Voorbereidingen van de zijde

 • Vooreerst is het best de zijde eerst te wassen alvorens te schilderen en de zware zijde te wassen op 30°C en een wasmiddel laten inweken om de apprêt en de verontreiningingen die in de zijde zijn, te verwijderen en om op die manier het gevaar voor vlekken te verminderen, als er enkele waterdruppels, tijdens het werken op de zijde zouden komen.
 • Het voorwassen is ook belangrijk als je werkt met grote stukken, aangezien de onbehande zijde nog een beetje krimpt, hetzij 2 à 3 cm per strekkende meter, voorgewassen zijde daarentegen krimpt minder.
 • Steeds de zijde door strijken..

 • Meest gebruikte zijde is de pongé zijde n°32.

 • werkwijze:

  1. Eerst neem je transparent zijdepapier en je legt dit op je ontwerp die je zelf hebt.

  2. Je maakt deze zijde vast met behulp van enkele kopspelden zodat het zijdepapier niet meer kan bewegen.

  3. Daarna neem je een zachte potlood n° 8B.

  4. Je tekent daarmee de contouren van je tekening af, die je zelf ontworpen hebt.

  5. Vervolgens neem je de stukken van het spanraam die je in de gepaste grootte hebt klaargemaakt naargelang het stuk die je wilt maken.
  6. Nu moet je de zijde spannen over het spanraam die je zojuist in de gepaste grootte hebt gemaakt. Dit werk moet heel secuur gebeuren, want hoe gelijkmatigere en hoe strakker de zijde is gespannen , des te mooier is het resultaat.
  7. Heel belangrijk is, voor elk werk dat je maakt, moet je eerst het spanraam beschermen tegen vlekken of kleuren van de zijde verf.

  Hoe doe je dat nu?

  1. Je plakt de gebruikte kant van het spanraam helemaal af met brede plakband om vlekken en kleuren te vermijden, die zouden terecht komen op dit spanraam en die nadien vervelend zouden zijn voor een volgend werkje.

  2. Je kader is nu klaargemaakt en afgeplakt met brede dikke plakband om vlekken te voorkomen op de zijde en volgende stukjes.

  3. Nu kan je beginnen met de zijde aan te spannen op dit spanraam, om dus gemakkelijker te kunnen werken op de zijde en met verf!

  4. Je begint eerst met de zijde af te spannen langs één kant en je zet er spelden op met één gaatje,indien je kant en klaar gemaakte sjaals of kravaten hebt en met drietandsgaatjes indien je grotere stoffen te verwerken hebt, denk vb. aan gordijnen, kleren , tafellakens enz...

  5. Nu span je de tegenovergestelde kant af en je zorgt dat de zijde goed gespannen is, en je brengt de spelden op gelijke breedte van elkaar in.

  6. Vervolgens breng je de spelden in van de zijkanten, eerst de rechterkant vb. nadien de linkerkant en telkens goed zorgen dat de zijde goed en regelmatig gespannen is.

  7. Op die manier voorkom je dat er spanningsrimpels in de zijde ontstaan, alsook dat de verf zich ophoopt op een bepaalde plaats van de zijdedoek!

  8. Als de zijde nu goed aangespanen is op het spanraam en op correcte breedte spelden aangebracht zijn, controleer eerst nog eens of alles goed zit.

  Hoe kun je dat nu controleer je dat?

  1. Je laat een speld vallen in het midden van de gespannen zijde en deze moet regelmatig wegspringen, dan is de zijde goed gespannen, anders moet je eerst een beetje aanpassen.
  2. Nu kun je verder gaan met je werk!
  3. Je hebt eerst je tekening gemaakt met een potlood op de zijde en nu ga je deze contouren namaken, maar je gebruikt daar een flesje met ijzerpipetje om dunne en gelijkmatige lijntjes te trekken en zo al de contouren van je tekening afwerken.
  4. Heel belangrijk is dat je zorgt dat deze lijntjes heel goed gesloten zijn, anders vloeit de verf van het ene compartiment naar het andere en heeft men niet de schilderij die men oorspronkelijk wou, maar een ingelopen schilderij, kwestie van smaak.
  5. Deze lijntjes moeten perfect aaneensluiten en moeten goed droog zijn alvorens je verder kan gaan om de zijde te beschilderen.
  6. Als je gutta heel droog is, kan je beginnen met de verf te maken en te mengen tot je de gepaste kleur hebt bekomen.
  7. Ik heb hier geprobeerd door middel van twee verven met elkaar te vermengen en op die manier bekom je de kleur die je wenst, je hoeft alléén maar in te vullen wat er gevraagd wordt.
  8. en het resultaat zal je nadien getoond worden ( of je kunt dan zien met welke kleur die overeen komt)

  9. Je gutta is droog, begin nu met het vermengen van de zijderverf met kleine pipetjes verf uit de verfpotje halen en doe deze zijdeverf in kleine potje zodat je gemakkelijk kan mengen, liefst kleine hoeveelheden verf maken bij sommige vlakken en bij andere kun je iets meer verf aanmaken naargelang de grootte dat je moet beschilderen.
  10. Best vermeng je de verf met water, zo is het verven leuk en reukloos, het enige nadeel is, het duurt langer eer de verf droog is.
  11. Wil je verf op verf doen, dus in lagen werken, dan moet je wachten tot de ene verf droog is, ofwel als je een mengeling wilt, ik denk vb.aan aquarellen, dan kan je dit gerust onmiddelijk doen, alles hangt af van wat je wilt bekomen, dus is het beste is, dat je in het begin veel experimenteert en op die manier leer je het meeste!!

  EEN RAAD IS VOOR HET ZIJDESCHILDEREN !!!!!

  BEGIN STEEDS TE SCHILDEREN VAN LICHTE KLEUR NAAR DONKERE KLEUR ALS JE DAN PER ONGELUK EEN VLEK HEBT GESCHILDERD, DAN KUN JE DIE BEDEKKEN MET DE DONKERE KLEUR!!!!!

  1. Zijdeschilderen is leuk, want de zijde zuigt als het ware de verf uit het penseel en je kunt moooie resultaten bekomen, je kan op de zijde zelf nog wat water bijvoegen om de kleur lichter te maken en vermengen met de pigmenten die al in de zijde zijn getrokken.

  2. Wil je graag dat de kleuren in elkaar overlopen om speciale effecten te bekomen, dan is het best nat in nat verf te schilderen.
  3. Je kan ook als je vlakken hebt beschilderd, een beetje verf hier en daar weghalen en dit doe je dan met een klein beetje alcohol, die je in de apotheek hebt gehaald, dat geeft weer een ander effect!
  4. heb je nu al de tekeningen geschilderd en je verf is droog dan kan je nu beginnen met de achtergrond te schilderen van je ontwerp.
  5. Best is dat je hiervoor grote borstels gebruikt ofwel een speciale platte borstel een soort sponsborstel!, dat werkt vrij gemakkelijk en vlot.
  6. Je achtergrondkleur is geschilderd, laat deze nu drogen.
  7. Nadien kan je nu beginnen met fixeren van de zijde, hetzij stomen of strijken!

  Hoe stoom je nu deze zijde?

  1. Wikkel deze zijde nu in een wit zijdepapier en rol deze op tot een slak.
  2. Deze opgerolde slak zijdepapier, leg je nu in het mandje van je snelkookpan, die je eerst met 2 à 3 cm vult met water.
  3. Heel belangrijk is deze slak ( opgerold zijdepapier) mag in geen geval in aanraking komen met het water, ze mag alléén stomen, niets meer !!!!
  4. Best is nog dat je rond deze zijdepapieren (opgerold zijdepapier tot slak) nog een volgend kapje opbrengt , deze keer met aluminiumfolie zodat er geen druppels condensvocht op het werk kunnen druppelen.
  5. Sluit nu deze stoomketel en laat de temperatuur oplopen, zodat de eerste ring van het ventiel zichtbaar wordt.
  6. Nadien laat de temperatuur van de stoomketel langzaam zakken, en zo moet het geheel nog 2 uur laten sudderen en dan laten afkoelen.
  7. Nadien laat je je werkje nog wat rusten.
  8. Nu als het afgekoeld en droog is, dan strijk je je werkje en legt er een zijdepapier op zodat de kleuren niet afgaan.

  NB. BEST IS OM EERST EEN PROEFSTUKJE TE MAKEN ALVORENS JE BEGINT MET JE ECHTE EERSTE STUKJE !!!!!!

 • Als het stomen en strijken gedaan is, je werkje klaar om te gebruiken.
 • Ik wens je alvast veel succes met je eerste eigen werkje !!!!!

  volgende pagina's: Inhoud van de zijde