Maleisië

 

egypte


Onze trip:

Van 04-02-2008 tot 24-02-2008

(klik op de plaatsnamen voor meer informatie)

De kaart

Film

De audio van deze video is door Youtube gedempt voor een bepaald lied wegens schending van auteursrechten.

Foto's

Klik hier voor onze foto's   

 

Bezochte plaatsen:

Kuching

Kuching is de grootste stad in Sarawak op het Maleisische deel van Borneo. Ze ligt aan de Sarawak rivier en telde circa 570.000 inwoners in 2005. Volgens deze telling was negentig procent van de bevolking in 2008 Chinees.
Demografie
Het grootste deel van de Kuchingers is Chinees (220.400). Andere bevolkingsgroepen zijn de Maleisiërs (207.000), Ibans (58.100) etc. De Dayaks, de groep autochtone Kuchingers worden onderverdeeld in Ibans, Bidayuhs, Melanaus en Orang Ulu. De Chinezen in de stad zijn grotendeels van Minnanse afkomst. De Chinezen op het platteland zijn grotendeels van Hakkase afkomst.
De belangrijkste religes van deze regio zijn christendom, boeddhisme, daoïsme en islam.
De meerderheid van de Kuchingers kan Bahasa Melayu en Engels spreken. Engels wordt als taal tussen de verschillende volkeren het meest gesproken. De autochtone dialect is Bahasa Sarawak
Geschiedenis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich nabij de stad een groot jappenkamp, genaamd Kamp Batu Lintang; veel krijgsgevangenen die later zouden sneuvelen tijdens de dodenmarsen van Sandakan werden hier tijdelijk ondergebracht.

Bako N.P.

Nationaal park Bako is een nationaal park in Kuching, een deelgebied in de deelstaat Sarawak op het eiland Borneo in Maleisië.Het is het eerste nationale park van Sarawak, sinds 1957. Het ligt circa 40 km ten noordoosten van Kuching op een schiereiland.Het bestaat uit bos en zandsteenformaties. De flora bestaat onder andere uit diverse bekerplanten.Sarawak

Sarawak is een staat in het noordwestelijke deel van het eiland Borneo. Het hoort samen met de staat Sabah, dat er oostelijk van ligt, tot Oost-Maleisië. Het grenst in het zuiden aan Kalimantan dat toe behoort aan Indonesië.
Geschiedenis
Een tijdlang is Sarawak onder de Britse kroon geweest. James Brooke werd in 1841 tot gouverneur van Sarawak benoemd en in 1842 door de sultan van Brunei tot radja.
Japan voerde een invasie uit in 1941, waarna Australische troepen het in 1945 bevrijdden, en in 1946 kwam het weer onder de Britse kroon.Vanaf 1963 maakt het als staat deel uit van Maleisië.
Demografie
De Iban vormen de grootste bevolkingsgroep. Zij zijn voornamelijk christelijk en animistisch. Ook zijn er nog Chinezen en Maleisiërs. Ook zijn er enkele inheemse stammen zoals de Kayan en de Keniah.
Geografie
Sarawak is een dunbevolkt gebied. De meeste plaatsen zijn in het kustgebied en langs de rivieren.De bestuurlijke hoofdstad van Sarawak is Kuching, dat letterlijk kat betekent.
Iban longhouses
Iban longhouses zijn gemeenschappelijke langhuizen van het volk de Iban (zee-Dajak) in de staat Sarawak van Maleisië.In een longhouse woont een hele gemeenschap, soms bestaande uit wel zestig gezinnen. Longhouses zijn gebouwd aan rivieren.
Een longhouse heeft vier hoofdruimten. Vroeger kwam men binnen via een paal, tegenwoordig gebruikt men trappen. Er is een gemeenschappelijke ruimte, de ruai, hier zitten de mannen en wordt bezoek ontvangen en vinden vergaderingen en ceremonies plaats. Dan zijn er gezinsruimten met een eigen keuken, de bilik. Ook is er een veranda, de tanju. Ook is er nog een zolder, de sadau die als opslagplaats en werkruimte gebruikt wordt.Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna twee miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing; van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw de skyline bepalen. Het vormt een apart federaal territorium binnen Maleisië.
Geschiedenis
"Kuala Lumpur" betekent zoveel als "modderige samenloop van rivieren". De aanwezigheid van tin nabij de samenkomst van de rivieren Gombak en Kelang was rond 1860 aanleiding voor het opzetten van een nederzetting. Al snel groeide Kuala Lumpur uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen en in 1896 werd de amper veertig jaar oude stad uitgeroepen tot hoofdstad van de opgerichte Gefedereerde Malay Staten. Tussen 1913 en 1957 stond de stad, net als de rest van het land, onder Brits bestuur. Overblijfselen uit dit koloniale tijdperk zijn nog overal te vinden. Maleisië is een federatie van sultanaten en Kuala Lumpur bevindt zich in de "Federal Territory", de federale hoofdprovincie. De stad groeit en ontwikkelt zich in een ongekend hoog tempo.
Gebouwen
De meest bekende gebouwen van Kuala Lumpur zijn de Petronas Twin Towers. Met hun 452 meter waren zij enige tijd de hoogste gebouwen ter wereld (Burj Khalifa is op dit moment het hoogste gebouw ter wereld). Naast deze twee torens is er verspreid over de stad nog veel andere hoogbouw te vinden. Een belangrijke toeristische attractie is de "Menara KL" (KL-Toren), een 421 meter hoge televisietoren. De spits van deze toren steekt boven die van de Petronas Towers uit, omdat de Menara KL op een heuvel, Bukit Nanas, is gelegen. Naast alle moderne gebouwen zijn er in het centrum ook nog veel gebouwen uit de koloniale tijd te vinden. Echter is er in de buitenwijken niet zoveel hoogbouw.
Er zijn ook talloze winkelcentra in Kuala Lumpur. Dat zijn vaak gigantische gebouwen met allemaal winkels. Sommige winkelcentra in Kuala Lumpur hebben ook luxere faciliteiten als een ijsbaan, achtbaan et cetera.
Bezienswaardigheden:
Petaling Street (China Town)
Petronas Twin Towers
KL toren
Batu Caves
Central Market

Batugrotten

De Batugrotten zijn een serie grotten, ca. 15 km ten noorden van Kuala Lumpur, in het Gombak-district van Maleisië. De grootste grot, de Tempel- of Kathedraalgrot, is 400 meter lang en 100 meter hoog en bereikbaar via een hoge trap met 272 treden. Het is een heilige plaats. In de grot wordt het jaarlijkse hindoeïstische Thaipusam-festival gevierd. In 2006 had het festival 1,5 miljoen deelnemers.Er bevinden zich Java-apen bij de grotten.

Cameron Highlands

De Cameron Highlands is een hoogvlakte in Maleisië, zo'n 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. De regio ligt 1500 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogste gebied van het Maleisische vasteland. De temperaturen liggen tussen de 10° en 25° graden Celsius.
De Cameron Highlands vormen een district in de Maleisische deelstaat Pahang. Het district telt 2805 inwoners op een oppervlakte van 712 km².
De hoogvlakten zijn genoemd naar William Cameron, die het plateau ontdekte tijdens een expeditie in 1885. Toen de hoogvlaktes ontdekt werden zijn ze veel gebruikt voor
theeplantages.Pangkor

Pulau Pangkor is een eiland aan de westkust van Maleisië in Azië. Het eiland heeft een omtrek van circa 8 kilometer en er wonen ongeveer 20.000 mensen.
Algemene informatie
Het binnenland van het eiland is niet bewoonbaar, dit is alleen maar jungle. Alleen de kust is bewoonbaar. De grootste stad op het eiland is Pangkor Town. De andere dorpen op Pangkor zijn oude vissersdorpen. Het eiland ligt in de Maleisische provincie Perak, waarvan de hoofdstad Ipoh is. Het eiland heeft vele stranden. Enkele stranden zijn: Coral Bay, Nipah Bay, Teluk Ketapang en Teluk Segadas.
Klimaat
In bijna heel Maleisië heerst een tropisch klimaat, zo ook op dit eiland. Op het eiland regent het gemiddeld 3 maanden per jaar en is het 9 maanden per jaar droog. De gemiddeld afgemeten temperatuur per jaar ligt overdag rond de 32 graden Celsius en 's nachts rond de 23 graden Celsius. Ook zijn er vele verschillende soorten dieren te zien, waaronder: apen, vogels, tijgers, slangen, zwijnen, vissen, grote hagedissen en vele insecten.
Ligging
Pulau Pangkor ligt net boven de evenaar, vandaar ook de hoog oplopende temperaturen. Het eiland ligt in de zee tussen Indonesië en Maleisië: de Straat van Malakka. Om Pulau Pangkor heen liggen nog 8 eilandjes waarvan Pulau Pangkor en Pangkor Laut de grootste zijn. Het is te bereiken met de boot van Lumut of via een binnenlandse vlucht naar de luchthaven van Pulau Pangkor, Berjaya Air.
Toerisme
Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomen voor de inwoners van Pulau Pangkor. Het eiland is voor vele toeristen erg aantrekkelijk door de stranden, het goedkope eten, de gastvrije mensen en het tropische klimaat. Het toerisme is na de tsunami van 2004 wel wat afgenomen, omdat de toeristen bang zijn voor dit soort rampen.

Penang

Penang is een eiland in de deelstaat Penang in Maleisië. Pulau Pinang is in het Maleisisch de naam van zowel het eiland als van de (grotere) deelstaat.
Het bekendste eiland heet Penang, oftewel "the Pearl of the Orient". Het eiland heeft hoofdzakelijk een bevolking van Chinese afkomst en dat is te merken in de hoofdstad Georgetown. Dit is tevens de tweede stad van Maleisië. Het is een drukke stad. Het is er hektisch en doet Chinees aan: de huizen, tempels, pagodes en clanhouses.
Er is veel verkeer en er rijden fietstaxi's rond. De stad wordt gedomineerd door de toren van de Komtar.
Je kunt vele dagen door deze drukke stad slenteren en de mooiste, verborgen tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. Er rijdt voor toeristen echter ook een gratis bus, die een route heeft gekozen, langs de "highlights".
De meeste toeristen verblijven niet in de stad, maar kiezen voor Batu Ferringhi. Deze voormalige vissersplaats heeft een langgerekt zandstrand. Hotels (7) liggen direct aan het strand. Vanuit de tuin of zwembad van uw hotel stapt u zo het strand op.
Echter.......... ga niet de zee in. De aanlandige stroming woelt het zand in de zee om en maakt het water troebel. Door diezelfde aanlandige stroming worden kwallen in de richting van de kust gedreven. De lokale bevolking gaat wel de zee, maar we kunnen baden en snorkelen in Batu Ferringhi vergeten.

Kek Lok Si tempel

De Kek Lok Si tempel - Temple of Supreme Bliss - is de grootste boeddhistische tempel van Penang en zelfs van heel Maleisië. De tempel ligt even buiten Georgetown bij het dorpje Air Itam, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad. De bouw van de tempel begon in 1883, en nog steeds is de tempel niet helemaal gereed. Het complex is dagelijks geopend tussen 9.00 en 18.00. De toegang is gratis, hoewel men een kleine donatie altijd waarderen kan. Het complex bevat meerdere tempels, klokkentorens, gebedszalen, en een aantal mooie tuinen. Bij de ingang zie je een grote vijver vol met schildpadden, je vraagt je daar waarschijnlijk af hoe zoveel schildpadden in zo'n klein plasje kunnen overleven.Langkawi

Langkawi is een archipel in de Andamanse Zee, bestaande uit 99 eilanden. Langkawi ligt ongeveer 30 kilometer verwijderd van het vasteland van Maleisië en maakt deel uit van de Maleisische staat Kedah. Het grootste eiland van de archipel is met afstand Pulau Langkawi, dat rond de 45.000 inwoners heeft. Het enige andere bewoonde eiland is Pulau Tuba.
Langkawi is een district in de Maleisische deelstaat Kedah en telt 69.597 inwoners op een oppervlakte van 467 km².
Geografie
Langkawi ligt ten noorden van de Straat Malakka, niet ver van de grens tussen Maleisië en Thailand. Het hoogste punt is Gunung Raya met een hoogte van 890 meter boven zeeniveau.
Het Thaise buureiland Ko Tarutao ligt maar een aantal kilometer weg van Langkawi.