wpa16ff574.png
wpea022c0f.png

JOSEPH HAYDN (1732-1809)

 

 

Geboren in 1732 in Rohrau, een dorpje in Neder-Oostenrijk, bracht Joseph Haydn het van berooide straatmuzikant tot de populairste en beroemdste componist ter wereld.
Door een gelukkig toeval werd hij kapelmeester in het orkest van de Esterházy's, één der invloedrijkste en rijkste adellijke families van Midden-Europa. In dienst van deze pracht- en muziekminnende vorsten componeerde Haydn in 3 decennia een briljant en indrukwekkend oeuvre bij elkaar.

Zijn goed betaald, maar uiterst streng opgesteld, arbeidscontract stelde hem in staat met muziek te experimenteren, vernieuwend en origineel te zijn.

 

Wie behoefte heeft aan opbeurende muziek kan nergens beter terecht dan bij Joseph Haydn. Zijn muziek is synoniem voor levensvreugde en klinkt steeds hoopvol. Ze is vaak van eenvoudige ontroerende schoonheid, die goedheid uitstraalt. Anderzijds is ze doorspekt met humoristische vondsten, vaak echter ook humor met een traan.

 

Joseph Haydn is een geniaal componist. Hij wordt wel eens de vader van de symfonie -hij componeerde er meer dan honderd- en het strijkkwartet genoemd, maar hij schreef ook vele prachtige trio's, sonates, missen en opera's.

Al die tijd, tot zijn zestigste, componeerde en musiceerde Joseph Haydn in de “Haydnsaal” van het kasteel Esterházy in Eisenstadt en tijdens het zomerseizoen in het nieuwgebouwde pronkslot Esterháza in het huidige Fertöd in Hongarije, op een boogscheut van de Oostenrijks-Hongaarse grens.

Daarna ondernam hij 2 concertreizen naar Londen, waar hij ware triomfen oogstte.

 

De laatste jaren van zijn leven bracht hij in Wenen door, waar hij nog 2 oratoria "Die Schöpfung" en "Die Jahreszeiten" componeerde, die als zijn absolute meesterwerken gelden.

De vrome, bescheiden en diepgelovige Haydn was leraar van Ludwig Van Beethoven. Zijn beste vriend echter was de 24 jaar jongere Wolfgang Amadeus Mozart; vriendschap die gebaseerd was op wederzijdse waardering en bewondering.

 

Haydn gold tijdens zijn leven als de meest beroemde componist ter wereld. Na zijn dood, in 1809, werd hij helaas ook de meest verwaarloosde en vergeten componist onder de grootmeesters. Gelukkig is Haydn de laatste decennia aan eerherstel toe.

Het Haydn-Genootschap Vlaanderen is blij met “Amazing Haydn” aan deze Haydn-renaissance te mogen bijdragen.

 

 

 

wp1a61bf0f.gif

"Meine Sprache verstehet man durch die ganze Welt"

wpfabc1961.jpg