Aankoop van nieuwe vissen


Er zijn verschillende belangrijke regels waarmee men rekening moet houden wanneer men nieuwe vissen aankoopt. Vele mensen, of gevorderde aquarianen met “plaats” hebben naast hun showaquarium ook nog een quarantaine bak waar ze pas aangekochte vissen kunnen laten acclimatiseren en waar ze dan de nodige ziekten kunnen bespeuren vooraleer ze de nieuwe vissen in het showaquarium plaatsen.

Wanneer men een nieuw aquarium heeft opgestart en men heeft zijn vissenlijstje gemaakt, is het tijd om eens naar de aquariumhandel te vertrekken. Het beste is nooit het volledige vissenbestand in één keer aan te schaffen. In een pas ingerichte bak is het water nog onstabiel. De minste verandering heeft een invloed op het water. Een volledig vissenbestand plaatsen in een nieuwe ingerichte bak zou dus een te zware belasting worden.
 

Hoe moet het dan wel?

Koop nooit vissen uit een aquarium waar zieke of andere gekwetste vissen bij zitten. Het kan goed zijn dat de vis die jij wil er gezond en wel uit ziet, maar zijn buur een stuk vin of oog kwijt is of dat de andere er maar stil bijzitten. Laat de beter uitziende vis dan ook maar voor wat het is. Hij is misschien nog niet ziek maar hij kan zeker wel al besmet zijn. Kijk dus eerst geruime tijd na de bak waar de vissen in zwemmen. Neem je tijd en ga hier niet overhaast te werk

In een aquarium van 120 * 40 * 50 kan al wat vis ingestoken worden (afhankelijk van de grootte enz.). Als je van plan bent ongeveer 30 vissen te plaatsen waarvan 2 schooltjes en enkele koppeltjes kan men de aankoop van de vissen het best als volgt laten verlopen.

De eerste week koopt men het eerste volledige schooltje aan (bv kardinaaltetra’s 10 stuks). De tweede week keert men terug en koopt men het tweede volledige schooltje aan (bv roodneuszalmen 10 stuks).
De derde week kan men de solitairvissen of andere koppeltjes aankopen.

Op deze manier heeft men de aankoop gespreid over drie weken, is het water niet in één keer zwaar belast en hebben de vissen de tijd om aan te passen.

Een schooltje van dezelfde soort dient men wel altijd in één keer aan te kopen. Was men dus van plan om 20 kardinaaltetra’s te kopen dan doet men dat beter in één keer.
 

Het laten acclimatiseren van de siervissen.

De vissen worden meestal verpakt en meegegeven in een plastic zakje met de nodige zuurstof erin (zie ook het hoofdstuk i.v.m. Transport van siervissen). Eens thuisgekomen zal de spanning reeds te snijden zijn om de vissen in het nieuwe aquarium los te laten.
Je hebt reeds 3 weken gewacht, dus een 30 min om de vissen te laten acclimatiseren, zal er dan nog wel afkunnen. Het beste is de zak te openen en in het aquarium te hangen, zonder dat het water van de zak in het aquarium komt. Bijvoorbeeld de opening van de zak naar boven en ergens vastgemaakt bv. een steen plaatsen op de zakopening. De 30 minuten wachttijd dienen om de vissen de temperatuur gewoon te laten worden en om zich te laten wennen aan de nieuwe watereigenschappen. Gedurende die 30 min kapt men beetje bij beetje wat water van het aquarium in het zakje waar de vissen in rondzwemmen.
Wanneer de 30 minuten voorbij zijn mogen de vissen in het aquarium losgelaten worden. Alleen moet men er hiervoor zorgen dat het water van de zak niet in het aquarium water terechtkomt. Men moet de vissen dus met een schepnetje uit het aquariumzakje vangen en zo in het aquarium brengen. Verwondt de vissen hier niet, doe alles rustig aan, snij desnoods het zakje verder open. De reden om dit te doen is dat er geen onnodige ziektekiemen van bij de aquariumhandel mee komen in het aquarium.

Tijdens heel deze procedure is het zeker aan te raden het aquariumlicht gedurende dit proces uit te laten. De nieuwe vissen zullen dan veel rustiger zijn en minder stress betekent minder ziekten wat dan op zich weer lijdt tot minder sterfgevallen.

Nu de vissen in het nieuwe milieu zitten zullen ze zich de eerste dagen, weken, soms maanden zich schuchter gedragen. Begin de vissen niet te zoeken of begin niet op de raam te kloppen om de vissen uit hun schuilplaats te jagen. Geef ze te eten wat ze in de aquariumzaak te eten kregen. Dit geeft hen een eerste vertrouwde gevoel. Dus zorg er bij de aankoop voor dat het aquarium in orde is.


 

Enkele regels die het geheel moeten samenvatten:

  • Koop nooit een volledig vissenbestand in één keer, spreiden is de boodschap

  • Een schooltje dient men altijd in één keer te kopen

  • Laat de vissen eerst wat acclimatiseren vooraleer ze in het nieuwe aquariummilieu vrij te laten

  • Doe NOOIT het water die bij de vissen uit de aquariumhandel is meegekomen mee in het aquarium! Maar schep de vissen zo rustig mogelijk uit de zak en laat ze rustig het aquarium inzwemmen.

  • Wanneer nieuwe vissen worden vrijgelaten is het altijd handig het aquarium licht ook uit te laten.

  • Laat de vissen het aquarium op hun eigen tempo verkennen.

  • Zorg er ook voor dat je aquarium in orde is wanneer je nieuwe vissen aankoopt. Dus niet twee dagen na de aankoop beginnen met je aquarium uit te kuisen. Dit geeft extra stress aan de vissen.

 

Home