Doe mee aan de Webstrijd
Test het mannelijk of vrouwelijk orgasme
Bezoek de pot van Silvie Pipi
Terug naar startpagina
FORUM
Gastenboek
schrijf mij

Je moet honderd procent eerlijk zijn in een liefdesrelatie tussen twee mensen. Anders speel je met het leven van iemand anders. Vertelt je partner je de waarheid als hij zegt dat hij geen risicoís heeft gelopen met iemand anders? Als hij denkt dat ze Ďveiligí was, is dat niet goed genoeg. Hij weet niets van de seksuele voorgeschiedenis van de andere mensen met wie zij onveilig heeft gevreeŽn.

 

Soms ken je elkaar goed genoeg om het zeker te weten. Zo niet dan kan je je beiden laten onderzoeken voordat je stopt met barriŤrevormende voorbehoedmiddelen zoals het condoom.
 

 

 
 
Oudheid
Sinds lang zoeken mensen naar methoden om zwangerschap en geslachtsziekten te voorkomen. Men gebruikte niet alleen voor de hand liggende methoden en middelen, zoals terugtrekken, periodieke onthouding, vaginale spoelingen en sponsjes, maar ook een voorloper van het condoom.
Zo zouden de Egyptenaren al een condoomachtig linnen zakje hebben gebruikt dat bescherming bood tegen lastige insekten en tropische ziekten. Chinezen trachtten besmetting tegen te gaan met in olie gedrenkt zijde-papier dat om de penis werd gewikkeld en Japanners hadden condooms van leer en schildpadhoorn. De Romeinen gebruikten, behalve in kruiden gedrenkte tampons, ook condooms van geitenblaas.


Middeleeuwen
De geschiedenis van het condoom in Europa is eigenlijk pas in de 16de eeuw begonnen toen de geslachtsziekte syfilis epidemische vormen aannam. In 1564 schreef de Italiaanse arts GabriŽl Falloppio in het boek "Morbo Gallico" dat een linnen zakje, gedrenkt in een zout- of kruidenoplossing, hiertegen bescherming bood. In de 18de eeuw gebruikte men voor het maken van condooms behalve zijde, linnen en visblaas, ook de blindedarm van lammeren, kalveren en geiten. Om afglijden te voorkomen waren de condooms aan de open kant voorzien van een lintje dat het vlies strak om de penis moest houden. Deze vliezen van blaas en darm waren meerdere keren te gebruiken; men ziet ze op sommige schilderijen en prenten uit die tijd aan een haakje of waslijn te drogen hangen.


Herkomst Naam
De naam condoom is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse condus dat zoveel betekent als vergaarbakje. Sommigen menen echter dat het darmcondoom een uitvinding is van de Engelse legerarts kolonel Quondam, Ī 1645, en dat het woord een verbastering is van zijn achternaam. Niet zeker is wie de uitvinder was, wel zeker is dat condooms gebruikt werden. Dit blijkt uit geschriften van Marquis de Sade, Casanova en James Boswell. Laatstgenoemde, een Schotse advocaat en schrijver, beschermde zich tegen geslachtsziekten door een linnen condoom te gebruiken. Bij een bezoek, in 1764, aan een Amsterdams bordeel dronk hij een glas met een prostituee, maar leverde met haar geen slag omdat hij zijn wapenuitrusting ("armour") niet bij zich had. Casanova liet zich tijdens een bezoek aan een bordeel in Marseille zogenaamde "Engelse regenjassen" aanmeten, waarbij hij volgens eigen zeggen een hoogtepunt bereikte.
 

Soorten condooms

HET MADONNA CONDOOM:
 
 


Het condoom is een dun en zeer flexibel cilindertje. Aan de gesloten kant is het Úf afgerond, Úf er zit een klein zakje aan dat bedoeld is om het zaad op te vangen: het zaadreservoir. Er zijn ook voorgevormde condooms. Dit zijn bijvoorbeeld condooms die bij de top wat ruimer vallen. Naast de gewone condooms is er een condoom, dat de penis en de testikels omsluit. De kleur van het condoom is meestal transparant of roze-transparant. Behalve latex condooms bestaan er ook nog steeds condooms van schapendarm, de zogenaamde huidcondooms. Ze kunnen een oplossing zijn voor mensen met overgevoeligheid voor latex. Huidcondooms zijn niet rekbaar en bieden geen bescherming tegen SOA. Ze zijn uitsluitend geschikt voor anti-conceptie. Verder is er het vrouwencondoom. Dit bestaat uit een zakje van polyurethaan, dat door een zachte ring buiten de vagina en een hardere ring in de top van de vagina op zijn plaats wordt gehouden. Er zijn inmiddels ook twee "mannencondooms" van polyurethaan. Ook dit materiaal is geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor latex.

Glijmiddelen
Latexcondooms zijn bepoederd. Ze worden droog of voorzien van glijmiddel, al dan niet zaaddodend, verpakt. Stroefheid kan worden verholpen door toepassing van extra glijmiddel. Dit dient uitsluitend een glijmiddel op waterbasis te zijn. Het is sterk af te raden om glijmiddelen op olie- of alcoholbasis te gebruiken, omdat deze de sterkte van een condoom nadelig kunnen beÔnvloeden. Soms wordt aan het glijmiddel een zaaddodende stof toegevoegd. Zaaddodend glijmiddel kan echter na verloop van tijd het latex aantasten, waardoor een condoom met dat middel minder lang betrouwbaar is. Bovendien kan zaaddodend glijmiddel bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Verder wordt er soms een virusinactiverende stof, nonoxynol 9, aan zaaddodend glijmiddel toegevoegd. Ook door deze stof kunnen overgevoeligheidsreacties plaatsvinden. Voorts is er een glijmiddel dat een stof bevat die het gevoel van de penis vermindert, waardoor een zaadlozing wat langer kan worden uitgesteld.
 
Condooms geven nooit honderd procent zekerheid maar bij juist gebruik zijn ze zeer betrouwbaar en bieden een goede bescherming tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.
 

 

Hoe te gebruiken?
 

 

   

Hiv-positief zijn en seksualiteit
 
Misschien staat je hoofd op dit moment helemaal niet naar seks. Wellicht verandert dat in de toekomst en krijg je weer zin in seks. Op het gebied van seks zijn er veel verschillen tussen mensen:
 • Ben je man of vrouw?
 • Heb je seks met mannen, vrouwen of met allebei?
 • Heb je seks met een vaste partner?
 • Heb je wisselende seksuele contacten?
 • Is je partner hiv-positief of niet of weet je het niet?
 • Praat je voor of tijdens de seks met elkaar of heb je anonieme seks, waarbij je niet of amper met elkaar praat?

  Veel hiv-positieven kiezen ervoor om altijd heel veilige seks te hebben. Het is aan jou om je eigen keuzes te maken, bijvoorbeeld:

 • Wil je alleen de verantwoordelijk dragen om je hiv niet op anderen over te dragen of wil je die verantwoordelijkheid delen?
 • Wil je, voordat je seks hebt, dat je partner op de hoogte is van je hiv?
 • Wil je, voordat je seks hebt, weten of je partner hiv-positief is?
 • Wil je alleen nog maar seks hebben met een partner die ook hiv-positief is?
 • Wil je veilig vrijen, bijvoorbeeld om de ander te beschermen voor hiv en om jezelf te beschermen voor geslachtsziekten en herinfectie met hiv? Of wil je veilig vrijen om achteraf geen schuldgevoel te hebben of omdat je je sekspartner vaker wilt zien en een lastig gesprek in de toekomst wil voorkomen?
 • Wil je onveilig vrijen, bijvoorbeeld omdat je niet geniet van veilige seks of omdat je al erectieproblemen krijgt als je aan een condoom denkt?
 • Heeft jouw viral load en die van je partner invloed op de keuzes die je maakt?
 
Op zijn Zuid Afrikaans:
 
 
Voorkoming:

Daar is verskeie maniere waarop jy jouself teen MIV-infeksie kan beskerm.

 • Verminder die aantal seks-maats
 • Beoefen altyd veilige seks:
 • Gebruik altyd 'n kondoom van begin tot einde gedurende anale of vaginale seks. Manlike lateks-kondome sowel as vroulike kondome bied beskerming teen infeksie.
 • Gebruik altyd manlike kondome wanneer jy orale seks met 'n man het.
 • Wanneer 'n vrou orale seks kry, bedek die vaginale area met kleefplastiek of 'n vroulike kondoom.
 • Moet nooit smeermiddels met 'n olie-basis saam met 'n manlike kondoom gebruik nie.
 • Beoefen nie-penetrerende omgang soos soen, massering, druk, aanraak, vryf en masturbasie.
 • Vermy alkohol en dwelmmiddels, wat goeie oordeel en motivering om veilige seks te beoefen, kan onderdruk.
 • Moenie naalde of spuite deel as jy binne-aarse dwelmmiddels gebruik nie.
 • Maak seker dat alle mediese en chirurgiese instrumente, insluitend diť wat gebruik word vir tatoeŽring, om gaatjies in jou lyf te maak of om te besny, weggegooi word of goed gesteriliseer word voordat dit weer gebruik word.
 • Ondergaan gereelde toetse en kry behandeling vir ander STD's (mans en vroue met oop sere van veral herpes en sifilis is meer vatbaar vir MIV as ander mense).
 

Condoom met verdovingsmiddel weldra in de apotheek
Andere artikels
Impotentie en looks zijn grootste zorgen in bed
Externe links
Veilig vrijen in vreemde talen
Durex

Vanaf april is in de Belgische apotheken een condoom te krijgen dat een lokaal verdovingsmiddel bevat. De verdovende crŤme stelt de seksuele opwinding uit waardoor het vrijen langer duurt en de partners dus meer plezier beleven, aldus producent Durex.

Hoe werkt het?
Het condoom bevat 0,14 gram BenzocaÔne, een lokaal verdovingsmiddel dat in de medische sector al langer gebruikt wordt. Het is aangebracht aan de binnenzijde, smelt wanneer het in contact komt met de huid en verspreidt zich dan over de top van de penis. Daardoor is die gedurende een korte periode minder gevoelig en wordt de zaadlozing uitgesteld. Bijgevolg duurt het vrijen langer.

Mannen duidelijk vragende partij volgens producent
Durex zegt dat het met het nieuwe condoom aan de verwachtingen van mannen tegemoet komt. Volgens een onderzoek van het bedrijf zou 94 procent van de mannen, tussen 18 en 40 jaar, sterk voorstander zijn van een condoom dat de seksuele opwinding wat afremt.

Mannen met een echt probleem niet geholpen
Uroloog Thierry Roumeguere van het Brusselse Erasmusziekenhuis schat dat zo'n vijf procent van alle volwassen mannen een echt probleem van voortijdige ejaculatie heeft. "Voor hen zal deze nieuwigheid evenwel geen oplossing bieden", zegt hij. "Een te vroege zaadlozing heeft meestal te maken met angst en stress of met een anatomische afwijking. Dan kunnen relaxatie-oefeningen, kinesitherapie of medicijnen efficiŽnt zijn", aldus Roumeguere.

Gel zelf niet echt nieuw
"PatiŽnten kregen nu soms ook al wel een condoom in combinatie met een gel voorgeschreven, maar het succes daarvan was zeer matig", zegt de uroloog. "Ze moesten de gel wel zelf aanbrengen. Nu zit die dus al in het condoom en voor sommigen, die gewoon wat langer willen vrijen, zal dit inderdaad de zaadlozing wat vertragen, maar hooguit met een minuut of drie en lang niet voor iedereen". Het verdovende condoom is al op de markt in ItaliŽ, Spanje, Griekenland en Turkije. In BelgiŽ zal een doosje met twaalf exemplaren 10,51 euro kosten./.AHS/JDV

http://www.scarlet.be/nl/nieuws/artikel_lang.html?id=67039


Terug naar startpagina

Vervolg