Poecilia sphenops of Brakwatermolliensia (Black Molly)

Familie: Levendbarende tandkarper

By W.Vergauwen

 

Deze opvallende vis dankt zijn naam aan de zwarte tint die zijn hele lichaam kleurt. In de natuur heeft deze vis een olijfgroene kleur met hier en daar zwarte stippen. Door intensieve kweek zijn er verschillende kleurvarianten op de markt gekomen. Toch treft men meestal alleen maar de zwarte vorm aan. In een goed beplant aquarium valt deze vis zeer goed op. De rugvin is groot en zeilvormig. De mond bevat dikwijls twee dikke lippen die iets naar boven staan. De iris van het oog is doorgaans ook zwart. Het geslachtsonderscheid is duidelijk te zien doordat het vrouwtje (± 10cm) veel groter wordt dan het mannetje (± 6 cm). Een tweede kenmerk is dat het mannetje een gonopodium heeft.

De Black Molly kan men best in een harem houden, bv. 1 mannetje en 2 vrouwtjes. Deze vis is niet altijd even vreedzaam ten opzichte van andere vissoorten. Zorg ervoor dat je er vissen bij houdt die weten hoe van zich af te bijten. Ze houden zich meestal op in de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium.
De inrichting van het aquarium mag bestaan uit een dichtbeplanting, kienhout, hier en daar wat rotspartijen en drijfplanten. Dit laatste kan belangrijk zijn voor de kweek. Naast die dichte beplanting zorgt men er best ook voor om nog voldoende zwemruimte over te houden. Het zijn immers niet zo’n heel kleine vissen. Ook het creëren van schuilplaatsen is aan te raden. Heb je last van algen in je aquarium, meerbepaald van draadalgen, dan is deze vis zeker een oplossing. De Black Molly is een goede algeneter en daarmee ook een goede algenverdelger. Bijna alle vissen van de familie Poecilia (platy, guppy, zwaardrager) eten graag algen.

Het voedsel dan men deze vis het beste kan aanbieden is plantaardige kost (algen, sla die reeds wat verwaterd is, …). Daarnaast mag men muggenlarven, watervlooien, artemia voeren aangevuld met droogvoer. Voeder tabletten die men gebruikt voor algeneters worden ook gewaardeerd.

De kweek van deze vis is niet moeilijk tot dient men een paar zaken te weten. Veel mensen plaatsen bij levendbarende vissen de moeder in een aparte container of broedbakje zodat de larfjes niet worden opgegeten. Wil men dit met de Black Molly doen dan zou het wel eens kunnen dat deze vis zwaar gestresseerd geraakt. Dit heeft als gevolg dat de jongen vroeger geboren worden en dus nog niet volledig volgroeit zijn. Het zal dan ook niet lang duren voor men het eerste larfje dood ziet drijven in het bakje. Plaats deze vissen dus NIET over in zo’n klein kweekbakje van 5 op 10 cm. Het beste wat men kan doen is zorgen voor genoeg drijfplanten zodat de jongen zich daarin kunnen verschuilen. Als men de kleine visjes tussen de drijfplanten ziet zwemmen mag men deze natuurlijk wel uit het aquarium vangen en ze in zo’n kweekbakje plaatsen, maar nooit het ouderdier. Eens men dan jongen heeft kan met deze best opkweken met fijn stofvoer, cyclops, wat algenkost, artemia, zwarte muggenlarven, watervlooien, enz…

 

FICHE

Lengte : Mannetje 6cm / vrouwtje 10 cm
pH: 7
°dGH: 10 - 25
Temperatuur: 23 - 26°C
Voedsel : Diepvries-, levend-, droogvoer
Vindplaats : Midden-Amerika
Aquarium grootte Min. 80 cm

 

 
Home