Poecilia reticulata of Guppie

Familie: Levendbarende tandkarper (Poeciliidae)

By: W.Vergauwen

 

   

Het gupje, ik denk het bekendste aquariumvisje dat we ons kunnen voorstellen. Kwekers zijn er in geslaagd ontelbare vormen en kleuren van dit visje te verkrijgen. Er zijn verschillen in kleur, staartvin, …. Het mannetje is dikwijls veel gekleurder dan het vrouwtje (al is dit tegenwoordig niet direct meer het geval). Mannelijke guppen hebben ook nog een gonopodium. Het vrouwtje heeft een drachtvlek. Deze bevindt zich boven de aarsvin. Ook al afhankelijk van welke kleur het vrouwtje heeft kan men deze drachtvlek waarnemen. Meestal heeft deze een zwarte kleur, als het vrouwtje een beige lichaamskleur heeft dan is die drachtvlek doorschijnend. De vrouwelijke guppen worden ook langer dan het mannetje.

Wil men deze vissen houden zet ze dan altijd samen in de vorm van een harem, d.w.z. meer vrouwtjes dan mannetjes (bv 1 mannetje en 3 vrouwtjes). Het zijn vreedzame vissen die men gerust bij elk andere vissoort kan houden. Ze zijn niet gebonden aan een bepaalde waterlaag. Ze zwemmen door heel het aquarium.

Qua inrichting is er geen probleem, zorg voor een goede beplanting. Maak toch wat schuilplaatsen doormiddel van kienhout, dichte plantbestanden, … Open zwemruimte mag ook niet ontbreken.

Deze vissen zijn alleseters met een voorkeur voor levendvoer (welke vis heeft dat niet?). Ook droogvoer wordt zonder probleem aangenomen. De kleuren worden wel feller bij het geven van artemia en muggenlarven.

Deze vis laat zich zeer gemakkelijk kweken. Wanneer men een dicht plantenbestand heeft en veel drijfplanten (eikenbladvaren of waterpest dat uitgroeitop het wateroppervlak) kunnen de jongen zonder probleem overleven in je gezelschapsaquarium. Wat je kan doen is de andere vissen die periode wat meer eten geven zodat ze de zin verliezen om op zoek te gaan naar eten. Niet overvoederen natuurlijk. Deze vissen zijn levendbarend dwz dat de jongen onmiddellijk kunnen zwemmen. Men kan ze opkweken met cyclops of fijn stofvoer. Wil men het resultaat verhogen, dan kan men de vissen best in een apart aquarium zetten met veel drijfplanten. Na de baring kan men dan de ouderdieren verwijderen en zullen de kleintjes niet kunnen worden opgegeten. Voeder de jongen meermaals per dag (6X). De mannelijke jongen zijn sneller geslachtsrijp. Zorg ervoor dat er geen inteelt is. Dit is dikwijls de oorzaak dat deze zogenaamde sterke vis het na 2 weken al laat afweten. Probeer je kweekje te ruilen. Zodat je steeds nieuw bloed hebt. Dit bevorderd de levensduur van je vissen.

 
 

FICHE

Lengte : Mannetje 4cm / vrouwtje 6 cm
pH : 7
°dGH: 10 - 25
Temperatuur: 23 - 26°C
Voedsel : Diepvries-, levend-, droogvoer
Vindplaats : Brazilië, Cariben
Aquarium grootte Min. 60 cm

 

(man boven; vrouw onder)

   
Home