Home Algemeen Bloeduitstrijkje Bloedcellen Contact

Bloedcellen

Humaan bloed bestaat voornamelijk uit bloedcellen (+/- 45%) en bloedplasma.

Er bestaan verschillende soorten bloedcellen:

 
Terug naar boven

De witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het menselijk afweersysteem. Ze beschermen het lichaam tegen infecties door onder andere bacteriën te doden, maar ook door andere ziekteverwekkers op te ruimen. Witte bloedcellen kunnen door de wand van bloedvaten naar buiten kruipen om zo overal in de lichaamsweefsels ziekteverwekkers te kunnen opruimen.

Bij deze 'gevechten' gaan vele witte bloedcellen te gronde, die meteen worden vervangen door nieuwe bloedcellen die aangemaakt worden door het beenmerg. Wanneer er teveel witte bloedcellen worden afgebroken en te weinig worden aangemaakt worden mensen veel vatbaarder voor allerlei infectieziekten zoals bijvoorbeeld longontsteking.

Een verhoogd aantal leucocyten (leukocytose) wordt gevonden bij ontstekingen, septische shock, brandwonden, stress, sommige autoimmuunziekten en bij leukemie.

Witte bloedcellen (middellijn ca. 9 µm) kunnen allerlei vormen aannemen. In gezonde mensen bevat elke milliliter bloed ongeveer 4-10 miljoen witte bloedcellen, ofwel 4,0 - 10,0 miljard per liter.
 

Witte bloedcel (electronenmicroscoop)
 

Terug naar boven
 
De bloedplaatjes (middellijn 2-3 µm, ca. 300.000.000 per milliliter) zijn geen echte cellen, maar kleine afsplitsingen van uitgerijpte megakaryocyten.

Megakaryocyten zijn grote cellen die zich in het beenmerg bevinden.

Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling. Als er in een bloedvat een beschadiging optreedt (wond) worden bloedplaatjes aangetrokken en vormen zo met elkaar een plug in de wond zodat er niet meer bloed verloren gaat. Deze plug van bloedplaatjes is vrij instabiel en moet verstevigd worden.

De membraan van de trombocyt levert fosfolipiden, noodzakelijk voor de vorming van trombine. Trombine is een sleuteleiwit in de bloedstolling en zorgt voor de vorming van een fibrinenetwerk. Deze vezels verstevigen de bloedplaatjesplug zodat er een stevig korstje ontstaat en de wond niet opnieuw kan gaan bloeden. Na het dichten kan de heling van de wond op gang komen.

Te veel bloedplaatjes worden gevonden bij infecties, ontstekingen, ijzergebrek en na verwijdering van de milt. Als de aanmaak van bloedplaatjes ontspoord is kunnen er excessief veel bloedplaatjes voorkomen in het bloed.
De werking van deze bloedplaatjes is vaak gestoord waardoor dit toch gepaard gaat met een bloedingsneiging.

Te weinig bloedplaatjes treedt op als gevolg van verminderde aanmaak door het beenmerg, verhoogd verbruik door bijvoorbeeld een bloeding of doordat ze verwijderd worden door de milt.

Als er te weinig bloedplaatjes over zijn (lager dan 10 miljard per liter) is de kans op het ontstaan van een spontane bloeding verhoogd.

Terug naar boven