India en Nepal

 

egypte


Onze trip:

Van 28-2-2004 tot 20-3-2004

Onze rondrit begon in Delhi vervolgens naar Mandawa,Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Udaipur, Jaipur, Agra en Delhi dan vlogen we naar Kathmandu en Pokhara

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart voor India

 

De kaart voor Nepal

 

Film India en Nepal

 

Foto's

Klik hier voor onze foto's   

 

Bezochte plaatsen India en Nepal:

Delhi

Delhi is een stad in India. De stad valt bestuurlijk niet onder een deelstaat maar is een "territorium", dat onder andere het district New Delhi bevat, de hoofdstad van India. Delhi heeft een inwonersaantal van 11.007.835 (2011) en de gehele agglomeratie 16.314.838 (2011)[1]. Dat maakt het na Bombay de op één na grootste stad van India. Delhi is een industriestad, verkeersknooppunt, een cultureel centrum met universiteiten, theaters, musea, galerieën en historische bouwwerken uit de Mogoltijd. Delhi was van 1912 tot 1931 de hoofdstad van Brits-Indië. Sinds 1931 geldt alleen New Delhi officieel als hoofdstad, een situatie die niet veranderde na de onafhankelijkheid van India.Mandawa

Het mooie stadje Mandawa ligt in de Shekhawati-regio van Rajasthan, 190 km van Jaipur. Mandawa telt circa 20.000 inwoners. De stad en zijn omgeving staan bekend vanwege de forts en havelis.
Het compacte en drukke marktstadje Mandawa werd in de 18e eeuw versterkt door de belangrijkste koopmansfamilies in de regio. Zij wilden zich beschermen tegen de vele rondtrekkende bandieten. Zij bouwden voor zichzelf vele kleurrijke havelis en baolis. Later verhuisden diverse families naar andere streken. Sommige huizen vervielen, maar ook in vervallen staat behielden ze met hun kleurrijke architectuur hun charme.
Mandawa Fort
Een fraai geschilderde poort, met een afbeelding van Heer Krishna, leidt naar het Mandawa Fort, dat uit de 18e eeuw dateert. Het Mandawa Fort is een ontdekking bij iedere hoek die je omgaat. Vanaf de muren hebt u een prachtig uitzicht op het stadje beneden. Een boograam, daarna een prachtig balkon en dan weer een fraaie tuin met pauwen. De dikke muren boden bescherming tegen de rondtrekkende bendes. Het familiemotto is dan ook: 'Veer Bhogya Vasundhara' (de dapperen zullen de aarde erven). In het paleis zijn geen twee kamers hetzelfde. In de zenana, het vrouwenverblijf, zijn er kamers met antieke muurschilderingen, en een marmeren fontein op een binnenplaats te zien.
Havelis
In Mandawi zijn vele prachtige havelis (koopmanshuizen te vinden). De moeite waard zijn o.a. de Chokhani Haveli, de Ladia Haveli en de straat met Saraf Havelis.Het Binsidhar Newatia Haveli heeft enkele bijzondere muurschilderingen op de buitenmuren: een jongen die telefoneert en een Europese vrouw in een auto met chauffeur. Het Gulab Rai Ladia Haveli heeft enkele vervaagde erotische afbeeldingen.Bikaner

Bikaner is een stad in de Indiase deelstaat Rajasthan, in het gelijknamige district Bikaner. De stad heeft 529.007 inwoners.Bikaner is gesticht in 1488 na Chr. door de Rathar-prins Rao Bikaji, een van de 5 nakomelingen van Rao Jodhaji. Rao Jodhaji was de stichter van Jodhpur (1459 na Chr.). Het was toen nog een onherbergzaam gebied, maar lag wel op de oude karavaanroute, komende vanuit West-Centraal-Azië.Jaisalmer

Jaisalmer’s skyline wordt gedomineerd door een gigantisch fort dat al van verre boven de stad uit rijst. Jaisalmer wordt niet voor niets de gouden stad genoemd, zijn gele stenen geven in de verte een prachtige gouden gloed af.
Als een van de weinige in India is het Jaisalmer fort nog bewoond. Het is een wirwar van straatjes waar u makkelijk een paar uur kunt rondlopen.
Jaisalmer ligt aan de grote Thar woestijn in daarom een perfect startpunt om de Indiase woestijn te bezoeken.
Geschiedenis Jaisalmer
Jaisalmer werd in 1156 gesticht door Raval Jaisal, een Rajput. Rajputs zijn groepen strijders die beweerden afstammelingen te zijn van de zon, de maan en het vuur.
Raval jaisal bouwde zijn fort boven op de Trikut heuvel, een strategische plaats. De stad kende dankzij zijn ligging aan een belangrijke (specerijen)handelsroute een grote bloei in de 16e tot 18e eeuw.
Nadat ook in de specerijenhandel steeds meer gebruik gemaakt werd van zeeroutes, werd de handelsroute over land van Perzie naar Afrika langzaam opgeheven.
Jaisalmer raakte steeds meer geïsoleerd maar bleef daarom ook lange tijd uit handen van buitenlandse strijders.Begin 19e eeuw, na de komst van spoorwegen, trokken de meeste kooplieden weg uit Jaisalmer om zich te vestigen in Mumbai en andere handelssteden. Nog steeds staan in het westen van Rajasthan veel oude Haveli’s (handelshuizen) leeg.Toen de spanningen in 1965 opliepen tussen India en Pakistan werd bij Jaisalmer een legerbasis opgericht. Met als bijkomend voordeel dat de wegen rondom en de spoorlijn naar Jaisalmer tot op heden goed onderhouden worden. De legerbasis is nog steeds in gebruik, regelmatig hoort u in de verte explosies wanneer er militaire oefeningen gehouden worden.
Bezienswaardigheden Jaisalmer
Jaisalmer fort of “Sonar Kila” is wat Jaisalmer aantrekkelijk maakt. De mooie haveli’s binnen de muren van het fort zijn de overblijfselen van een oude handelsroute die door Jaisalmer liep. Nog steeds in Jaisalmer een echt handelsstad, maar dan van winkeliers uit Rajasthan en Kashmir die soms opdringerig hun waren aan toeristen proberen te slijten!Jodhpur

Jodhpur is een centraal in de Indiase deelstaat Rajasthan gelegen stad, in het gelijknamige district Jodhpur. Bij de volkstelling van 2001 had Jodhpur 846.408 inwoners[1] en is hiermee de tweede stad van Rajasthan. De gemiddelde hoogte boven zeeniveau is 232 m.
Vroeger was het de hoofdstad van een vorstenstaat met dezelfde naam. Tegenwoordig is Jodhpur een populaire toeristische trekpleister, vanwege zijn vele paleizen, forten en tempels en het omringende tot de verbeelding sprekende woestijnlandschap. De stad heeft de bijnamen blauwe stad vanwege de indigokleurige muren van de huizen in de oude binnenstad en sunny city vanwege het zonnige woestijnklimaat. De oude binnenstad is volledig omringd door een 16e eeuwse stadsmuur.
Geschiedenis
Jodhpur werd in 1459 gesticht door Rao Jodha, de Rajput leider van de Rathorestam. Rao Jodha breidde zijn macht uit over het omringende gebied en was daarmee de grondlegger van de vorstenstaat Marwar (vaak naar de stad Jodhpur genoemd). Rao Jodha regeerde zijn gebied eerst vanuit het nabij gelegen Mandore maar Jodhpur nam de functie van hoofdstad al snel over. De stad lag strategisch gunstig aan de belangrijke weg van Delhi naar Gujarat. Daardoor groeide Jodhpur uit tot een handelscentrum voor opium, koper, zijde, sandelhout, dadels en koffie.
Al snel werd Marwar een vazalstaat van het Mogolrijk, waarbij de maharadja van Jodhpur belasting betaalde aan de Mogolkeizer en daarvoor terug een bepaalde mate van autonomie mocht houden. Een aantal bekende generaals uit het Mogolrijk waren afkomstig uit Jodhpur, zoals maharaja Jaswant Singh. De opname in het Mogolrijk zorgde voor nieuwe invloeden van buiten op kunst en architectuur en deed de handel verder opbloeien.
Keizer Aurangzeb ontnam Jodhpur rond 1679 kort zijn autonomie maar de maharadja werd in ere hersteld na Aurangzebs dood in 1707. In plaats van te profiteren van de langzame neergang van de macht van de mogolkeizers in de 18e eeuw, waren de maharadja's voornamelijk bezig met intrige en interne conflicten. Jodhpur kon weinig weerstand bieden tegen de Maratha's, die de Mogols in Rajasthan vervingen als machthebbers. Over het algemeen werden de Maratha's als bezetters ervaren en er was veel weerstand, wat tot een periode van onrust en opstanden leidde. In 1818 wist Jodhpur de Marathabezetter van zich af te schudden door een verdrag met de Britse Oost-Indische Compagnie te sluiten, waarbij het de facto een Engels protectoraat werd.
De Engelse koloniale overheersers zorgden voor een nieuwe periode van vrede, waardoor het gebied economisch weer opbloeide. De handelaren uit Jodhpur, de Marwari's, genoten bekendheid over het hele Indiase subcontinent. In 1947, toen India onafhankelijk werd, werd Jodhpur opgedeeld in de deelstaat Rajasthan.
Economie
De handnijverheid is tegenwoordig de belangrijkste industriële sector van de stad. De export van meubels zou volgens sommige schattingen rond de € 170 miljoen bedragen, ongeveer 200.000 mensen vinden direct of indirect werk in deze industrie. Andere producten uit Jodhpur zijn textiel, metalen onderdelen, fietsen, inkt en sportassessoires. Kleine bedrijfjes produceren uiteenlopende producten zoals glazen bangles (traditionele sieraden van Rajasthaanse vrouwen), bestek, tapijten en marmeren beeldjes.
Na de handnijverheid is het toerisme de belangrijkste sector.
De landbouw in de regio rond Jodhpur levert onder andere tarwe en de in India bekende Mathania pepers. De mijnbouw levert gips en zout. De stad is een regionaal handelscentrum in wol en landbouwproducten.
Vanwege de nabijheid van Pakistan hebben het Indiase leger, de luchtmacht en de grensbewakingsdienst allen een trainingscentrum in de stad. Deze militaire aanwezigheid blijkt bijvoorbeeld uit de grote aantallen overvliegende gevechtstoestellen.
Gebouwen en monumenten
Een aantal van de bekende gebouwen en monumenten in Jodhpur en de directe omgeving zijn:
het Mehrangarh Fort: het fort ligt aan de rand van de oude stad op een heuvel. Het is één van de bekendste en grootste vestingwerken in India. De bouw begon onder Rao Jodha, de stichter van Jodhpur, rond 1459. Het grootste gedeelte van het fort dateert echter uit de tijd van maharadja Jaswant Singh (1638-1678). De muren zijn tot 36 m hoog en 21 m breed.
Umaid Bhawan-paleis: dit is één van India's bekendste paleizen, hoewel het niet erg oud is. De bouw van dit paleis, bestemd voor maharadja Umaid Singh, begon in 1929. Het project was vooral bedoeld om duizenden mensen aan werk te helpen tijdens een periode van droogte. Het gebouw bevat meer dan 90.000 m3 marmer. Ook werd lokale zandsteen, zogenaamde Chittar zandsteen, gebruikt. Om die reden heeft het paleis onder de lokale bevolking de bijnaam "Chitra paleis". De architectuur van het paleis is een typisch voorbeeld van de Indo-Sarceense stijl. Tegenwoordig biedt het paleis ruimte aan een museum, een hotel en woonruimte voor de koninklijke familie van Jodhpur.
het Jaswant Thada is een monument van wit marmer, gebouwd in 1899 ter nagedachtenis aan maharadja Jaswant Singh II. De urn van de maharadja wordt in het monument bewaard.
de tempel van Osiyan: een oude Jaintempel in het dorp Osiyan, zo'n 60 km buiten Jodhpur. De tempel bestaat uit een aantal verschillende delen, elk in een andere periode gebouwd en elk met een daarvoor karakteristieke bouwstijl.
Blauwe stad
Een aantal steden in Rajasthan heeft een specifieke kleur waarmee ze zich associëren. Zo wordt Jaipur de roze stad genoemd, Jaisalmer de gouden stad en Jodhpur de blauwe stad. De bijnaam van Jodhpur komt van de kleur van de muren van huizen in de oude binnenstad. Traditioneel betekende een blauwe kleur van een huis dat de bewoners tot de Brahmin kaste behoren, maar tegenwoordig hebben ook andere bewoners hun huizen blauw geschilderd. Behalve dat het sterke contrast met het stoffige woestijnlandschap rond de stad toeristen trekt wordt gedacht dat blauw muggen tegenhoudt.


Udaipur

Udaipur is een stad in de Indiase deelstaat Rajasthan. Zij is gelegen in het gelijknamige district Udaipur en heeft 389.317 inwoners (2001[1]).
De stad staat vooral bekend als een romantische stad, het Venetië van Rajasthan, gelegen in een vallei op 600 meter boven de zeespiegel. De stad wordt omringd door drie meren, het Picholameer, het Fateh Sagarmeer en het Swaroop Sagarmeer. Deze voorzien de stad van water. De stad is ook bekend vanwege de opnamen voor de James Bond film Octopussy. Ook de klassiekers The Indian Tomb en The Tiger of Eschnapur van Fritz Lang zijn eind jaren vijftig in de stad gefilmd.
Bezienswaardigheden
Jag Niwas, dit voormalig paleis van de Maharana's ligt midden in het Picholameer; het is nu een luxueus hotel.
Jag Mandir, een ander klein paleis in hetzelfde meer, gebouwd in 1620.
Stadspaleis Udaipur, een van de grootste forten van India.
Bagore-ki-Haveli, een 18e eeuws paleis aan het Picholameer.
Jagdishtempel, een tempel uit de 17e eeuw gewijd aan Vishnu.
Moti Magri, of Parelheuvel; op deze heuvel staat een standbeeld van de vroegere heerser Maharana Pratap Singh II; hij zit op een paard en kijkt uit over het Fateh Sagarmeer.
Sajjangarh Fort, ook moessonpaleis genoemd; dit paleis/fort werd in 1884 gebouwd en ligt op een heuvel boven de stad.
Gulab Bagh & Zoo, een uitgebreide rozentuin met een dierentuin.
Nehrutuin, een park op een eiland in het Picholameer.
Sukhadiafontein, een fontein met drie lagen midden in een grote rotonde.Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. De stad ligt in het gelijknamige district Jaipur en heeft 2.324.319 inwoners (2001).
De stad is een belangrijke toeristische trekpleister. Jaipur staat bekend als de roze stad vanwege de vele rozekleurige gebouwen die daar te vinden zijn.
Historie
De stad is gesticht in 1727 door de maharaja Jai Singh II (1693-1743), aan wie Jaipur zijn naam te danken heeft. Jai Singh II was maharadja over het gelijknamige vorstendom Jaipur (in verschillende perioden ook Dhundhar, Kachwaha of Amber genoemd). Hij verplaatste zijn hof vanuit het naburige Amber, dat op 11 kilometer van Jaipur ligt. Jaipur moest dienen als nieuwe, meer prestigieuze hoofdstad, omdat Amber de groeiende bevolking niet langer kon opvangen.
De maharadja raadpleegde verschillende boeken en schakelde de Bengaalse stadsplanner Vidyadhar Bhattacharya in om de stad aan te leggen. Als gevolg heeft de binnenstad een strak stratenpatroon met relatief brede verkeerswegen. Bhattacharya hielp maharadja Jai Singh II ook bij de aanleg van het koninklijk paleis in het centrum van de stad, en de tegenwoordig wereldberoemde sterrenwacht (de Jantar Mantar).
In het midden van de 19e eeuw was de binnenstad te klein geworden voor de groeiende bevolking. Onder maharadja Ram Singh II werd begonnen met de aanleg van wijken buiten de stadsmuur. Ter gelegenheid van het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd, traditioneel de kleur van de gastvrijheid onder de Rajputs. De Albert Hall in de nieuwe stad werd gebouwd ter gelegenheid van hetzelfde bezoek.
Bezienswaardigheden
Hawa Mahal
: wordt ook wel het Paleis der Winden genoemd. Dit gebouw werd in 1799 gebouwd door Maharaja Sawai Pratap Singh. Het is een smal gebouw, wat aan de voorkant bestaat uit veel kleine ramen. Deze ramen zorgden voor een koele wind voor de aanwezige vrouwen van de Maharadja. Dit paleis is gebouwd om de vrouwen de kans te geven om naar het straatbeeld en de processies te kijken zonden zelf gezien te worden. Dit was vanwege het purdahsysteem.
Jaigarh Fort: Dit fort ligt 15 km uit het centrum en is gebouwd in 1720. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. In het fort vind je ‘s werelds grootste kanon op wielen. In het fort bevindt zich ook een museum.
Jantar Mantar: Het grootste stenen observatorium ter wereld is zeker een bezoek waard. Het is opgericht door Sawai Jai Singh, en is een van de 5 observatoria in India. Sawai Jai Singh was erg geïnteresseerd in wetenschap en technologie, met name in astronomie. Het observatorium ligt vlakbij de ingang van het City Palace. Er zijn 18 instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken.
Laxmi Naryan Tempel: wordt ook wel de Birla Mandir Tempel genoemd, en is een van mooie tempel om te bezoeken. Je vindt hier beelden van hindoeïstische goden. De tempel is ’s avonds mooi verlicht.
Rambagh Palace: Dit paleis is in 1835 gebouwd door de koningin van Jaipur. Tegenwoordig wordt het paleis als hotel gebruikt, en is te bezoeken.
Amber Fort: Dit fort ligt iets buiten Jaipur, en is in 1592 gebouwd door Man Singh I.

Agra

Agra is een stad in de Indiase staat Uttar Pradesh. De stad is gelegen in het gelijknamige district Agra, aan de rivier de Yamuna.
De stad is zeer geliefd bij toeristen, vooral doordat het werelderfgoed de Taj Mahal zich aan de rand van de stad bevindt.
Geschiedenis
Agra wordt in de hindoeïstische mythologie in verband gebracht met de god Krishna, die hier naast de heilige rivier de Yamuna fluit gespeeld zou hebben en de harten van de gopi's hebben veroverd.
De huidige stad werd in 1503 gesticht door Sikandar Lodi, de sultan van Delhi. De stad was bedoeld als bolwerk tegen de sultans van Malwa. Pas echt belangrijk werd Agra onder de Mogols. Deze wisselden Agra en Delhi af als plaats van hun residentie. Babur (regeerde 1526 - 1530) regeerde vanuit Agra, maar zijn zoon Humayun (regeerde tot 1556) had een voorkeur voor Delhi. Akbar (1556 - 1605) resideerde weer in Agra, op een decennium na waarin hij vlakbij, in Fatehpur Sikri, een nieuwe hoofdstad liet bouwen. Vanwege het opdrogen van de waterputten aldaar werd de keizer gedwongen naar Agra terug te keren. De stad werd destijds naar de keizer "Akbarabad" genoemd. In 1580 zond hij een missie naar Tibet om de bron van de Ganges te onderzoeken. In Agra bevonden zich dat jaar ook enkele Jezuïeten, evenals enkele decennia erna.[1] Vanaf begin 16e eeuw ondernamen zij vanuit Agra reizen naar Tibet of kwamen ze op terugreis langs deze stad. Voorbeelden van hen waren Ippolito Desideri, António de Andrade, Nuño Coresma, Albert Dorville en Johann Grueber.
Akbar en zijn opvolger Jehangir (1605 - 1627) lieten het Rode Fort bouwen en binnen de ommuring verschillende fraaie tuinen en paleizen aanleggen. De bouwprojecten van de Mogols bereikten een hoogtepunt onder Shah Jahan (1627 - 1658). Binnen het Rode Fort liet hij paleizen en tuinen aanleggen die de projecten van zijn vader en grootvader ver overtroffen. Het bekendste bouwproject van Shah Jahan is echter de tombe van zijn vrouw Mumtaz Mahal, de Taj Mahal, die destijds 7 km buiten Agra lag. In het tweede deel van zijn regering verplaatste Shah Jahan zijn hoofdstad echter naar Delhi, waar hij een nieuwe stad onder de naam Shahjahanabad liet bouwen.
Bezienswaardigheden
De Taj Mahal is de graftombe van Mumtaz Mahal, de vrouw van Mogolkeizer Shah Jahan. De Taj Mahal komt voor op de lijst van moderne zeven wereldwonderen.
De tombe van Itimad ad-Dawla, ook bekend onder zijn voor de toeristenindustrie verzonnen bijnaam 'Baby Taj', is de tombe voor Mirza Ghiyath Beg en zijn vrouw Asmat Begum. De tombe is gebouwd door hun dochter Nur Jahan, de favoriete vrouw en medeheerseres van Mogolkeizer Jahangir. Nur Jahan ('Licht van de Wereld') was een tante van Mumtaz Mahal. De tombe werd tussen 1622 en 1628 (dus 4 jaar vóór het begin van de bouw van de Taj Mahal) gebouwd. De tombe lijkt in grondplan en bouwmateriaal op de Taj Mahal (maar dan kleiner). Het was de eerste grotendeels in marmer uitgevoerde Mogolconstructie en ook de eerste die uitvoerig gebruikmaakte van pietra dura, ingelegde motieven van (half)edelstenen.
Agra Fort (ook vaak het Rode Fort genoemd) is een vesting gebouwd in 1565 door Mogolkeizer Akbar. Tot aan de regeerperiode van zijn schoonzoon Shah Jahan werd er geregeld bijgebouwd.Nepal

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. De bevolking bestaat uit zo'n 975.000 personen (census 2011).
De stad is gelegen in een vallei aan de rivier de Vishnumati op 1350 meter boven zeeniveau.
De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeistische tempels en paleizen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren. De grootste stoepa van Nepal is Bouddhanath in de wijk Bouddah; de belangrijkste tempel is Pashupatinath niet ver van het vliegveld. In Kathmandu staan vele paleizen die tegenwoordig vaak dienst doen als ministerie. De bekendste paleizen zijn het Hanuman Dhoka aan het beroemde werelderfgoed Durbar Square. In de Kathmandu vallei bevinden zich nog zes andere monumenten van de werelderfgoedlijst. Het andere paleis staat vlak bij Thamel en is het voormalige paleis van de Nepalese koninklijke familie dat tegenwoordig een museum is.
Kathmandu is populair bij westerse toeristen, die zich voornamelijk in de wijk Thamel concentreren. Het is vooral in trek voor cultuur- en rugzaktoeristen. Ook is het een voorstation voor bergbeklimmers van de Himalaya.
Sinds de Tibetaanse diaspora nam Kathmandu in de tweede helft van de 20e eeuw Tibetaanse vluchtelingen op.

Pokhara

Pokhara is een stad met ongeveer 255.000 inwoners in centraal-Nepal. Het is de hoofdstad van het district Kaski (gelegen in de Gandaki-zone). De stad is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Nepal.
Na de invasie van Tibet door de Volksrepubliek China kwam de handelsroute naar India stil te liggen en trekken er weinig karavanen langs. Het verlies aan handel wordt echter goedgemaakt door de toename in toerisme. De stad biedt een combinatie van natuur en cultuur. Het is onder andere het vertrekpunt voor de tochten naar de bergen van de Annapurna.
Tibetaanse ballingen
Na de invasie van Tibet kwamen veel Tibetaanse vluchtelingen naar het buurland Nepal. In de Pokhara-vallei werden vier vluchtelingenkampen ingericht: Tashipalkhel, Tashiling, Paljorling en Jambling. Deze kampen hebben zich ontwikkeld tot vaste nederzettingen. Vanwege de verschillen in architectuur, gebedsvlaggen, gompa's en chörtens, zijn de verschillen goed merkbaar met de andere plaatsen in Nepal.