Cuba

 

egypte


Onze trip:

Van 15-2-2007 tot 6-3-2007

Onze rondrit begon in Holgiun,Santiago de Cuba,Sierra Maestra,
SantaClara,Trinidad,Cienfugos,Boca de Guama (Varkensbaai),Soroa,Vinales,Havana

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

 

Foto's

Klik hier voor onze foto's   

 

Bezochte plaatsen:

Holguín

Holguín is een gemeente en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Holguín in Cuba. De stad werd in 1545 gesticht als San Isidoro de Holguín en is vernoemd naar de stichter García de Holguín, een Spaanse officier.
Er zijn meerdere kleine stadsparken. Het bekendste is het centrale stadsplein, het Calixto García. Holguín heeft een eigen vliegveld dat vooral wordt gebruikt door de toeristen die in de noordelijk gelegen stad Guardalavaca verblijven. Van hieruit wordt rechtstreeks naar Havana gevlogen.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba wordt, voorafgegaan door Havana, wel gezien als de tweede stad van Cuba. De aan de zuidkust gelegen stad heeft 423.392 inwoners en was vroeger de hoofdstad van Cuba. Tegenwoordig is ze de hoofdstad van de gelijknamige provincie Santiago de Cuba.
De stad is minder vervallen en door zijn ligging minder veramerikaniseerd dan Havana. Santiago de Cuba ligt tegenover Jamaica en Haïti, wat de Caraïbische sfeer verklaart in tegenstelling tot Havana, dat tegenover Florida ligt.
De stad ging de recente geschiedenis in op 26 juli 1953 met de aanval een groep revolutionairen onder leiding van Fidel Castro op de Moncada kazerne buiten de stad. De aanval die mislukte, legde de basis voor de Cubaanse Revolutiewaaraan slechts in december 1958 in Santa Clara een einde kwam.

Sierra Maestra

De Sierra Maestra is de hoogste bergketen van Cuba, gelegen in het zuidoosten van het eiland, ten westen van Santiago de Cuba. De Pico Turquino is met 1974 meter de hoogste berg van Cuba. De bergstreek is beroemd geworden omdat daar in 1956 de landing plaatsvond van het jacht de Granma, met aan boord de groep revolutionairen rond Fidel Castro, die twee jaar later het door de Verenigde Staten ondersteunde regime van dictator Fulgencio Batista omverwierp.
Een deel van de Sierra Maestra werd als het Parque Nacional Desembarco del Granma op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.
Een deel van de Sierra Maestra werd als het Parque Nacional Desembarco del Granma op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.Santa Clara

Santa Clara, hoofdstad van de provincie Villa Clara in Cuba, is een gemeente en stad in centraal Cuba gelegen aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray-gebergte met een inwonertal van 220.210 (volkstelling 2002). Santa Clara is een verkeersknooppunt , universitair en agrarisch centrum.
Geschiedenis:
In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van El Che en zijn mannen, en de overwinning van de Revolutie was een feit. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana, nadat ook Santiago de Cuba gevallen was. Een paar dagen later trok Che met Camilo Cienfuegos Havana binnen, op 8 januari 1959 op de voet gevolgd door Fidel Castro.
De twee voornaamste bezienswaardigheden in Santa Clara zijn het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara, wiens gebeente hier werd bijgezet in 1997, nadat het werd gerepatrieerd uit Bolivia, waar Che in 1967 werd vermoord door Boliviaanse militairen op bevel van de CIA.

Trinidad

De stad Trinidad in midden-Cuba staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Trinidad werd gesticht in 1514 door Diego Velazquez de Cuellar, eerst nog met de naam Villa de la Santisima Trinidad. Het provinciestadje, iets ten noorden van de baai van Ancon aan de Cubaanse zuidkust (provincie Sancti Spíritus), heeft de authenticiteit van de Spaanse 16e eeuw bewaard. Het pittoreske centrum met de kerk van Sint Franciscus, rond de Plaza Mayor, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet zijn de hoogtepunten.
Vooral de tientallen originele huizen met typische smeedwerken raampartijen, zijn opmerkelijk. Voor één van die huizen, het restaurant El Jigue op het gelijknamige pleintje, werd volgens de legende door Bartolomeo de las Casas, die later beroemd zou worden door het Dispuut van Valladolid, onder een eeuwenoude acaciaboom, de eerste Heilige Mis in de Nieuwe Wereld opgedragen.

Cienfuegos

Cienfuegos is een universiteitsstad, gebouwd aan een grote, tamelijk vervuilde, baai met slechts een kleine strook strand op de kop van het schiereiland Punta Gorda. De boulevard richting Punta Gorda heet, net als in Havana, de Malecon. Cienfuegos, hoewel bezocht door veel individueel reizende toeristen, is nog niet ontdekt door het massatoerisme.
Het, gedeeltelijk gerestaureerde, centrum heeft veel statige gebouwen en kleurrijke huizen. De buitenwijken worden echter gekenmerkt door fantasieloze, vervallen, betonbouw.
Het Parque José Marti heeft een speciale charme. Op dit plein vindt men het Teatro Tomas Terry, waar in roemrijkere tijden grootheden als Enrico Caruso en Sarah Bernhardt hebben opgetreden. Het originele Palacio de Valle in Punta Gorda is een unicum. Met zijn bombastische mix van Venetiaanse en Moorse motieven doet het aan het Alhambra van Granada denken.Boca de Guama (Varkensbaai)

Boca de Guama is het belangrijkste toeristische centrum van het schiereiland Zapata in Cuba. Dit is een van de meest bekende plaatsen in de wereld: voor elke Cubaan het betekent een grote overwinning,want de Amerikanen, een falen van monumentale proporties.
Tegenwoordig is er meer aan de regio dan alleen haar geschiedenis. Het geheel van de zuidkust van de provincie Matanzas wordt in beslag genomen door de Zapata schiereiland,
een gebied van moerassen, mangroven, stranden en er leven veel vogels en dieren. Veel ervan is een nationaal park - Parque Nacional Cienaga de Zapata, het grootste ecosysteem op het eiland met de Laguna del Tesoro.

Soroa

Soroa is het dichtstbijzijnde heuvelachtige gebied vanuit de hoofdstad. Soroa staat bekend als de ‘regenboog van Cuba’ . De heftige seizoensregenbuien zorgen voor een groen gebied. Tevens liggen er tal van watervallen. U kunt hier prachtig wandelen en onder andere een waterval bezoeken. Door de hogere ligging van Soroa is de temperatuur aangenaam.

Viñales

Viñales is een gemeente in de Cubaanse provincie Pinar del Río. De gemeente heeft een oppervlakte van 704 km² en telt 27.129 inwoners (2004).Het stadje bestaat voor een groot deel uit houten huisjes met veranda's. Beroemd zijn ook de kleine tabakshuisjes net buiten het stadje.
De nabijgelegen Viñales-vallei staat op de werelderfgoedlijst.
In de vallei van Viñales, rond het gelijknamig stadje Viñales, in de provincie Pinar del Río ten noordoosten van Pinar del Río, vindt men wellicht één van de merkwaardigste landschappen van Cuba. Tussen de rechtopstaande, kalkstenen pijlers (Mogotes) wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo.

Havana

Havana is de levendige hoofdstad van Cuba. De stad herbergt vele oude gebouwen en monumenten. Havana is in drie wijken te verdelen: Havana Vieja (Oud-Havana), Centro Havana en Vedado. Havana Vieja is de oudste wijk vol historische bezienswaardigheden. Het lijkt alsof de tijd er stil is blijven staan, maar er zijn genoeg winkels. Centro Havana is een wijk met gebouwen uit verschillende tijden in verscheidene bouwstijlen. Rond 1890 is men begonnen met het bouwen van de wijk, maar pas rond 1940 werd de bouw afgerond. De Franse stadsarchitect Forestier, die een groot deel van de wijk ontwierp, maakte de wijk af. De derde wijk is Vedado. Vedado betekent 'verboden'; de wijk kreeg deze naam omdat er in de 16e eeuw niet op deze plaats mocht worden gebouwd. Het is de belangrijkste wijk met brede lanen, grote huizen en veel licht. De meeste politieke gebouwen staan er, en er zijn veel winkels, bioscopen, kantoren enzovoort, maar het lijkt ook een oude wijk door de oude huizen met grote tuinen.