Vietnam

 

egypte


Onze trip:

Van 15-2-2007 tot 6-3-2007

Onze rondrit begon in Ho Chi mhin City dan naar de Mekong Delta, Nha trang, Qui Nhon, Hoi an, Hue, Hanoi, Sapa, Baca Halong Bay

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

 

 

Foto's:

Klik hier voor onze foto's

 

Bezochte plaatsen:

Ho Chi Mhin City

Ho Chi Minhstad, eerder bekend als Saigon is de grootste stad in Vietnam.
Ho Chi Minhstad telt 7.396.446 inwoners (volkstelling 2010), ongeveer 8% van de gehele Vietnamese bevolking. Daarnaast verblijven er vele contractarbeiders (bouwvakkers, industrie) in de stad, die niet in de statistieken voorkomen. Het grootste gedeelte van de inwoners is Vietnamees. Er wonen ook veel Hoa (Chinese Vietnamezen). Ook wonen er Khmer Krom en andere bevolkingsgroepen. Ho Chi Minstad heeft een oppervlakte van 2095 km² en heeft gemiddeld 3419 inwoners per km².
Het gebied dat nu de stad beslaat was van origine een moerasgebied en werd als eerste bewoond door Khmer. Het gebied is door een aantal rijken beheerst in de loop van de geschiedenis, namelijk Funan, Chenla, Champa en het Khmer-rijk.
De stad begon als een klein vissersstadje en rivierhaven in het Khmer-rijk onder de naam Prey Nokor, dat "dorp in het bos" betekent. De plaats werd waarschijnlijk tussen de 1e en de 6e eeuw gesticht.
Rond 1623 sturen de Nguyenheren een afgezant naar Koning Chey Chettha II, om in Prey Nokor en Kas Krobei (het huidige Bến Nghé, een wijk in Ho Chi Minhstad) belasting te innen en de handel controleren over de wegen naar het huidige Cambodja.
De handel werd in de loop der eeuwen steeds belangrijker en er werd door de Khmer ook een fort aangelegd. Er waren handelslieden uit vele delen van Azië gevestigd in de stad. In het midden van de 17e eeuw werd het gebied overspoeld met kolonisten uit de Chinese stad Kanton die gevlucht waren voor de nieuwe Qing-dynastie. Zij hadden toestemming gekregen van de heren van de Nguyenfamilie om zich in dit gebied te vestigen, hoewel het gebied geen onderdeel uitmaakte van het Vietnamese rijk.
Tegen het einde van de 17e eeuw hadden ze de macht van de oorspronkelijke eigenaren overgenomen. Vanaf 1698 werd een fort bij Gia Định gebouwd, als controle over het gebied. Dit kan als geboorte van de stad worden beschouwd.
De Fransen namen de stad op 18 februari 1859 in en maakten deze onderdeel van hun kolonie Cochin-China en de Unie van Indochina.
De stad die tot dan Prey Nokor heette werd hernoemd naar Saigon.
De stad gold als een van de belangrijkste steden voor de Franse kolonisten.
De stad kreeg dan ook de bijnaam Parijs van de Oriënt of Parel van de Oriënt.
Op 30 april 1975 valt Saigon. Als op 2 juli 1976 Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam worden herenigd wordt de stad hernoemd naar Thành phố Hồ Chí Minh, naar Hồ Chí Minh, de eerste president van Democratische Republiek van Vietnam

Mekong-delta

De Mekong-delta is een gebied in het zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt.
De delta is door sedimentatie ontstaan en breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter.
De delta omvat een oppervlakte van 39.000 km². De grootte van het gebied dat bedekt is met water verschilt per seizoen.Nha Trang

Nha Trang is een stad[1] in Vietnam en is de hoofdplaats van de provincie Khánh Hòa.
Nha Trang telt ongeveer 520.000 inwoners.
De belangrijkste bronnen van bestaan zijn de visserij en het toerisme.
Het ligt op 8 uur rijden van Ho Chi Minh Stad en is ook bekend als een van de beste plaatsen in Vietnam voor snorkelen en duiken.
Aan het begin van de 19e eeuw leefde er in Nha Trang dr. Alexandre Yersin,
een belangrijk bioloog die in 1894 het pathogeen ontdekte dat de Pest veroorzaakte,
later kon met behulp van dit pathogeen een vaccin gemaakt worden tegen de Pest.
Het Pasteur Instituut, het onderzoekscentrum waar dr. Yersin leiding over had bestaat nog steeds.
Een deel van dit instituut is nu het Musée Pasteur, gewijd aan het leven van deze bijzondere man die veel heeft betekend.
Het grootste deel van de bevolking hangt een boeddhistische stroming aan. In de stad vindt u daarom de nodige boeddhistische bouwwerken zoals de Thap Ba Cham Tempel,
gewijd aan de Boeddhistische priester Ponagar. Of de Long Son Pagode met de prachtige
14 meter hoge witte Boeddha. Dit is deels een monument opgericht voor een aantal monniken die zichzelf verbrand hebben als protest tegen het Diem regime.
Ook zijn er sporen van het Koninkrijk Champa te vinden.
Dit volk dat zich vanaf het jaar 200 in centraal Vietnam vestigde, beheerste dit gebied tot de 10e eeuw. De roots van dit volk zijn Indonesisch, de Cham waren deels boeddhistisch en deels hindoeïstisch.
Nha Trang was de laatste stad die nog lang in handen bleef van de Cham,
daarom zijn er met name in deze omgeving nog veel gebouwen uit deze periode.
De Po Nagar, een hindoeïstisch bouwwerk iets ten Noorden van Nha Trang is misschien wel de meest indrukwekkende.

Qui Nhon

Qui Nhon is een stad in Vietnam en is de hoofdplaats van de provincie Binh Dinh. Qui Nhon telt naar schatting 260.000 inwoners. Quy Nhon is een kustplaats en ligt aan de Quy Nhonbaai.

Hoi An

Hoi An is een kuststad in centraal Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee.
De stad ligt in de provincie Quảng Nam en heeft zo'n 120.000 inwoners.
Deze voormalige havenstad van het koninkrijk Champa ligt aan het estuarium van de Hoi An en was een belangrijk handelscentrum in de 16e en 17e eeuw. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India.
Ten tijde van de handelsbetrekkingen met China heette de stad Hai Pho (plaats aan de zee), tijdens de Franse bezetting Faifo. Oorspronkelijk was Hai Pho gescheiden in twee stadsgedeeltes; aan de overkant van de "Japanse Brug" lag een Japanse nederzetting.
In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen op de Werelderfgoed lijst van UNESCO, als een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad uit de 15e tot 19e eeuw, met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Een voorbeeld daarvan is de 'Japanse brug' (Chùa Cầu).Hue

Hue is een stad gelegen in centraal Vietnam in de provincie Thua Thiên-Hue, waarvan het ook de hoofdstad is. De stad heeft ongeveer 340.000 inwoners.
De stad is de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Het keizerlijke paleis in de stad is een replica van de Verboden Stad in Peking. Tijdens het Tet-offensief in de Vietnamoorlog is er in deze stad zwaar gevochten tussen Amerikaanse mariniers en het Zuid-Vietnamese leger aan de ene kant en de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger aan de andere kant. Bij deze gevechten is het keizerlijk paleis grotendeels vernietigd. Tijdens de bezetting van Hué werden door de NVA massa-executies uitgevoerd waarbij ongeveer 4000 zgn. 'witten' (mensen die ervan verdacht werden anti-communistisch te zijn) werden gedood. Na de gevechten werden deze in tientallen massagraven rondom het stadion van Hué teruggevonden.
In 1993 is een aantal monumenten in Huế door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, alsmede een zelfstandige gemeente met de status van een provincie. De stad heeft ca. 6,5 miljoen inwoners en is de tweede grootste stad van het land, na Ho Chi Minhstad. De stad ligt op de rechteroever van de Rode Rivier (Sông Hong), ongeveer 60 kilometer van de monding van de rivier in de Golf van Tonkin.
Volgens vele bronnen is het gebied waar Hanoi nu ligt al bewoond sinds rond 3000 v. Christus. Één van de eerste nederzettingen was de Co Loa Citadel die is gesticht rond 200 v. Christus.
Hanoi werd de hoofdstad van Vietnam in de 7e eeuw.In de 11e eeuw werd de stad Thang Long genoemd. In 1637 vestigde de VOC een factorij in Tonkin, met Carel Harsinck als hoofd. Deze vestiging was belangrijk voor de export van zijde naar Japan. Hanoi werd in 1873 door de Fransen ingenomen en werd de hoofdstad van de Unie van Indochina na 1887.
Hanoi werd in 1940 door de Japanners bezet na de capitulatie van Frankrijk. De stad werd in 1945 bevrijd waarna het de zetel werd van de regering gevormd door de Vietminh onder Hồ Chí Minh. Tussen 1946 en 1954 werden er in het gebied zware gevechten geleverd tussen de Vietminh en het Franse leger. Op 21 juli 1954, met de tekening van de Akkoorden van Genève, werd Hanoi de hoofdstad van het onafhankelijke Noord-Vietnam.
Tijdens de Vietnamoorlog werd Hanoi zwaar gebombardeerd en vooral de infrastructuur, zoals bruggen en spoorlijnen, leed hier zwaar onder. Na het einde van de Vietnamoorlog werd Hanoi op 2 juli 1976 de officiële hoofdstad van de socialistische republiek Vietnam.Sapa

Sapa, is een grensstad en hoofdstad van Sa Pa district in de provincie Lao Cai in het noordwesten van Vietnam. Het werd eerst bewoond door mensen die we weten niets over. Ze vertrokken in de hele vallei honderden rotstekeningen, die hoofdzakelijk bestaat uit lijnen, die deskundigen denken dateren uit de 15e eeuw en vertegenwoordigen lokale kadasters. Toen kwam het hoogland minderheden van de Hmong en Yao . De stad is een van de belangrijkste markt die in het gebied, waar verschillende etnische minderheden zoals Hmong, Dao (Yao), Giay, Pho Lu, en Tay levend. groepen, maar ook door kleinere aantallen Tay en Giay. Dit zijn de vier belangrijkste minderheidsgroepen nog steeds aanwezig in Sa district Pa vandaag. De Kinh (laagland Vietnamees) nooit oorspronkelijk gekoloniseerd dit hoogste van valleien van Vietnam, die ligt in de schaduw van Phan-Xi-Pǎng (Fansipan, 3143 m), de hoogste berg van het land.

Baca

Baca is een dorpje waar we vooral voor de klederdracht en de kleurrijke zondagmarkt naartoe gaan

Ha Longbaai

De Ha Longbaai is een baai bij de stad Ha Long in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat zo'n 1500 vierkante kilometer. Vịnh Hạ Long betekent in het Vietnamees Baai van de dalende Chinese draak.
In de baai liggen 1969 kalkstenen eilanden, elk met dichte begroeiing op de top. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit de oceaan. Verschillende van de eilanden zijn hol, met enorme grotten. Hang Đầu Gổ (Houten Stokken Grot) is de grootste van deze grotten. Franse toeristen die deze grot aan het eind van de 19e eeuw bezochten, noemden hem Grotte des Merveilles (Grot van de Wonderen). De drie grote kamers bevatten veel grote stalactieten en stalagmieten (en Franse 19e-eeuwse graffiti).
De naam van veel van de eilanden is het resultaat van de plaatselijke interpretatie van hun vreemde vorm. Voorbeelden hiervan zijn Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak). 989 van de eilanden hebben een naam.
Bij enkele van de eilanden bevinden zich drijvende dorpen van vissers die in de ondiepe wateren 200 soorten vis en 450 soorten weekdieren vangen. Op sommige eilanden leven dieren, zoals kippen, apen en leguanen.
In 1994 is de Ha Long Baai opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de populairste toeristenbestemmingen van Vietnam.
Het omringende land is rijk aan steenkool, die in opdracht van de Vietnamese regering wordt gemijnd.