Marmeren op textiel!

decoraties vorige volgende gastboek


Maart 2003

Benodigdheden:


Een platte schaal
Breinaald of
Stopnaald of
Kam om motieven te maken in de verf
Glas
Penseel
Olieverf
zuivere terpentijn olie
Behangpoeder
Water
Klopper
Platte verfborstel
textiel

Werkwijze:


Neem het behangpoeder en vermengd dit poeder met een hoeveelheid water, totdat je een homogeen mengsel bekomt , die je nodig hebt voor dik behangpapier, dus zeker niet lopend, maar eerder een dikkere consistentie van de lijm.
De juiste verhoudingen poeder en water staan vermeld op het pakje beghangpoeder!
Deze twee ingredienten poeder en water goed vermengen met klopper zodat je een homogeen mengsel bekomt, het behangsellijm dus!
Laat dit behangsellijm een half uurtje of zo rusten en dan is het klaar om te gebruiken!


Doe nu een bepaalde hoeveelheid(-/+ 4 cm.) behangsellijm in een platte schaal
Des te groter je schaal is, des te groter je kunt marmeren op je stof!


Meng nu de olieverf met enkele druppels terpentijnolie, dit mengsel moet hier dun zijn, zodat je het kunt druppelen naderhand.
Nu zuig je de verf op in een druppelteller en je laat nu druppelsgewijs deze verf op je behangsellijm vallen. Je kijkt tegerlijkertijd hoe de verf reageert op je behangsellijm.


Als je ziet dat de verf te snel en te ver uitloopt, dan is je mengsel te dun, je kunt in dit geval iets meer verf gebruiken en minder terpentijnolie.
Blijft je druppel integendeel onbeweeglijk liggen op je behangsellijm , dan kun je daaruit besluiten dat je verf te dik is en dus voeg je nog terpentijnolie toe.
Het mengsel verf en terpentijnolie is perfect als de verf langzaam verder gaat en ongeveer drie maal groter wordt!


Om nu bepaalde tekeningen in je verf te maken, gebruik je nu je breinaald om dikke lijnen te bekomen, wil je integendeel dunnen lijnen dan neem je uiteraard de stopnaald en wil je evenwijdige en even dik zien , dan gebruik je best je kam.
Je maakt nu je patroon aan de hand van deze materialen en de lijnen kunnen in allerlei richtingen gaan , hoe je het zelf wenst!


Nu leg je je stof die je wil marmeren op deze materie namelijk op het behangsellijm , waar je nu hebt ingeverfd met kam vb.


Je drukt nu je stof in het midden van de schaal en je strijkt gelijkmatig met je vlakke hand over je stof, zodat alle luchtbelletjes verdwijnen en je de tekening van de kam op je stof verschijnt.
NB. Dit kun je pas zien, wanneer je terug je stof van dit mengsel haalt , door aan beide uithoeken van de stof even op het heffen en dan langzaam je stof van dit mengsel afnemen.


Je zult natuurlijk zien dat er nog behangsellijm op je stof hangt.
Je schud het overtollige behangsellijm van je stof af boven een plastieke wasbak die je later buiten kan uitgieten, want anders zou je later problemen kunnen hebben met je afvoerbuizen en dat willen we je toch niet aandoen!
Is het nu het overtollige bahangsellijm verwijdert, dan spoel je best dit stof even af onder stromend water.


Nadien kan je de stof laten drogen op een oude tafel die bedekt met kranten.
Als je textiel lapjes helemaal droog zijn, dan neem je een lapje gemarmerd textiel en je steek dit tussen twee vellen zijdepapier. Nu strijk deze 3 vellen goed glad.


Gebruik:


Om versieringen aan te brengen !
Papier om doosjes te maken en te versieren ! Aan jou de keuze

gips halloween houtbewerking kerstmis mengsels papier pasen textiel tuin carnaval kalligrafie decoraties
volgende vorige gastboek