Nooit meer fout rijden,

GPXfietsNavigatie houdt u op de juiste route.

We kennen het allemaal. Even niet opgelet en een bordje gemist, of een bordje verdwenen door straatwerken. Dan zit er niets anders op dan terug te keren en de juiste weg weer op te pikken.

Een app op de smartphone kan dit voorkomen. De positie op kaart volgen op je smartphone tijdens een fietstocht op een zonnige dag is niet evident. Weinig contrasterende kleuren, kleine aanduiding op de kaart, etc ...

GPXfietsNavi maakt het iets gemakkelijker door het knooppuntenpapiertje op de kaarthouder van je fiets te vervangen door de knooppunten op je smartphone op een fel contrasterende achtergrond aan te duiden. De app laat je o.a. weten wanneer je afwijkt van de route, schakelt zelf over naar het volgende knooppunt en geeft een indicatie van hoever je van dit knooppunt bent.

Volgende

Fietsroutes op de smartphone

Routes aangemaakt in bijvoorbeeld:
- www.fietsnet.be
- www.route.nl
- www.fietsknoop.nl
- www.vlaanderen-fietsland.be, etc ...
kunnen vanuit deze programma's gedownload worden in GPX-formaat. GPX is een standaard voor het uitwisselen van GPS gegevens tussen apparaten.

Hoe deze GPX-bestanden op je smartphone gezet kunnen worden kan je hier lezen. Tijdens installatie worden er 2 demo-bestanden op de smartphone geïnstalleerd.

De naamgeving van de GPX-bestanden bepaal je zelf tijdens het downloaden naar de smartphone. Handig is om met de datum te beginnen om een chronologische volgorde te krijgen maar dat kies je zelf.

Om GPX-bestanden te kunnen lezen heeft de app toestemming nodig om het bestandssysteem van de smartphone te gebruiken. En om locatie te bepalen is toestemming voor het gebruik van de GPS nodig.
Bij de eerste opstart van de app kan hiernaar gevraagd worden, afhankelijk van de versie van je smartphone.

Volgende

Knooppuntenlijst

Na het kiezen van een fietsroute toont de smartphone een lijst van de knooppunten die gevonden zijn in het GPX-bestand.

Een swipe (veeg) naar links toont het navigatiescherm.

Indien je de route vanop een ander knooppunt wil starten, bijvoorbeeld na een onderbreking van de navigatie voor een lunch onderweg, dan kan een ander knooppunt geselecteerd worden door een druk op het knooppunt en dan start het navigatiescherm vanaf dat nieuwe knooppunt.

De GPS-coördinaten zijn louter informatief.

Volgende

De navigatie

Het navigatiescherm toont 3 knooppunten:
- het laatst gepasseerde knooppunt of vertrekknooppunt
- het knooppunt naar waar je op weg bent (iets groter)
- het daarop volgende knooppunt

GPXfietsNavi detecteert als je binnen een bepaalde afstand van het knooppunt komt naar waar je op weg was en schakelt over naar het volgende knooppunt. Indien om een niet te voorziene reden, bijvoorbeeld een wegomlegging, je het knooppunt niet kan benaderen kan manueel naar het volgende knooppunt gesprongen worden door de toetsen onderaan het scherm.

Indien, binnen een bepaalde afstand, wordt afgeweken van de route kleurt de afwijking rood en indien geactiveerd geeft de smartphone een beep-signaal. Het geluid kan worden op- en afgezet met de toets onderaan.

De afstand tot hetvolgende knooppunt wordt tevens aangegeven en bijgewerkt tijdens het fietsen.

In de grijze balk wordt de huidige GPS-positie en GPX-informatie weergegeven. Deze informatie is ook louter informatief, zoals de batterij-informatie onderaan het scherm.

Volgende

De parking en de start

Een volgende swipe naar links toont het parkingscherm.

Ga je met de auto dan zal je meestal niet op het vertrekppunt van je fietsroute kunnen parkeren maar op een parking of in een straat in de buurt.
Voor het vinden van het eerste knooppunt vanaf je parkeerplaats of het terugvinden van je parking na de fietsroute kan het handig zijn om met de app je parkinglocatie op te slaan.

Om deze functie te gebruiken moet je een bijkomende plugin downloaden, GPXparkingNavi.

Meer informatie over GPXparkingNavi vindt je via het menu bovenaan.

Met vegen naar rechts kom je terug bij de andere schermen.

Volgende

App instellingen

Vanuit het scherm met de GPX-bestanden kan je bovenaan de instellingen-optie selecteren.

In te stellen opties:
- geluid aan/uit bij afwijken van de route
- afwijkingsgrootte
- geluid aan/uit bij nadering van een knooppunt
- afstand van het knooppunt voor de beep.
- enkele GPS instellingen
- kaarten-optie voor GPXparkingNavi

Voor al deze instellingen zijn er standaardwaarden voorzien zodat de app onmiddellijk bruikbaar is zonder in instellingen iets te veranderen.

Naar top