Eikenbladeren of beukenbladeren.

By W.Vergauwen

 

 
   

Dikwijls hoor je wel eens zeggen van mensen die cichliden houden: “Mijn Microgeophagus Ramirezi heeft eitjes gelegd op mijn eikenblad”. De meeste beginnen zich dan spontaan de vraag te stellen “?? Een eikenblad in het aquarium??”

Toch is het zo. In het natuurlijk biotoop hebben dwergcichliden een overmaat aan afgevallen bladeren afkomstig van bomen die langs de over van de stroom staan. Meestal worden deze bladeren gebruikt als afzetplaats voor de eieren. Vooral de Microgeophagus ramirezi maakt gebruik van afgevallen bladeren om zijn eitjes op af te zetten.

Wanneer een aquarium zo is ingericht dat het een uitzicht heeft als oeverbiotoop is het plaatsen van afgevallen bladeren een echte must, eigenlijk meer een vervollediging van het gehele biotoop.

Enkele tips waar men rekening mee moet houden:

  • Neem sterke bladeren, geen bladeren die teer en dun zijn. Goed geschikte bladeren zijn die van beukenbomen (Fagus sylvatica) of die van de eik (Quercus). Deze zijn sterk en stevig (taai).

  • Raap nooit bladeren van de grond op. Als je van plan bent om bladeren in het aquarium te leggen, pluk deze dan al in de zomer van de bomen. Bladeren die op de grond gevallen zijn, zijn vaak besmet met schimmelsporen. We moeten vermijden dat schimmelsporen het aquarium binnen komen. Op voorhand afplukken is dus de boodschap.

  • Laat de geplukte balderen drogen op een droge donkere plaats (GEEN telefoonboek). Wanneer je de bladeren daarin droogt zullen ze inderdaad mooi droog zijn maar ook zo plat als een vijg waardoor het natuurlijk effect helemaal verdwenen is.

  • Pluk er ook genoeg, zodat je af ten toe de reeds gebruikte bladeren kan vervangen vooraleer ze beginnen te rotten in je aquarium.


Wanneer u deze richtlijnen in gedachten houdt zal het plaatsen van beuken- of eikenbladeren een mooie natuurlijke aanvulling zijn van je biotoop.

   
   
Home