Chinese danio of Tanichthys albonubes

 

Familie: Karperachtigen (Cyprinidae)

By W.Vergauwen

 

   
Deze levendige scholenvis is te herkennen aan zijn gele tot licht oranje streep over de lengte van zijn lichaam. Deze band die omzoomd is met boven en onder een fijn dun zwart streepje loopt van oog tot staart. Het begin van de staart is rood en gaat zo verder door tot hij op een punt uitloopt. De rest van het lichaam is grijzig, beige. Ook de rugvin kan een rode tint bevatten. Het uiteinde van de aarsvin kan soms licht zwart, wit gekleurd zijn. Is niet altijd het geval.
Het geslachtsonderscheid is niet altijd gemakkelijk te zien. Wanneer vrouwtjes kuit hebben aangezet zijn deze veel dikker en ronder dan de mannetjes.

Deze scholenvis voelt zich goed op z’n gemak in het bijzijn van soortgenoten. Men dient ze absoluut in een schooltje te houden, minimaal met 10 exemplaren van dezelfde soort is hier aan te raden. Ze zijn zeer levendig maar doen geen vlieg kwaad. Sommige vissen die wat meer op hun rust gesteld zijn kunnen van de vinnigheid van de Chinese danio wat last ondervinden. Deze danio houdt zich meestal op in de middelste en bovenste lagen van het aquarium.
De inrichting van het aquarium dient als volgt te gebeuren: zorg voor voldoende vrije zwemruimte. Dit is wel van groot belang. Deze vissen houden van zwemmen dus het zou niet aan te raden zijn ze in een veel te dichtbegroeide bak te stoppen waar slechts een klein plaatsje is om hun ‘vinnen’ eens uit te slaan. Ze houden wel van een beetjes stroming in het water. Randbeplanting is wenselijk. Liefst fijn gevederde planten, deze kunnen nog dienen als afzetplaats om de vissen kuit te laten schieten. Een donkere bodem speelt in hun voordeel. Een belangrijk punt is de temperatuur deze moet beslist lager dan 24°C gehouden worden. Deze dwergvoorn houdt men best op een temperatuur van 20 °C. Hou hem dus met vissen tezamen die dezelfde vereisten hebben qua temperatuur!! Je dient hier eigenlijk geen extra verwarming voor te installeren.

Wat de voeding voor de Chinese danio betreft is het eigenlijk simpel samen te vatten. Ze eten alles wat hun kleine muil aankan. Allerlei soorten muggenlarven, watervlooien, cyclops, artemia, tubifex, … Alles wordt aangenomen. Wanneer men dan dit dieet aanvult met af en toe wat droogvoer dan zal men beslist gezonde vissen bezitten die u zullen belonen met het afzetten van kuit.

De kweek van deze vissen is niet moeilijk. Wel dient u op te passen dat de eitjes na de afzetting niet worden opgegeten. Het beste is een schooltje overbrengen naar een aparte kweekbak waarin veel fijn gevederde planten staan (cabomba-soorten, javamos, enkele drijfplanten). Voor je met de eigenlijke kweek begint dien je de school goed te voederen zodat de vrouwtjes zeker veel kuit hebben aangezet. Zwarte muggenlarven zijn hier zeer belangrijk!! Wanneer kuit is afgezet verwijder je best de ouder dieren.
Wanneer de jongen uitkomen is het goed wat fijn voer bij de hand te hebben. Pas ontloken artemia is hier het beste voedsel om me te starten. Later kan worden overgeschakeld op grover voer (cyclops in diepvriesvorm), gezeefde zwarte muggenlarven, later watervlooien. Regelmatig water verversen bevordert de groei van de jongen.

 
 

FICHE

Lengte : 4 cm
pH : 6,5 – 7
°dGH: 6 – 19
Temperatuur: 17 - 23°C !!!!!
Voedsel : Levend-, diepvies- en droogvoer
Vindplaats : Zuid-China
Aquarium grootte Min. 80 cm

 
 
Home