Costa Rica

 

egypte


Onze trip:

Van 26-2-2006 tot 20-3-2006

Onze rondrit begon in San José dan naar Tortuguero,

Arenal,Rincon de la vieja,Monteverde,San Gerardo,

Playa Dominical,Corcovado en Manuel Antonio.

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

 

 

Foto's:

Klik hier voor onze foto's

 

Bezochte plaatsen:

San José

is de hoofdstad van Costa Rica.
De stad ligt in het midden van het land, op een hoogte van ongeveer 1170 meter.
Aan het einde van de jaren negentig had de stad 329.000 inwoners.
Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is de stad snel gegroeid: in 1950 waren er nog maar 87.000 inwoners.
Na de Tweede Wereldoorlog maakte San José een groeispurt door, en kleinere steden in de omgeving werden
opgeslokt door de steeds verder uitbreidende stad. Veel van de gebouwen die in de 19e eeuw waren gebouwd
werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.
Momenteel is het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten in San José gezeteld.

Tortuguero

is een dorp aan de rand van het nationaal park Tortuguero in de provincie Limón in Costa Rica, waar het ook de naam aan heeft gegeven. De naam wil zoveel zeggen als schildpaddorp. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestplekken voor een drietal met uitsterven bedreigde zeeschildpadden. Dit zijn respectievelijk de Lederschildpad, de Groene Zeeschildpad en de Karetschildpad. Bij het dorp bevinden zich dan ook twee biologische onderzoeksstations. Het is een klein dorp dat slechts per boot door het oerwoud (primair regenwoud) of per vliegtuigje bereikt kan worden. Het dorp is met name bekend geworden door het ecotoerisme. Duizenden toeristen komen op het dorp af om de zeldzame schildpadden te bewonderen en boottochten te ondernemen door het nationaal park.Arenal

is een recentelijk weer actief geworden vulkaan in het noordwesten van Costa Rica, gelegen op 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad San José.Tot het Parque Nacional Volcán Arenal behoort niet alleen de Arenal, maar ook een oudere vulkaan met de naam Chato die sinds 3500 jaar geleden inactief is. Het park werd opgericht op 6 november 1991 en omvat een gebied van 121 km². Het grootste deel van het nationaal park is begroeid met nevelwoud en regenwoud, rijk aan plant- en diersoorten, rivieren, watervallen en warmwaterbronnen.
In het nationaal park vindt men tevens een observatorium van de Arenal en de standplaats van de parkwachters. Een auditorium, museum en een souvenirwinkel zijn gevestigd in het bezoekerscentrum. Er zijn gemarkeerde paden uitgezet die leiden naar bezienswaardigheden en uitkijkpunten. Het park wordt veel bezocht door toeristen vanwege de voortdurende vulkanische activiteit van de Arenal. Vooral 's nachts zijn de uitbarstingen van de vulkaan zeer spectaculair om te bekijken.Activiteit
De vroegst bekende erupties van de Arenal vonden ongeveer 7000 jaar geleden plaats. Heftige periodieke erupties (met intervallen van enkele honderden jaren) en perioden waarin grote hoeveelheden lava werden uitgebraakt kenmerken de 'groeiperiode' van deze vulkaan.
Men heeft altijd aangenomen dat de Arenal een dode vulkaan was, maar nadat de vulkaan ongeveer vier eeuwen had geslapen werd hij op 28 juli 1968 weer actief en verwoestte bij zijn uitbarsting de dorpjes Tabacón, Pueblo Nuevo en San Luís. Hierbij kwamen 87 mensen om het leven. De grote eruptie hield meerdere dagen aan en bedekte 15 km² met stenen, lava en as. In totaal werden over een oppervlakte van meer dan 232 km² vee, huizen, bos en landbouwgebieden beschadigd.
Sinds die tijd is de Arenal voortdurend actief gebleven. Vooral 's avonds is dat goed te zien, ook vanuit de nabijgelegen stad La Fortuna, wanneer gloeiende rotsblokken langs de helling naar beneden rollen. Uitbarstingen vinden frequent plaats maar zijn meestal niet erg heftig van aard. Geologen duiden dit patroon aan met de term strombolische erupties, naar de Italiaanse vulkaan Stromboli. Evacuatie van het omliggende gebied is zelden noodzakelijk. Vooral de top en het bovenste deel van de westelijke flank zijn actief. Dagelijks stoot de Arenal vulkanisch materiaal uit, vooral in de vorm van lavastromen die met tussenperioden van 2 tot 45 minuten voorkomen. Soms rolt een pyroclastische stroom van de helling af. De laatste grotere uitbarsting van de Arenal was op 23 augustus 2000.Rincón de la Vieja

is een actieve andesitische complexe vulkaan in het noordwesten van Costa Rica , ongeveer 25 km van Liberia , in de provincie Guanacaste . Zijn naam betekent "The Old Woman's Corner", een verwijzing naar een lokale legende over een meisje wiens minnaar werd door haar vader in de krater gegooid, werd ze een kluizenaar leven op de berg, en werd gecrediteerd met genezende krachten.
Rincón de la Vieja ligt 1916 meter (6286 voet) boven zeeniveau , en de top is het hoogste punt in Rincón de la Vieja Volcano National Park . Het barstte voor het laatst in september 2011. De vulkaan heeft een groot aantal fumarolen en warmwaterbronnen op de hellingen.

Monteverde

is een plaats in Costa Rica. Het ligt in de Cordillera de Tilarán in de provincie Puntarenas in het westen van het land. Monteverde is vooral bekend om de omliggende nevelwouden.
De regio van Monteverde omvat meerdere particuliere natuurreservaten, zoals het Monteverde Cloud Forest Reserve, het Reserva Biológica de Monteverde, Reserva Santa Elena en het Bosque Eterno de Niños. Laatstgenoemd bosgebied werd aangekocht door kinderen uit 36 landen. Uit Nederland kochten in 1990 de WNF-Rangers voor 400.000 gulden 200 hectare nevelwoud.San Gerardo

San Gerardo de Rivas is het 'basiskamp' voor wandelaars en klimmers die naar de top komen van Cerro Chirripó de hoogste berg van Costa Rica en de tweede hoogste in Midden-Amerika en biedt prachtige wandelingen.
San Gerardo, van oudsher een agrarisch gebied, is aan het veranderen om het eco-toerisme te omhelzen en nieuwe mogelijkheden voor diverse economische kansen voor de lokale bevolking. Beroemd om zijn watervallen, vogels, soorten orchideeën , vlinders en wilde dieren en het nevelwoud.

Playa Dominical

is een strandstad in de provincie van Puntarenas in Costa Rica ongeveer 45 km ten zuiden van Quepos . Het is beroemd voor grote golven op zee en is bekend door de meeste surfers in Costa Rica. De stad begon als een klein vissersdorp, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische bestemming, met name voor surfers.Corcovado National Park

Corcovado is wellicht het meest ruige natuurgebied van Costa Rica. Het beslaat een groot oppervlak in het zuidoosten van het Osa schiereiland en vormt één van de laatste toevluchtsoorden van de jaguar in Costa Rica. Het gebied is heuvelachtig en de heuvels zijn bedekt met dicht en hoog regenwoud. Het park vormt verder het leefgebied van tapirs, ara's, toekans, neusbeertjes, agouti's, paca's en alle vier de Costa Ricaanse apensoorten komen er voor. Overnachten in Corcovado is alleen mogelijk bij parkwachtershuizen. Een avontuurlijke optie die Ander Licht niet voor u kan regelen. Wel liggen er verschillende lodges in de regenwouden van de bufferzone rond het park die ook excursies in het park organiseren.

Manuel Antonio Nationaal Park

is een klein nationaal park in de Central Pacific Conservation Area gelegen aan de Pacifische kust van Costa Rica , net ten zuiden van de stad Quepos. Opgericht in 1972 met een oppervlakte van 1 983 ha (het kleinste van de Costa Ricaanse nationale parken). Het is de bestemming van maar liefst 150.000 bezoekers per jaar en staat bekend om zijn mooie stranden en wandelpaden. In 2011, werd Manuel Antonio genoemd door Forbes tot 's werelds 12 mooiste nationale parken.