Symphysodon aequifasciatus of Discus

   

De discus of Symphysodon aequafasciatus wordt door de meeste mensen aanzien als ‘Koning van het Aquarium’. Reden hiervoor is allicht de majestueuze vorm en de prachtige kleuren die deze vissen toch wel bezitten. Veel discus experten geloven erin dat er slechts 1 soort discus is met verschillende kleurvariaties. De recente studies die gedaan zijn op de DNA van de discus bevestigen de theorie van 1 soort discus. De discussen die vandaag de dag gevonden worden in het aquarium zijn meestal nakweek exemplaren. Door het zorgvuldig nakweken en kruisen van kleurvarianten zijn er reeds verschillende kleurpaletten bij discussen ontstaan. De wildvang discussen worden alsmaar minder en minder aangeboden.
 

Grootte van het aquarium

Een discus aquarium mag zeker niet te klein zijn (minimale grootte 130 * 50 * 50) voor een 7-tal discussen. Discusvissen zijn, voor zij die het nog niet wisten, scholenvissen. Dit in de amazone op zo’n 2 à 4 meter onderwater in troepen zwemmen. Het is dus te verstaan dat deze vissen in de natuur een zee van ruimte hebben. Natuurlijk valt dit niet na te bootsen in een aquarium. Kies daarvoor voor een aquarium dat ruim genoeg is. Je moet er immers rekening mee houden dat je hoogst waarschijnlijk nog wat planten en kienhout in je aquarium zal plaatsen. Dit zijn dingen die ook plaats wegnemen in het aquarium. De hoogte moet minimaal 50 cm bedragen. Liefst gemeten van de bovenkant van het grind. Een bak met een hoogte van 50 cm en daar dan nog eens een grind laag van 5 – 7 cm levert geen netto hoogte van 50 cm maar van 43 cm. Let hier dus op en zorg voor GENOEG ruimte. Je zal zien dat de vissen meer effect zullen hebben in een groot aquarium waar ze deftig kunnen zwemmen dan in een aquarium waar ze steeds in het zelfde hoekje zullen hangen. Bespaar hier dus niet op het verkeerde vlak.

Watercondities

Onze discusvissen komen uit zeer zacht, zuur en warm water. Om deze vissen gezond te houden zou je de waterwaarden uit de natuur moeten nabootsen. De ph bijvoorbeeld kan best liggen tussen 4,7 tot 6,8. Zeker niet hoger, anders is het om problemen vragen. De hardheid ligt tussen 20 tot 100ppm en de temperatuur tussen de 27 – 30 °c. Houdt men ze bij lagere temperaturen dan zijn deze vissen vatbaarder voor gatenziekten (ziekten in het algemeen). De temperatuur hoog houden is dus de boodschap.
Een regelmatige waterverversing is nog iets waar rekening mee moet worden gehouden. Zeker wanneer het nog jonge exemplaren zijn. Als u wilt dat ze goed en sterk uitgroeien is regelmatig water verversen een must. Ververs 50 % van het aquariumwater om de 2 weken. Zorg ervoor dat er geen verschil is met de waterwaarden van het te verversen water en het water dat je gebruikt om te verversen. Wanneer je meer kan verversen bijvoorbeeld 25 – 30 % wekelijks zou nog beter zijn voor een mooie uitgroei van de vissen. Het voordeel dat water verversen biedt is dat de nitraatwater van het water laag wordt gehouden. Een te hoog nitraatgehalte zou de groei tegenhouden.

Filtering

Filtering is een van de belangrijkste elementen in onze aquarium’s. Een discus houdt van kalm water. Hiermee bedoelen we dus zo weinig mogelijk stroming. Koop dus een filter die een niet al te grote doorstroomsnelheid heeft. Een filter die 1x / uur het volledige watervolume filtert is geschikt. Voor discusvissen zijn er verschillende goede methodes om te gaan filteren.

Sponsfilter

Sponsfilters worden veel gebruikt bij jonge discusvissen, jongen die juist van bij de ouders zijn overgeplaatst. Het overgrote deel van deze filters is helemaal niet duur en leveren toch min of meer een biologische maar vooral basisfiltering. Een sponsfilter dient men beslist uit te kuisen met water dat uit het aquarium komt. Dus niet spoelen met leidingwater. De spons bevat namelijk alle nodige bacteriën die er voor zorgen ammoniak, nitriet, ... worden afgebroken.

Het beste is een biologische filter die men qua doorstroomsnelheid kan regelen. In dit soort filters zitten er genoeg bacteriën om de schadelijke elementen zoals ammonium, nitriet, e.d. af te breken.

Hoe verkrijg je zacht zuur water?

Hard water is meestal ook heel basisch (Niet zuur). Het is moeilijk om alkalisch water om te zetten naar zuur water. Er zijn enkele middelen die je kan aanwenden om het water op een zo natuurlijk mogelijke manier qua ph te laten verlagen. Ten eerste kan men ervoor zorgen dat de carbonaathardheid verminderd. Dit kan gebeuren door een toevoeging van kooldioxide. Een andere mogelijkheid bestaat eruit om te gaan filteren over turf. Aangezien turf zuren afgeeft zal de ph van het water snel dalen. Het enige nadeel hieraan verbonden is de bruine kleur die je bekomt wanneer je deze laatste toepast. Het plaatsen van kienhout heeft ook een verzurend effect op het water. Natuurlijk zal na enige tijd het stuk hout niets meer van zuren afgeven. Dus het plaatsen van hout alleen is niet genoeg om je aquariumwater zuur te houden.

Zacht water bekom je door het gebruik van osmosewater te mengen met proper leidingwater. Gebruik nooit zuiver osmosewater!! Dit is zeker niet goed voor het biologisch evenwicht in je aquarium. Wat sommige mensen misschien niet weten is dat het gebruik van marmeren decoratiestenen of schelpen in het aquarium de hardheid van het water laten stijgen. Deze elementen bevatten immers veel kalk en kalk verhoogt de hardheid van het water.


De bodem

Voor de vissen zelf maakt het eigenlijk niet veel uit wat soort van bodem je kiest. De discusvis hangt meestal toch maar in het midden van het aquarium. In de natuur hebben ze onder hun ‘voeten’ een zandbodem. Geen witzand zoals bij een zee aquarium maar maaszand dat iets donker van kleur is. Fijne kiezel gecombineerd met maaszand vind ik het mooist voor een discus aquarium.

Wildvang of nakweek

Er dient te worden gezegd dat nakweek exemplaren vaak sterker zijn dan wildvangdieren. Redenen hiervoor zijn dat de nakweek exemplaren al min of meer gewend zijn aan het leven in het aquarium. Wildvang dieren hebben hier al een achterstand op de nagekweekte exemplaren en lopen het risico de aanpassing van de vrije natuur naar gevangenschap niet goed te verteren met sterfte tot gevolg. Een ander nadeel dat de wildvangdieren met zich meedragen is dat ze vaak kunnen besmet zijn met parasieten die ze hebben meegedragen uit hun biotoop. Als laatste punt is de gevoeligheid en het eisenpakket van de wildvang exemplaren vele malen hoger dan die van nakweek exemplaren. Als besluit kunnen we hier stellen dat wildvang dieren enkel en alleen mogen worden gehouden door ervaren aquarianen, ‘experten’. Wie wildvang dieren aankoopt moet deze minstens 8 weken in quarantaine houden alvorens ze in het showaquarium te plaatsen. Discussen zijn op zich gemakkelijk te houden zolang je ze maar goede watercondities en een goed dieet kan aanbieden. Mensen die problemen hebben met discussen geven deze dieren meestal verkeerde voeding of mindere goede watercondities.


Gezonde vissen uitzoeken

Discussen die mooi rond zijn en een goede eetlust hebben zijn gezonde vissen. Ze mogen in geen geval een ingevallen buik, spitse snuit (ovale vorm), korte vinnen, slecht gevormde ogen hebben.

Vissen die sterke kleuren hebben en de lengte van 6 cm nog niet bereikt hebben kan je best ook niet mee naar huis nemen. Gezonde jonge vissen laten bij een lengte van 6 cm nog geen diepe, mooie, sterke kleur zien. Vissen die dit wel al laten zien zijn vaak met hormonen ingespoten. Vissen die 6 cm groot zijn laten hun kleurenpatroon zien maar de kleur zal helemaal nog niet zo sterk zijn. Vissen die behandeld zijn met hormonen zijn vaak sterril.

Voeding

Discussen kan je beter geen tubifex of rode muggenlarven geven. Deze 2 voedselelementen kunnen parasieten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor onze vissen. Ze kunnen er zelfs een maag en darminfectie van oplopen. Het gevolg hiervan zal zijn dat de vissen stoppen met eten en vervolgens kunnen sterven. Wat wel een goed dieet voor de discus is, is runderhart gemixed met krill en vitaminen zijn zeer goed voedsel. Bij jonge vissen is 3 x kleinere hoeveelheden voederen per dag perfect. Droogvoer kan ook gegeven worden maar dan wel als aanvullend voedsel en niet als basisvoer.

 

Medebewoners

Maanvissen kunnen soms drager zijn van interne parasieten zij kunnen dus best niet als medebewoner worden gekozen. Wanneer je een discusaquarium wilt bekomen moet je ervan uitgaan dat de discusvis je hoofdvis in het aquarium is en dat de andere medebewoners naar zijn eisen moeten worden gekozen. Een voorbeeld is dat je geen soorten mag aankopen die een soort van concurrentie kunnen betekenen voor wat betreft de voeding van de discus. De discus vis moet rustig kunnen eten. Hieronder vindt u een lijst van medebewoners die indien nodig bij de discussen kunnen worden geplaatst:

Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)
Goudtetra
Zwarte neon
Apistogramma-soorten
Corydoras-soorten (maar dan wel degene die tegen hoge temperaturen kunnen dus GEEN Corydoras aeneus)
Ancistrus dolichopterus
Bijlzalmen

Voor alle veiligheid kan men het best houden bij vissen die in de natuur ook in zijn biotoop voorkomen. Vissen die men dus in de amazone kan terugvinden. Vissen die te vinnig zijn of te druk zijn kunnen ook best niet samen met de discus in een bak worden gezet.Planten

Discus vissen hebben in de vrije natuur praktisch geen planten (ze leven immers op een diepte van 2 à 4 meter) te weinig licht om nog planten te laten groeien. Wel hebben ze bescherming van veel kienhoutwortels. Als je toch planten in je aquarium wil, wat ik ook aanraad dan kan je zorgen voor bv vallisneria-soorten (de giganteum is hier zeker een goede keuze), voorgrond plantjes zoals de Echinondorus tenellus, wat amazone zwaardplanten (Echinodorus bleheri, - horizontalis, voor op het hout kan men misschien wat javavaren combineren met javamos of anubias-soorten. Het zal niet altijd even eenvoudig zijn om voorgrond planten goed te laten groeien met een matige belichting. Je aquarium is immers vrij hoog (min 50 cm) dus het licht zal sterk verminderd zijn wanneer het aan de bodem aankomt. Als je dan toch fellere verlichting gebruikt zorg dan voor enkele beschaduwde plaatsen. Drijfplanten kunnen hiervoor zorgen.

   
   
Aanverwant artikel: Discusaquarium  
Deze site geeft de complete uitleg omtrent het houden van discusvissen en is dus zeker het bezoeken waard: DPH
 
 
Home