Nieuw Zeeland

 

egypte


Onze trip:

Van 3-12-2008 tot 25-12-2008

Onze rondrit begon in Auckland,Bay of Islands, Rotorua Tongariro N.P., Napier, Wellington, Nelson, Greymouth, Mount Cook, Queenstown, Te Anau,Christcurch
(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

 

 

Foto's

Klik hier voor onze foto's

 

Bezochte plaatsen:

Auckland

Auckland is het dichtstbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De agglomeratie bestaat momenteel uit meerdere steden en districten, die in 2010 op bestuurlijk niveau werden samengevoegd.Het gebied heeft ruim 1,4 miljoen inwoners (2009), ongeveer een derde van de gehele Nieuw-Zeelandse bevolking,
waarvan ruim 400.000 in Auckland City leven.
Rond 1350 vestigden de eerste Māori zich in het gebied, aangetrokken door de vruchtbare grond. Zij stichtten verscheidene gefortificeerde nederzettingen, voornamelijk rond de vulkanische heuvels.Verschillende Māori-stammen kregen via de handel met Europese nieuwkomers de beschikking over vuurwapens die superieur waren aan de speren die de Māori gebruikten. De machtsverhoudingen tussen de Māori-stammen werden verstoord en er ontstonden gewapende conflicten tussen de verschillende stammen.Eén van de stammen, de Ngāti Whātua, zocht bescherming bij de Europeanen en probeerde hen over te halen om zich in de regio te vestigen.
De Britse luitenant William Hobson was op zoek naar een geschikte plek om een hoofdstad te stichten en kocht een stuk land van de stam, een gebied van 12 km² rondom Mount Eden.
De stad Auckland werd gesticht en werd uitgeroepen tot hoofdstad van de kolonie, een status die het in 1865 aan Wellington zou verliezen. De Waitemata Harbour, ten noorden van de stad, en de Manukau Harbour ten zuiden van de stad leenden zich uitstekend als havengebied en maakten een snelle groei mogelijk. Binnen een jaar woonden en werkten er bijna 2.000 mensen in de stad.Bay of Islands

The Bay of Islands is een 16 km brede baai, 60 km ten noorden van Whangarei aan de noordoostkust van de regio Northland van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Rotorua

Rotorua ligt noordelijk van het midden van het Noordereiland, 60 km ten zuiden van Tauranga en 105 km ten zuidoosten van Hamilton. Het is ontsloten door verschillende wegen, een (inmiddels niet meer voor personenvervoer in gebruik zijnde) spoorlijn en een vliegveld.
Het Rotoruameer is het grootste van een groep van 17 meren in het gebied, ontstaan in en rond de Rotoruacaldera (vergelijk het – veel grotere - Taupomeer, dat 82 km zuidwestelijk ligt). De stad Rotorua ligt aan de zuidelijke oever van het meer, in een gebied met zeer veel geothermische activiteit. Overal in de stad en wijde omgeving is dit te zien (en te ruiken) in de vorm van hete bronnen die een doordringende zwavellucht verspreiden. Er zijn enkele grote geisers, waarvan de Pohutugeiser in Whakarewarewa, en de Lady Knoxgeiser in Wai-O-Tapu tot de bekendste behoren. Opmerkelijk zijn ook de modderbronnen, waaruit zwavelhoudende dampen onder permanent geborrel opstijgen. Op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in het stadspark zijn dergelijke bronnen te vinden. In de omgeving van Rotorua liggen een aantal gebieden waar de warme minerale bronnen fel gekleurde poelen en terrassen gevormd hebben. De bekendste daarvan waren de Witte en Roze Terrassen, die verloren zijn gegaan tijdens een grote uitbarsting van de vulkaan Tarawera op 10 juni 1886. Deze uitbarsting kostte 120 mensen het leven. Ook nu nog bestaan dergelijke gebieden met gekleurde poelen en terrassen, waarvan Wai-O-Tapu, met de Champagnepoel, en Orakei Korako, met zijn silicaat-terrassen, de bekendste zijn.
De geothermische activiteit in het gebied is het gevolg van het feit dat de stad in de buurt van het grensvlak van twee grote tectonische platen ligt, de Indo-Australische en de Pacifische. De Pacifische plaat wordt onder de Indo-Australische gedrukt en daardoor worden magmakamers gevormd, die aan de oppervlakte doorbreken in de vorm van vulkanische activiteit.Tongariro N.P.

Het Nationaal park Tongariro ligt aan de zuidkant van het Taupomeer op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het park beslaat 796 km² en heeft drie actieve vulkanen: Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. Deze werden in 1887 door opperhoofd Tukino Te Heuheu IV aan de regering van Nieuw-Zeeland geschonken. De vulkaan Ngauruhoe diende als decor voor Mount Doom in de film Lord of the Rings. Het park is verder bekend om zijn goede ski- en wandelmogelijkheden. Het was het eerste park in Nieuw-Zeeland dat vanwege zijn natuurlijke (1990) en culturele waarde (1993) als gemengd erfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Eerder waren al andere parken als natuurlijk werelderfgoed erkend.Napier

Napier is de hoofdstad van de regio Hawke's Bay in Nieuw-Zeeland. 10 kilometer ten zuiden van Napier ligt Hastings.Napier is een belangrijke havenstad. In de regio rondom Napier worden veel schapen gehouden, en het is één van de grootste producenten van appels, peren en steenvruchten. De regio is ook een grote wijnproducent.
Napier heeft een rijke Maori-geschiedenis. In oktober 1769 zeilde kapitein James Cook de oostkust van Nieuw-Zeeland af en zag al dat hier de ideale plek lag voor een haven. Later kwamen hier Europese kolonisten om te handelen, walvissen te jagen en missionariswerk te verrichten. Vanaf halverwege de 19e eeuw kwamen ook landbouwers en de eerste hoteleigenaren naar Napier. Door een aardbeving op 3 februari in het jaar 1931 werd een groot deel van de stad verwoest. Hierbij kwamen 258 mensen om het leven. De aardbeving had ook tot gevolg dat zo'n 40 km² land in het noordwesten van Napier dat onder water lag omhoog kwam. Het hele centrum werd direct weer opgebouwd en wel in de hoogtijdagen van de Art Deco.Wellington

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De stad ligt in het zuiden van het Noordereiland en is genoemd naar de hertog van Wellington. Het is de op een na grootste agglomeratie van het land. Wellington zelf telt 178.000 inwoners.
De agglomeratie Groot-Wellington telt 363.400 inwoners (2005).
De grote financiële instellingen van Nieuw-Zeeland zijn verdeeld over Wellington en Auckland (dat tot 1865 de hoofdstad was), sommige instellingen hebben hoofdkantoren in beide steden. Wellington is Nieuw-Zeelands politieke hoofdstad. Het parlement en de hoofdkantoren van alle ministeries en departementen zijn er gehuisvest.
Wellington wordt ook vaak omschreven als het culturele centrum van het land en is thuis aan onder andere een film- en theaterindustrie van wereldklasse, Te Papa (het nationaal museum van Nieuw-Zeeland) en Wellington Botanic Garden.
Wellington is vernoemd naar Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington.
De titel van het hertogdom is afkomstig van de stad Wellington in Engeland.
In het Maori heeft Wellington twee namen, Te Whanganui-a-Tara doelt op de haven van Wellington en betekent de grote haven van Tara. De andere naam is Pōneke en wordt ontmoedigd omdat vermoed wordt dat het gewoon een verbastering is van een Engelse bijnaam voor de stad: Port Nick (kort voor Port Nicholson).Nelson

Nelson is een stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en heeft ongeveer 57.700 inwoners. Het ligt in de regio Nelson die een groot gebied aan de kust beslaat en staat te boek voor het grootste aantal zonuren per jaar (2400) in Nieuw-Zeeland.
In 1858 was Nelson de tweede stad van Nieuw-Zeeland. De stad is genoemd naar de Britse Admiraal Nelson. De oorspronkelijk bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori's, hebben nog steeds rechten in deze stad. De Maoristam met deze rechten is de Whakatu stam.

Greymouth

Greymouth is de grootste stad aan de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland met ongeveer 12.000 inwoners. De stad is in 1868 vernoemd naar de rivier de Grey, daar die hier uitmondt in de Tasmanzee. In 1848 was de rivier naar Sir George Grey genoemd, die toen gouverneur van Nieuw-Zeeland was.
In de stad is het eindstation van de trein (de TranzAlpine) dwars door de Nieuw-Zeelandse Alpen, die uit Christchurch vertrekt. Afgezanten van de koloniale regering kochten in 1860 het grootste deel van de westkust, maar het terrein van het tegenwoordige Greymouth bleef Maori-reservaat.Mount Cook

Mount Cook, een berg op het Zuidereiland, is de hoogste berg (3766 meter) van Nieuw-Zeeland. Hij is genoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook, die Nieuw-Zeeland voor Groot-Brittannië heeft ontdekt. Hij kreeg zijn naam van kapitein Stokes, de cartograaf die dit gebied in kaart bracht. De berg is een toeristische trekpleister.
Mount Cook ligt in het Nationaal park Aoraki/Mount Cook, dat in 1953 werd geopend en dat samen met het Nationaal park Westland Tai Poutini, het Nationaal park Mount Aspiring en het Nationaal park Fiordland één van de UNESCO World Heritage Sites is. Het park bevat meer dan 140 bergtoppen hoger dan 2000 meter en 72 gletsjers, die 40 procent (700 vierkante kilometer) van het park bedekken.
Mount Cook bestaat uit drie toppen de Lage top, Middelste top en Hoge top. De Tasmangletsjer ligt het oosten en de Hookergletsjer ten westen. Mount Cook Village (ook bekend als The Hermitage) is een toeristisch centrum en het basiskamp van de berg. Het ligt 7 km van de Tasmangletsjer en 12 km ten zuiden van Mount Cook.Queenstown

Queenstown is een stad met ruim 10.000 inwoners op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Queenstown ligt aan de noordoostkust van het Wakatipumeer, met The Remarkables op de achtergrond.
Sinds de jaren zeventig heeft het zich ontwikkeld tot een internationaal centrum voor avontuurlijke sporten zoals bungeejumpen en zorbing. Het stadje heeft ook een klein vliegveld.
Over oorsprong van de naam van Queenstown is men het niet eens. Maar de populairste mythe gaat ervan uit dat er eens een goudzoeker in Queenstown was die riep dat het plaatsje geschikt was voor een bezoek van Koningin Victoria.Te Anau

Te Anau is een toeristische trekpleister met circa 1800 inwoners op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het ligt aan de Zuidoostelijke oever van het Te Anaumeer, dat het tweede grootste meer is van Nieuw-Zeeland. Het is het voornaamste handelscentrum van Fjordland en biedt bijna 4000 bedden in diverse slaap- en eetgelegenheden, supermarkten, winkels, informatiebureau, cruises en een vlieghaven/landingsstrook.Te Anau wordt soms omschreven als de 'wandelhoofdstad van de wereld'. De meest bekende trektochten zijn de zogenaamde Great Walks: de Milford Track, Routeburn Track en de Kepler Track. Andere trektochten kunnen eveneens vanuit Te Anau of Manapouri worden bereikt: Dusky Track, Greenstone Track, Manapouri Track, Hollyford Track. Langs de Milford Sound Road en langs de oevers van het Te Anaumeer vindt men een groot aantal populaire dagwandelingen.

Christchurch

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland, en de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland met ruim 380.000 inwoners. De stad is vernoemd naar de Christ Church van de universiteit van Oxford en ligt halverwege de oostkust aan de monding van de rivier de Avon. Op 31 juli 1856 werd Christchurch per Koninklijk Besluit een stad en het is daarmee de oudste stad in Nieuw-Zeeland.
Veel gebouwen in Christchurch zijn in neogotische stijl en in de stad zijn veel parken en plantsoenen te vinden. Hierdoor doet de stad erg Europees aan. Ze wordt ook wel 'De meest Engelse stad buiten Engeland' genoemd. Christchurch Botanic Gardens is de naam van de bekende botanische tuin in Christchurch.
Aardbevingen in 2010 en 2011
In de nacht van 3 op 4 september 2010 deed er zich in en om Christchurch een aardbeving voor met een kracht tussen 7.1 en 7.4 op de schaal van Richter. Hierbij liepen, vooral in het centrum van de stad, veel (historische) gebouwen aanzienlijke schade op.Het hypocentrum van de aardbeving lag op ca. 10 km diepte nabij Darfield, ca. 40 km van het centrum van Christchurch. Sinds de zware aardbeving van 3 februari 1931 in Napier was dit de zwaarste beving tot dan toe in Nieuw-Zeeland geregistreerd.[1] Seismologen dachten eerst dat er ca. 20 breuklijnen in het gebied rondom Christchurch lagen, echter deze beving heeft de schatting omhoog gebracht naar circa 100 breuklijnen.[