Australië

 

egypte


Onze trip:

Van 25-12-2008 tot 31-01-2009

Onze rondrit begon in Sydney,Blue Mountains, Alice springs,Uluru, Kings Canyon,
Devils Marbles, Katherine gorge, Kakadu N.P., Darwin, Cairns, Cape Tribulation, Kuranda,

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

 

Foto's

Klik hier voor onze foto's   

 

Bezochte plaatsen:

Sydney

Sydney is de grootste en oudste stad in Australië en de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Bij een volkstelling in 2006 telde Sydney 3.641.422 inwoners en had de metropoolregio 4.119.190 inwoners.
Sydney ligt aan de Tasmanzee, in het zuidoosten van Australië. De stad heeft zich ontwikkeld vanuit de natuurlijke haven Port Jackson, waar zich vandaag de dag het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge - twee iconen van de stad - bevinden. Tegenwoordig strekt de stad zich verder uit en grenst ze enerzijds aan berg- en heuvelachtig landschap in het binnenland en anderzijds aan de kustlijn van de Grote Oceaan.
Sinds de stichting in 1788 is Sydney uitgegroeid tot een zowel nationaal als internationaal belangrijke stad op economisch en cultureel gebied. De stad organiseerde de Olympische Zomerspelen 2000 en was in 2008 gastheer van de Wereldjongerendagen. Sydney Airport is het drukste vliegveld van het land.Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. Hoewel verstedelijking de meeste sporen van deze bewoning heeft uitgewist, zijn er op verschillende locaties nog steeds rotstekeningen te vinden. De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van Sydney) ontdekte. Op instructie van de Britse overheid werd er in 1788 een strafkamp door Arthur Phillip gesticht. Hij kwam in eerste instantie aan land in Botany Bay, maar vond dit geen goede plaats. Na een korte zeiltocht noordelijk ging hij uiteindelijk aan wal in Sydney Cove in Port Jackson (de echte naam voor de haven van Sydney).
Arthur Phillip noemde de kolonie "New Albion", maar om een onduidelijke reden kreeg het uiteindelijk de naam "Sydney", genoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Thomas Townshend, Lord Sydney (Viscount Sydney vanaf 1789). Wellicht is het gekomen doordat Lord Sydney Phillip toestemming had gegeven om een kolonie te starten. Gevangenen werden al snel te werk gesteld om een nederzetting te bouwen, en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps. In 1847 maakten de gevangenen nog maar 3,2% van de bevolking uit. Iedere week kwamen er schepen uit Europa met Ieren, Engelsen en andere Europese migranten die een nieuw leven zochten in een nieuw land. De eerste van verschillende goudkoortsen was in 1851, en sindsdien heeft de haven van Sydney veel mensen vanuit de hele wereld het land binnen zien komen.
Met de industrialisering groeide Sydney snel, en aan het begin van de 20e eeuw had het al meer dan 1 miljoen inwoners. In de 20e eeuw bleef Sydney groeien, en de stad heeft tegenwoordig een kosmopolitische uitstraling door de grote hoeveelheid verschillende culturen die de stad binnenstroomden.In december 2005 braken in Sydney rassenrellen uit na een betoging.

Blue Mountains

De Blue Mountains is een gebergte in Nieuw-Zuid-Wales, Australië.De dichte eucalyptusbossen geven de lucht een blauwe gloed vandaar dat deze bergen "de Blauwe Bergen" heten.Het uitzicht over deze Australische bergen met zijn inheemse dieren, diepe ravijnen, watervallen en onontgonnen struikgewas is adembenemend. Deze enorme "wildernis" behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. Meer dan 92 verschillende soorten eucalyptus bomen zijn vertegenwoordigd in Blue Mountains National Park
Een belangrijke rotsformatie is te zien bij Echo Point. Volgens overleveringen van de Aboriginals zijn hier drie zussen (Meehni, Wimlah en Gunnedoo) versteend. De drie uitstekende rotspunten worden dan ook: The Three Sisters genoemd.

Alice Springs

Alice Springs is een plaats in Centraal-Australië, gesitueerd in het zogenaamde Rode Centrum. Met haar 26.485 inwoners (2005) is ze na Darwin het grootste bevolkingscentrum van het Noordelijk Territorium.
Alice Springs heeft een zeer geïsoleerde ligging: de dichtstbijzijnde steden van enig formaat zijn Port Augusta in Zuid-Australië (1007 km) en Darwin (1305 km). Zowel ten westen als ten oosten ervan strekt zich het MacDonnellgebergte uit. Door de stad stroomt de rivier de Todd die het grootste deel van de tijd droog staat.
Alice Springs ontstond in 1872 bij de aanleg van de Transaustralische Telegraaflijn. Een telegraafverbinding had als gevolg van de weerstand van de leidingen een gelimiteerde lengte, waardoor tussenstations noodzakelijk waren. Eén ervan was Alice Springs.

Uluru of Ayers Rock

Uluru of Ayers Rock is een reusachtige rotsformatie die ongeveer in het midden van Australië ligt, in het Noordelijk Territorium, in een gebied dat wegens de rode kleur van de grond ook bekendstaat als het Rode Centrum. Uluru is een van de bekendste toeristische attracties van het land. De rotsformatie is van het type inselberg.Voor de lokale Aborigines, de Anangu, is Uluru een belangrijke religieuze plaats. De rots is verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd. Alle facetten van de rots hebben een bepaalde betekenis en zijn met elkaar verbonden via de mythologie in de Tjukurpa. Bepaalde scheuren in de rots zijn voor de Anangu de overblijfselen van een strijd tussen twee mythologische wezens uit de Droomtijd.
Verschillende kleine gaten worden geassocieerd met holen gegraven door mythologische mollen. Zo vormt de rots als het ware een Bijbel voor de Anangu, die geen schrift hadden om hun mythologie op te schrijven. Er zijn verschillende heilige plekken rondom de rots die een speciale rol spelen bij mannen- of vrouwenrituelen.
De Tjukurpa is grotendeels geheim voor niet-ingewijden. Het is bijvoorbeeld voor Anangumannen verboden om zelfs maar te kijken naar bepaalde delen van de rots die met vrouwen-Tjukurpa te maken hebben en andersom.
Australië werd oorspronkelijk door de kolonisten gezien als een Terra Nullius, land dat aan niemand behoorde. Aan het einde van de 20e eeuw won de gedachte terrein, dat de aboriginals de rechtmatige eigenaars zijn. In 1985 werden de Aborigines, in plaats van de regering, de rechtmatige eigenaars van de rots.

Kings Canyon

Kings Canyon is een kloof in het Nationaal Park Watarrka in het Noordelijk Territorium, Australië. gelegen aan de westrand van de George Gill Range, op 323 km ten zuidwesten van Alice Springs en 1316 km ten zuiden van Darwin.
De wanden van Kings Canyon zijn meer dan 300 meter hoog. In de bodem van de kloof stroomt Kings Creek. Een deel van de kloof is een heilige plaats voor de Aboriginals. Bezoekers wordt daarom ook gevraagd niet af te wijken van de wandelpaden.

Devils Marbles

Het Devils Marbles Conservation Reserve herbergt formaties van wonderlijke, natuurlijk geronde stenen (boulders ofwel keien). Deze keien verschillen in doorsnee van enkele decimeters tot wel 7 meter. Het is een betoverend gezicht om deze "knikkers van de duivel" op de platte Australische vlakte te zien liggen. Ze bevinden zich ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Tennant Creek en 10 kilometer ten noorden van de nederzetting Wauchope, in de provincie Noordelijk Territorium.

Katherine Gorge

Het Nationaal park Nitmiluk is een nationaal park in het Australische Noordelijk Territorium. Het is 2928 km² groot en ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Katherine. Tot 1989 heette het nationale park Katherine Gorge National Park. In 1989 kwam het gebied in beheer van de Jawoyn, de oorspronkelijke bewoners van de streek, en de naam van het nationale park veranderde in "Nitmiluk", wat "plaatsen van cicaden" betekent. De Jawoyn beheren Nitmiluk samen met de Parks and Wildlife Commission of the Northern Territory.
Het park wordt voornamelijk bezocht voor de Katherine Gorge, een vijftig kilometer rotskloof die de rivier de Katherine in het zandsteen van het Arnhem Land Plateau heeft uitgesleten. Tijdens het droge seizoen droogt de rotsbedding op sommige plaatsen op en wordt de kloof in dertien secties verdeeld waar wel water blijft staan. In de regentijd (november tot maart) kan de rivier veranderen in een kolkende watermassa die zich door de kloof wringt. Men kan de Katherine Gorge per rondvaartboot of per kano bezoeken. In de Katherine Gorge liggen verschillende neststranden van de zoetwaterkrokodil

Nationaal park Kakadu

Het Nationaal park Kakadu is een Australisch nationaal park in het Noordelijk Territorium. Het werd opgericht in 1981 en het is 19.804 km² groot. Kakadu wordt gezamenlijk bestuurd door de Australische overheid en de oorspronkelijke Aboriginal-bevolking. De naam Kakadu is een verbastering van het Aboriginalwoord "Gagudju".Kakadu staat vooral bekend om de wetlands, hoewel boomsavannes circa tachtig procent van het parkoppervlak bedekken. De wetlands liggen om de drie Alligator Rivers. De naam "alligator" verwijst foutief naar de zeekrokodil (Crocodylus porosus) en werd gegeven door Engelse kolonisten die eerder in de Verenigde Staten met echte alligators in contact waren gekomen. De West Alligator River is de kleinste van de drie rivieren. De East Alligator River vormt de grens tussen Kakadu en Arnhemland. De South Alligator River ligt midden in Kakadu en het is met een lengte van 200 km de grootste rivier ter wereld die geheel in één nationaal park ligt. In het regenseizoen nemen de rivieren sterk in omvang toe en omliggende gebieden overstromen.
Grote delen van Kakadu worden in deze periode onbegaanbaar. In het droge seizoen is Kakadu het best te bezoeken doordat de wegen begaanbaar worden en de dieren zich terugtrekken naar de permanente watergebieden als de Yellow Waters Billabong en de Mamukala Wetlands en zo beter zichtbaar zijn. Naast de wetlands en boomsavannes liggen in het zuiden en oosten van Kakadu nog rotsgebieden, die onderdeel zijn van het Arnhemland-plateau. Door middel van diverse wandelroutes en georganiseerde (boot)tochten kunnen toeristen Kakadu met diens natuur en culturele achtergrond leren kennen.

Darwin

Darwin is de hoofdstad van het Noordelijk Territorium van Australië. De stad heeft ongeveer 124.800 inwoners (2009) en is de meest noordelijk gelegen stad van het land. Darwin is gedurende de 20e eeuw tweemaal grotendeels verwoest. Op 19 februari 1942 werd de stad aangevallen door zo'n 150 Japanse gevechtsvliegtuigen. Tijdens de kerstdagen van 1974 trok de cycloon Tracy over de stad. Dit kostte 49 mensen het leven terwijl ongeveer 70% van de bebouwing werd verwoest. Sindsdien is de stad opgebouwd tot een moderne tropische stad.
Darwin beschikt onder andere over een botanische tuin met een grote collectie palmen en vele orchideeën.

Cairns

Cairns is een Australische stad gelegen in het noordoosten van Queensland; de stad had in 2006 een bevolking van 128.284. Cairns ligt op ongeveer 1720 km van Brisbane en 2500 km van Sydney, gezien over de weg.Cairns is een populaire reisbestemming vanwege het tropische klimaat en de nabijheid van vele attracties. Het Groot Barrièrerif ligt op slechts anderhalf uur reizen per boot. Het Nationaal park Daintree en Kaap Tribulation, op ongeveer 130 km ten noorden van de stad, zijn populaire gebieden om het tropische regenwoud te ervaren. Het is ook een startpunt voor mensen die Cooktown, Kaap York-schiereiland en het Atherton Tableland willen verkennen.
De stad heeft zijn natuurlijke omgeving in het voordeel gebruikt door een aantal kleine themaparken voor toeristen te bouwen. Het Tjapukai Aboriginal Cultural Park en de Kuranda Skyrail kabelbaan, die 7,5 kilometer over het regenwoud heen gaat, zijn enkele voorbeelden.

Cape Tribulation

Cape Tribulation is een landtong en een dorpje in het noorden van Queensland, Australië. Het ligt 110 km ten noorden van Cairns. Het bevindt zich in het Daintree National Park en het Wet Tropics World Heritage gebied. Het dorpje bevat een klein aantal toeristenresorts en backpackerhostels. Een verharde weg geeft vanuit het zuiden toegang tot het gebied via de veerboot over de Daintree River. Ten noorden van Cape Tribulation gaat de weg onverhard verder naar de Bloomfield River, Wujal Wujal en Cooktown tijdens de regenperiode (Feb-Apr) is deze weg vaak gesloten.

Kuranda

Kuranda is een dorp in het Atherton Tableland in het noorden van Queensland, Australië en ligt op een hoogte van 330 meter boven de zeespiegel. Cairns ligt op 25 kilometer afstand, bereikbaar via de Kuranda Range. Het dorp wordt omgeven door regenwoud.Elke week arriveren duizenden toeristen in het dorp, door gebruik te maken van de Kuranda Scenic Railway, de Kuranda Skyrail kabelbaan of via de weg over de Kuranda Range.
In het dorp is een markt te vinden met diverse kunst stalletjes en restaurants. Kuranda is een belangrijk centrum in de opaal en didgeridoo industrie. Hier was oorspronkelijk het Tjapukai danstheater, dat opgericht was door de New Yorkers Judy en Don Freeman. Het theater bevindt zich nu bij het Skyrail-grondstation bij Caravonica. In Kuranda bevinden zich onder andere ook een vogelpark, een vlindertuin en een koalaopvangcentrum. Om het dorp heen zijn ook talrijke wandelpaden en uitzichtpunten, op onder andere de Barron rivier.