Een Leiedorp vol beelden

Bachte-Maria-Leerne

  

informatie
2006
2003
2001
1997
historiek
het dorp
in de marge
links

 

 


   

horizontal rule

Algemene informatie over de tentoonstelling

horizontal rule

   

   

‘Een Leiedorp vol beelden’ is een internationale tentoonstelling van beeldhouwwerken, die loopt in het centrum van het pittoreske dorpje Bachte-Maria-Leerne (deelgemeente van Deinze).

Het toeristisch aantrekkelijke dorp Bachte-Maria-Leerne wordt omgetoverd tot een openluchtmuseum.  Op unieke wijze wordt kunst hier verbonden met het dagelijkse leven van een gemeente: dorpelingen en wandelaars worden geconfronteerd met kunst midden in de ongeëvenaarde schoonheid van de natuur.
Deze confrontatie in volle ruimte en licht is een weldaad voor deze kunstvorm.  Het beeld wordt verweven in het landschap, een kronkel van een wei, in de ruimte van een akker, tegen een scherm van groen, in de veilige omheining van een tuin.  De plaats van het hele gebeuren, verrijkt met deze openluchttentoonstelling, is op zich al het ontdekken waard, gelegen in een brede, genereuze bocht van de Leie die sedert eeuwen nooit een natuurminnaar, een dichter, een kunstenaar onverschillig heeft gelaten. 

Dit kunstgebeuren wil geen spektakel brengen en evenmin een groot toeristisch evenement opzetten, maar gewoon een aantal kunstwerken samenbrengen.
Want kunst behoort mensen toe, zij is niet thuis achter gesloten deuren.  De bezoekers krijgen hier de mogelijkheid om kunstwerken te ontdekken met het hart.

De leidraad voor de selectie is het laten zien van de kwaliteiten van artistieke stromingen en heel gewoon aan de bezoekers de kans te geven de evolutie in de hedendaagse beeldhouwkunst zelf te ontdekken.
Zo kan kunst voor de ene het enge levenskader verbreden, voor de andere kan het dan een verfraaiing van het straatbeeld betekenen, een eenvoudige aanvulling van de natuur.
Er wordt gestreefd naar het brengen van vernieuwing en kwaliteit, een dialoog tussen traditie en evolutie.  Het is de bedoeling om kunst gewoon dichter bij het volk te brengen en een grotere openbaarheid te geven aan kunst.

Start aan het Molenhuis (in het centrum van Bachte-Maria-Leerne), open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur, maandag gesloten.  
Hier is een gratis routeplan ter beschikking en kan een geïllustreerde catalogus aangekocht worden.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk (een gratis toegangskaart voor de hovingen van het Kasteel Ooidonk kan je in het Molenhuis afhalen).

 

 

 

De tentoonstelling is te bereiken vanuit:

* Antwerpen: via E17 tot Gent verkeerswissel E17-E40; E40 richting Oostende tot uitrit 13 (Gent-West); richting Deinze tot dorp Bachte-Maria-Leerne (±5km)

* Brussel: E40 richting Oostende tot uitrit 13 (Gent-West); links richting Deinze volgen tot dorp Bachte-Maria-Leerne (±5km)

* Kortrijk: E17 richting Antwerpen tot uitrit 7 (Deinze); links tot Deinze kruispunt Kortrijksesteenweg; wegwijzer 'Kasteel Ooidonk' volgen (±6km)

* Oostende: E40 richting Brussel tot uitrit 13 (Gent-West); links richting Deinze volgen tot dorp Bachte-Maria-Leerne (±5km)

 

 

Bachte-Maria-Leerne  -  deinze

 

 

ROUTEPLAN VAN DE TENTOONSTELLING

 

 

 

VOOR MEER INFO

VVV Leiestreek  -  Deinze
Tel: 09-380.46.01 / 09-380.46.02

Markt 46 bus 2 - 9800 DEINZE
info@vvvleiestreek.be
Alle werkdagen open van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur

en vanaf 16 juni tot en met 15 september ook weekend en feestdagen.

 

 


 

 

 

 

Website created by  guido de vliegher