Karperzalmen
 

Men kan hier twee globale groepen onderscheiden:


a) Amerikaanse karperzalmen
b) Afrikaanse karperzalmen  

Deze soort vissen zijn het meest gehouden bij de gewone aquariumhouder. Het zijn zéér mooie vissen die zich van onze andere aquariumvissen onderscheiden door hun gedrag in het aquarium en door hun kleine vetvin, er zijn hierop ook enkele uitzonderingen. De meeste onderhen zijn zeer speels en zijn zwemlustig wat altijd tof om te zien is. Zij zijn degenen die beweging in het aquarium brengen.  


WATERGROEP: zacht, zuur water

pH

6,4-7,4. Er zijn er die men moet houden met een pH onder de 7 als men ze gezond wil houden. (Vraag raad aan een aquarium speciaalzaak).

°dKH

1 - 8

°C

24 - 26


Voedsel

Het voedsel dat men deze visjes het beste kan geven bestaat uit diepvriesvoer, levend- en droogvoer. Men kan deze afwisselen en zo tot een optimaal voedselpatroon komen. Zeker niet alleen droogvoer geven en zeker niet overvoederen. Wanneer men enkel de vissen voedert met het aangeboden droogvoer bestaat de kans dat er leververvetting optreed. Leververvetting kan er voor zorgen dat de vissen impotent worden en dat de kans op kweken sterkt vermindert. Ook laat dit de levensverwachting van de visjes sterk dalen. Men kan best 1x per week een hongerdag inlassen. Hoe beter men varieert hoe mooier de kleuren en hoe vitaler de visjes zullen worden. 
 

Gezelschap


(Voorbeeld van de Diamantzalm)

Men moet deze vissen ook altijd in een schooltje van tenminste 6 stuks houden. Wie er nog meer van dezelfde soort kan houden moet dit zeker doen. Een enkele karperzalm zal verdwijnen in het aquarium, men zal hem dan zelden zien. Karperzalmen zijn allen scholenvissen dus een school van 10 stuks is een noodzaak. Wanneer men dit niet navolgt gaan de vissen hun sociaal gedag niet of toch zeker minder goed kunnen ontplooien en gaan hun prachtige kleuren verbleken. De verbleking is dan vaak te wijten aan stress. Wanneer ze in school kunnen rondzwemmen voelen deze visjes zich veel veiliger. Men kan de karperzalmen met bodemvissen, cichliden alsook met vissen samenhouden die met dezelfde zorgvereisten zitten. Het beste is (afhankelijk van de grootte van je aquarium) 1 tot 3 schooltjes te houden met daarbij enkele bodemvissen en enkele oppervlakte vissen. Zo behoudt u evenwicht in de verschillende lagen van het aquarium.
 

Inrichting van het aquarium

Vermits men deze visjes in een school houdt, is het best ze in een matig tot groot aquarium te houden (van af 80 cm). Dit omdat veel van deze vissen graag rondzwemmen. Naast vrije zwemruimte moet mijn schuilmogelijkheden creëren door langs de wanden een dichte beplanting aan te brengen. Wanneer men een donker substraat gebruikt geeft dit nog een extraatje aan de kleuren van de vissen. Witte steentjes schrikt de vissen meestal af en gaat men dus beter NIET gebruiken. Het aquarium ook niet te sterk verlichten. Gebruik drijfplanten (eendenkroos of eikenbladvaren) om zo tot diffusie verlichting te komen.
 

De kweek

Karperzalmen zijn allen eileggers. Het mannetje jaagt het vrouwtje op en samen zetten ze de eitjes af op een plaats waar er fijnbladige planten zijn (bv cabomba-soorten of javamos). De eitjes vallen daar tussen en liggen op die manier min of meer verborgen voor eirovers. Niet alle karperzalmen zijn even gemakkelijk te kweken, soms is enige ervaring zeker verreist.

 
 
Home