tot een tweede sacramenteel huwelijk?
Omdat het kerkelijk huwelijk onverbrekelijk is, kan er geen tweede huwelijk zijn. Dat heeft een existentiële waarde. Iets zeer waardevol en uniek is toch niet op dezelfde wijze herhaalbaar? Het is niet omdat wij mensen in een gebroken relatie willen opvangen en begeleiden, dat we het ideaal van onverbreekbaarheid en trouw niet meer vooropstellen.
-- Hoe gaat de Kerk dan om met burgerlijke hertrouw?
Omdat burgerlijk hertrouwden voor Rome zogezegd in zonde leven, worden zij wel uitgesloten van communie, biecht en ziekenzalving. Tenzij ze de nieuwe relatie verbreken of, door kinderen bijvoorbeeld, bereid zijn als broer en zus samen te leven. Zoiets komt natuurlijk onwezenlijk over. Onze dienst kan hierin dan ook niet helemaal volgen. Wij vinden het noodzakelijk dat we tonen dat ook hertrouwden erbij horen. Uit respect voor het ideaal stellen we dat een tweede sacramenteel huwelijk niet kan, maar de andere sacramenten moeten toegankelijk zijn.
Maar dan is er nog een belangrijke vraag: ben ik bereid de nieuwe relatie gelovig te beleven? Daarbij vinden wij het zinvol tegemoet te komen aan de vraag om een nieuwe relatie liturgisch te ondersteunen. Gelovige en kerkbetrokken mensen willen vaak een teken dat de Kerk hen steunt in het nieuwe engagement. We noemen dit een gebedsviering, waarin geen eucharistie, communie of zegening van ringen plaatsvindt. Onze visie is dat dit een sober gebeuren is, dat niet plaatsvindt op dezelfde dag dan de burgerlijke trouw, en waarmee men niet te sterk naar buiten treedt.
-- Dat klinkt zeer betuttelend.
De verantwoordelijkheid voor dit gebeuren ligt bij het paar en de plaatselijke priester. De soberheid is nodig om al te grote verwarring met een sacramenteel huwelijk te vermijden. We merken dat mensen die uit een authentiek geloof deze viering aanvragen, dit begrijpen. We richten ons in eerste instantie tot wie uit een gelovige grondhouding opnieuw burgerlijk huwt, tot mensen voor wie het huwelijk een levenslang engagement blijft. Voor sommigen zou een tweede sacramenteel huwelijk hieraan afbreuk doen. Trouwens, is het ideaal van levenslang samen zijn niet in elke mens ingebakken?
-- Gaat de seriële monogamie niet uit van het idee 'tot zolang het duurt'?
In deze tijd is een bepaalde terughoudendheid bij het huwelijk normaal, maar dat neemt volgens mij het verlangen naar 'tot de dood ons scheidt' niet weg. Opnieuw: we geven het ideaal niet op.
-- Is dat ook de achterliggende visie als de paus advocaten afraadt echtscheidingen te pleiten?
Als gelovigen vinden dat er op het moment van de huwelijkssluiting fundamentele bezwaren waren, kunnen zij bij de kerkelijke rechtbanken een aanvraag tot nietigverklaring van het huwelijk aanvragen. De voorwaarden hiertoe zijn duidelijk omschreven.
Wie een nietigverklaring geweigerd wordt, kan bij de Rota, het hoogste kerkelijk gerechtshof, in beroep gaan. Het was aan deze Rota dat de pauselijke toespraak gericht was. Het ging meer om een jaarlijkse traditie dan om een belangrijke boodschap aan de wereld. Ook wij hebben het hier moeilijk mee. Mensen die gewetensvol scheiden, hebben het volste recht op bijstand.
-- Dat het niet voor de wereld bedoeld was, praat de uitspraak van de paus goed?
Waarschijnlijk heeft hij daarmee mensen gekwetst. En er is kritiek, omdat
hij zijn uitspraak ook tot burgerlijke advocaten gericht heeft.
De taal van Rome is vaak te weinig genuanceerd. En omdat de vertalingen
vaak te lang op zich laten wachten, is het moeilijk om als pastorale
dienst gepast te reageren. Maar er zijn ook de media die uitspraken
graag uit de context halen. Wij nuanceren de onbegrijpelijke vingerwijzing
naar advocaten als een uitnodiging om niet uit winstbejag blindelings
tot echtscheidingsprocedures over te gaan.
· Folders: Nietigverklaring kerkelijk huwelijk,
Naar een pastoraal met echtgescheidenen, Echtscheiding en hertrouw,
een pastoraal-theologische visie; bij de Interdiocesane Dienst voor
Gezinspastoraal, Reep 1, 9000 Gent, 09-267.22.47.
VDB G
27/02/2002
|