Thailand

 

egypte


Onze trip:

Van 25 Oktober tot 17 November 1995

 

Aankomst in Bangkok dan naar Ayutthaya, Phitsanulok, Chiang Mai, Mae Hong Son, Brug over de rivier de Kwai, Pattaya, Phuket

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart van onze reis in 1995

De kaart van onze reis in 1997

Foto's onze reis 1995

Klik hier voor onze foto's

Film van onze reis in 1997

Bezochte plaatsen:

Bangkok

Bangkok is de hoofdstad en met 8.160.522 geregistreerde inwoners (juli 2007) tevens de grootste stad van Thailand. De bevolking van de hele agglomeratie wordt geschat op zo'n 15 miljoen inwoners. De stad is gevestigd op de oostelijke oever van de Menam (Chao Phraya-rivier), dicht bij de Golf van Thailand. De provincie Bangkok grenst aan zes andere provincies: Samut Prakan, Samut Sakhon, Chachoengsao, Pathum Thani, Nonthaburi en Nakhon Pathom.
Geschiedenis
Bangkok begon als klein handelscentrum en als haven voor Ayutthaya, dat de hoofdstad was tot het in 1767 door Birma ingenomen en verwoest werd. Bij Thonburi, aan de overkant van de rivier bij Bangkok, werd een tijdelijke hoofdstad gevestigd. In 1782 liet Koning Rama I bij de rivier een paleis bouwen op het eiland Rattanakosin. Hij maakte Bangkok tot hoofdstad, en veranderde de naam in Krung Thep. In het westen wordt echter nog altijd de oude naam van de stad gebruikt.
De volledige ceremoniële naam van Krung Thep is: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit,
Vertaling:
De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

Krung Thep heeft het wereldrecord voor de langste plaatsnaam. De plaatselijke schoolkinderen wordt de volledige naam onderwezen, hoewel weinigen de betekenis kunnen verklaren, omdat veel van de woorden archaïsch zijn.
Stadsbeeld
Skyline van Bangkok
Door de express ways (wegen op pijlers) en de Skytrain, die beide op betonnen pijlers boven straatniveau liggen, is veel zicht aan het oog onttrokken. Een straat als Silom was in de jaren 90 van de twintigste eeuw nog een open straat. Nu lijkt ze door de Skytrain meer op een tunnel.
Het stadsbeeld van Bangkok kenmerkt zich niettemin, voor de wandelaar die zijn ogen open houdt, door de aanwezigheid van de vele wats, boedhistische tempels. Ook Chinese tempels zijn op veel plaatsen aanwezig. Een rondgang door de stad toont grote tegenstellingen. Wijken met grote hotels en dure kantoorgebouwen worden afgewisseld door arme wijken en ook sloppenwijken.
Bangkok telt verder diverse universiteiten, een kunstacademie, een nationaal theater, en een Nationaal Museum. De stad heeft ook groen. Midden in Bangkok ligt het grote Lumphini Park, en iets buiten het centrum liggen nog diverse andere parken. Eén ervan is aan de geliefde monarch Koning Rama IX (Bhumibol Adulyadej gewijd: Rama IX Park, ter hoogte van Sukhumvit Soi 103.
Winkelen
Bangkok telt vele winkelgelegenheden en wordt door de Tourist Authority of Thailand dan ook in het buitenland aangeprezen als winkelbestemming. Er zijn vele markten en in elke buurt zijn er vele, kleine min of meer gespecialiseerde winkeltjes, vaak geconcentreerd langs grote wegen, of rond grote, luxueuze warenhuizen en winkelcentra.
Tempels
Bangkok was tot de jaren '80 van de twintigste eeuw nog een stad waar je, vanaf een hoog punt, de talloze gouden daken van tempels kon zien. Nu - aan het begin van de eenentwintigste eeuw - kost het moeite om in sommige delen het oude Bangkok nog te herkennen zoals de Wat Arun en de Wat Phra Kaew waar het beeld van de Smaragdgroene Boeddha wordt bewaard. Ook de Wat Pho en de Wat Benchamabophit. De tempels zijn niet verdwenen. Er komen zelfs nog regelmatig nieuwe tempels bij.

Ayutthaya

Het Historisch Park Ayutthaya in Ayutthaya (Thailand) omvat de oude hoofdstad Ayutthaya van het Koninkrijk Ayutthaya. Ayutthaya werd in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
De stad Ayutthaya, gesticht rond 1350 als hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya door de Siamese Koning U Thong, werd over een periode van ca. 400 jaar door 33 koningen opgebouwd. In 1767 werd de stad door het Birmese leger verwoest.
De stad ligt aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Door het graven van een aanvullend kanaal werd de stad volledig door waterwegen omringd. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten.
Panorama van Ayutthaya, in het Bushuis, Amsterdam
Eeuwenoude tempels (zogenaamde "wat") en paleizen liggen verspreid in de omgeving van Ayutthaya. Een van de meest belangrijke is de Wat Phra Sri Sanphet. Deze koninklijke tempel, gebouwd in 1448 en twee keer gerestaureerd, stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Van het koninklijk paleis zelf is niets meer over.
Ten zuiden van de tempel ligt het modernere Viharn Phra Mongkol Bopit. Dit complex herbergt een van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand. Hier vlakbij, aan de rand van het Phra Ram Park, ligt de Wat Phra Ram tempel, gebouwd in 1369 door Koning Ramesuen. In het park liggen ook de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat, daterend uit 1374. De Wat Ratchaburana, gelegen ten noorden van de Wat Phra Mahathat, stamt uit de 15e eeuw.
Ook liggen op loopafstand het Nationaal Museum Chao Sam Phraya en het in de 19e eeuw herbouwde Chandra Kasem-paleis.
Een van Ayutthaya’s best bewaarde tempels is de Wat Na Phra Meru, gelegen op de noordoever van de Lop Buri rivier. Ongeveer 1 kilometer ten westen ligt de Phu Khao Thong, een chedi uit 1745. Aan de oostelijke oever van de Pasak ligt de Wat Phanan Choeng, met een 19m hoog Boeddhabeeld, stammend uit de 14e eeuw.
Het Bang Pa-In-paleis is een zomerpaleis gelegen op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Ayutthaya.
In 2011 werd dit park ook getroffen door de overstromingen die, naast de provincie Ayutthaya, ook 84 andere provincies trof.Phitsanulok

De Universiteit in Phitsanulok heet Naresuan-universiteit.
Ieder jaar in januari wordt in Phitsanulok gedurende een aantal dagen het Naresuan-festival gehouden.
Bezienswaardig is het Sukothai Historical Park, een park met een groot tempelcomplex vol met boeddhabeelden, op circa een uur rijden westwaarts met de bus vanaf Phitsanulok.

Chiang Mai

Chiang Mai of Chiengmai is de hoofdstad van de provincie Chiang Mai. De plaats ligt zo'n 700 km ten noorden van Bangkok tussen de hoogste bergen van het land. De rivier de Ping stroomt door de stad en is een zijrivier van de Menam.
De laatste jaren is de stad in hoog tempo gemoderniseerd, maar is niet zo'n wereldstad zoals Bangkok dat is. Er zijn veel redenen waarom er jaarlijks duizenden toeristen naar de stad komen. Onder andere vanwege de belangrijke strategische ligging in het verleden in verband met de zijderoute. Later is de stad vooral een belangrijk centrum geworden voor handwerken, paraplu's, juwelen (voornamelijk zilver) en houtsnijwerk.
De stad maakt met ruim 40 km² maar iets meer dan een kwart uit van het district Mueang Chiang Mai (ruim 152 km²). Op dit gebied bedraagt het inwonertal circa 150.000. In de praktijk loopt de stad door naar enkele naburige districten (Mae Rim, San Sai, Doi Saket, San Kamphaeng, Saraphi en Han Dong). Het inwonertal van de aldus gevormde stedelijke agglomeratie bedraagt dan ca. 700.000, bijna de helft van de provincie Chiang Mai.
Van en naar Chiang Mai
Aan de rand van de stad ligt de Internationale Luchthaven Chiang Mai, ook bevindt zich in Chiang Mai station Chiang Mai met verbindingen naar Hua Lamphong in Bangkok. Het startpunt van de Eastern Oriënt-Express is enkele malen per jaar ook in Chiang Mai en rijdt dan via Bangkok door Maleisië en eindigt in Singapore.
In Chiang Mai
Het lokale openbaar vervoer wordt gedomineerd door tuk-tuks en songtaews. Ook zijn er meter-taxi's en is er een (zeer onregelmatige) busdienst.

Pattaya (betekenis: zuidwestelijke moessonwind) is een stad en bekende badplaats in het district Bang Lamung van de provincie Chonburi in het oosten van Thailand. De plaats ligt langs de route van Sukhumvit en telt circa 105.000 inwoners.

Mae Hong Son

Mae Hong Son wordt tegenwoordig ook wel eens het nieuwe 'Shangri-La' van Thailand genoemd. Het is een charmant plaatsje met nog vele Birmese invloeden die vooral zichtbaar zijn in de tempelbouw. De bergen rondom het plaatsje vormen een toevluchtsoord voor vele bergvolkeren zoals onder andere de Padaung uit Myanmar. De vrouwen van deze stam dragen meerdere koperen ringen rond hun nek en worden ook wel 'giraffenvrouwen' genoemd.

Brug over de rivier de Kwai

De Brug over de rivier de Kwai is de spoorbrug die gebouwd is bij de Thaise plaats Kanchanaburi als onderdeel van de Dodenspoorlijn. De brug is gebouwd over de rivier de Khwae Yai (grote Kwai, Khwae in het Thais komt voor de Engelstaligen dichtbij de ai klank) vlak voor hij samenvloeit met de Khwae Noi (kleine Kwai) om de Mae Klong (Klong rivier) te vormen.
Bij de constructie van de spoorlijn verloren veel westerse krijgsgevangenen het leven, waaronder ook veel Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. Echter, bij de constructie van de brug zelf vielen relatief weinig doden (negen). De huidige brug is het originele exemplaar, de hulpbrug werd eerst ongeveer 200 meter stroomafwaarts gebouwd en was een houten constructie die voor aanvoer van materiaal diende. De huidige brug werd een aantal keren gebombardeerd, wat te zien is aan de gedeeltes met rechthoekige boogconstructies in plaats van de originele ronde.
In de jaren 80 heeft de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander een bezoek gebracht aan deze brug.Pattaya

Pattaya ligt aan de baai van Pattaya, een deel van de Golf van Thailand. Langs de baai ligt een strand van enkele kilometers lengte. Aan de noord- en zuidkant van de baai liggen rotsachtige heuvels. Hierna volgen de baaien van Naklua in het noorden en Jomtien in het zuiden. Voor de kust van Pattaya ligt een eilandengroep. Veel westerlingen verblijven voor langere tijd in Pattaya en de aangrenzende plaatsen en hebben er dan ook vakantiehuizen. Ook een lid van de Thaise koninklijke familie heeft er een huis, in de heuvels tussen Pattaya en Jomtien. In de omgeving van Pattaya liggen veel industrieterreinen. Hier hebben grote westerse bedrijven, waaronder General Motors, Toyota en BMW, hun fabrieken opgezet. Bij de westerse medewerkers van deze bedrijven zijn de gebieden rondom Pattaya populair als woonplaats.
Ook veel Nederlanders hebben zich (semi)-permanent in dit gebied gevestigd. De Nederlandse crimineel John Mieremet begon er in 2004 een vastgoedproject. In 2005 werd hij te Pattaya geliquideerd.
Onder veel expatriates heeft Pattaya ook wel de bijnamen: Partaya, Patpong on steroids (tevens de titel van een boek) en Disneyland for adults.
Geschiedenis
Aan het einde van de jaren zestig was Pattaya nog een stil vissersdorp met enkele stranden waar wel eens wat weekend-vakantiegangers uit Bangkok naar toe kwamen. Pattaya's enige wapenfeit was dat er ooit een veldslag in de buurt van het dorp was geweest. Dit veranderde echter snel toen de stranden bij Pattaya werden ontdekt door Amerikaanse militairen die tijdens de Vietnamoorlog gelegerd waren op de U Ta Pao luchtmachtbasis in de provincie Rayong. In plaats van naar Japan, Zuid-Korea of de Filipijnen konden ze ineens dichtbij Zuid-Vietnam op vakantie. Toen de militairen in steeds maar grotere getale verschenen, begonnen de plaatselijke Thais met het bouwen van kleine hotels en het opzetten van restaurantjes. Ook werden veel go go bars, disco's en andere etablissementen begonnen die het nachtleven van Pattaya berucht zouden maken over de hele wereld.
Toen de Amerikanen aan het eind van de Vietnamoorlog uit Vietnam vertrokken, droogde de inkomstenbron op en volgde een economische crisis. In het midden van de jaren zeventig werd het internationale luchtverkeer veel goedkoper en kwam vanuit Europa het massatoerisme op gang. Ook Pattaya's reputatie als sekstoerisme-hoofdstad van de wereld heeft ertoe bijgedragen dat het aantal toeristen snel steeg. In 2001 waren meer dan 24.000 hotelkamers beschikbaar. Na het doorvoeren van de "Pattaya City Act" in 1976 is Pattaya samengevoegd met Naklua.
Vervoer
Het openbaar vervoer in Pattaya geschiedt door middel van zogenaamde Songtaews, ook wel "bahtbussen" genoemd. In Pattaya rijden deze in principe een aantal vastgestelde routes. Er zijn geen vaste haltes; de songtaews stoppen overal langs de route, op verzoek. De ritprijs bedraagt 5 tot 20 baht per persoon, afhankelijk van de afstand. Veel niet-Thais die de prijs niet weten wordt vaak een hogere prijs in rekening gebracht, wat vooral tussen expats en Songtaewbestuurders nog wel eens tot discussies kan leiden. Men kan de Songtaewbestuurder ook vragen naar een bestemming te rijden die niet aan de route ligt. Over de ritprijs moet in zo'n geval apart worden onderhandeld. Alternatieven voor de Songtaew zijn de brommertaxi's. Sinds 14 februari 2004 wordt een proef genomen met een beperkte busdienst in het centrale deel van Pattaya. Vooral onder de Songtaewbestuurders vindt hier veel protest tegen plaats.
Op veel plaatsen in Pattaya kan men bromfietsen of motorfietsen huren, vanaf 150 baht per dag. Ook jeeps en andere auto's worden verhuurd, zowel door particulieren als grote verhuurbedrijven zoals Avis. Fietsen zijn bijna nergens te vinden.
De verkeersborden met aanwijzingen in Pattaya zijn meestal zowel in het Thai als in het Engels, dit laatste ten behoeve van de vele buitenlanders. Ook de bewegwijzering is zowel in Thai-schrift als in Latijn-schrift.
Attracties
Pattaya heeft zich door de jaren heen steeds meer veelzijdiger ontwikkeld en kan een van de meest veelzijdige kustplaatsen van Azië worden genoemd. In het zuiden langs het strand van Jomtien hebben zich steeds meer grote familie ressorts gevestigd, evenals in Naklua. Het gebied van de baai van Pattaya is nog steeds een nachtlevengebied, maar het nachtleven heeft zich meer en meer ontwikkeld naar een familienachtleven. De vestiging in 2002 van het Hardrock hotel met een Hard Rock Cafe heeft dit proces versneld. Pattaya kent verder een waterpark en vele winkelcentra. Men kan er voorts bijna elke sport beoefenen, van sportduiken tot zweefvliegen en paardrijden. Ook liggen er vele goede golfbanen rondom Pattaya. Voor degenen die geen behoefte hebben aan een oriëntaalse maaltijd telt de stad tal van westerse restaurants, van Fins tot Spaans en van Engels tot Russisch. Ook is er sinds 2003 een zeeaquarium.
Mini Siam is een Thaise versie van het Nederlandse Madurodam; ooit door een groep Nederlanders opgezet. In Mini Siam zijn veel beroemde gebouwen op een schaal van 1 op 25 nagebouwd; zowel gebouwen uit Thailand als uit het buitenland.
Pattaya Park is een watersportpark, met onder andere de hoogste toren van Pattaya.
Sanctuary of Truth is een houten kasteel van 105 meter, geheel opgetrokken in een klassieke Thaise stijl. Het ligt in Naklua
Pattaya en het nabijgelegen Jomtien worden steeds populairder bij de Thaise bevolking zelf en bij de Chinese en Zuid-Koreaanse toeristen. De plaats groeit nog steeds volop.

Phuket

Phuket is ongetwijfeld het meest gekende eiland van Thailand. Jaarlijks komen meer dan een miljoen toeristen van over de hele wereld dit eiland bezoeken. De reden hiervoor ligt dan ook voor de hand: hier vindt men de cultuur van Thailand werkelijk terug.
Eén van de vele pittoreske plaatsen is het oude stadsgedeelte van Phuket. Hier vindt men allerlei tempels, winkeltjes, musea en restaurants, allen gebouwd in een prachtige stijl.
Op het eiland zijn er in totaal 29 boeddhistische tempels. Wat Chalong is de bekendste en meest bezochte tempel. Poh Than Jao Wat is één van de belangrijkste boeddhabeelden van Wat Chalong. Naast dit boeddhabeeld staan twee kleinere beelden van ene Ta Khee-lek, die meerdere loterijen won na een bezoek aan Poh Than Jao Wat.
Een zeer populaire bestemming is Phang Nga Bay. Het veruit meest befaamde eiland in deze baai is ongetwijfeld James Bond Island, dat vóór deze naamsverandering gekend was als Koh Tapu. Dagelijks worden er tours georganiseerd op dit eiland, dat bekend werd nadat het als decor diende voor één van de Bondfilms, namelijk 'The Man with the Golden Gun'.
Koh Panyee, ook wel Sea Gypsy Island genoemd, is een eiland met huizen die gebouwd zijn op houten en betonnen pilaren. De bevolking leeft tegenwoordig vooral van het toerisme en van de visvangst.
De Phi Phi-eilanden zijn een groep eilanden behorend tot de provincie Krabi in Thailand. Ze liggen op de overgang tussen de Phuketzee en de Andamanse Zee, ongeveer halverwege tussen het eiland Phuket en het vasteland.
De twee belangrijkste en bekendste eilanden van de groep zijn Ko Phi Phi Don (Ko betekent eiland in het Thai) en Ko Phi Phi Lee. De eilanden zijn erg in trek als vakantiebestemming, maar vormen ook een nationaal park.In 2000 werd Koh Phi Phi Lee in de film The Beach met onder anderen Leonardo DiCaprio neergezet als een tropisch paradijs, dat een positieve impuls heeft gegeven aan het toerisme. Er is veel kritiek geweest op de wijze waarop de productiemaatschappij 20th Century Fox in het natuurgebied met bulldozers op het strand heeft gegraven. Er zou geld zijn betaald aan de lokale overheid voor de overtreding van de strenge Thaise regels voor de bescherming van het nationaal park.
De eilanden werden ernstig getroffen door de gevolgen van zeebeving in de Indische Oceaan in 2004 bij Sumatra, Indonesië. De tsunami die volgde op de beving trof heel Zuidoost-Azië en delen van Oost-Afrika. Hierbij kwamen honderdduizenden mensen om het leven en een groot deel van de eilanden heeft ernstige schade opgelopen.