Een koudwater aquarium...

In dit deel heb ik in een paar stappen het oprichten van een koudwater aquarium proberen verduidelijken. Alles onderwerpen hieronder opgenoemd vormen elk een apart deel waarmen toch wel rekenig mee moet houden wanneer men met succes een koudwater aquarium wil houden. Zijn er suggesties of vragen, u kan me dan zeker een mailtje sturen.

 

Het begin
De grootte van het aquarium & onderstel
Plaatsen van het aquarium op het onderstel of kast
De bodem
Decoratiemateriaal, stenen, hout e.d.
De filter
Voorzien van extra zuurstof d.m.v. beluchting
De verlichting
Het vullen van het aquarium
De planten
De vissen

 

Het begin


Vooraleer je met een koudwater aquarium wil beginnen moet je weten wat je er precies van verlangt, waar je de bak gaat plaatsen, welke vissen je denkt te gaan houden, … Begin eerst met het halen of bekomen van informatie. In de bibliotheek, bij vrienden, aquariumclubs of op het internet vindt je doorgaans een heleboel informatie. Nu is het echter een kwestie om al de informatie te verwerken en tot een juist beeld te komen. Beperk je niet tot het lezen van 1 boek of tot het bezoeken van 1 site. Hoe meer je te weten komt over deze hobby des beter je zal kunnen ingrijpen wanneer iets verkeerd loopt en hoe minder fouten je zal maken.

Wanneer je beslist hebt om over te gaan tot de aankoop van een aquarium dien je jezelf de vraag te stellen, waar ga ik mijn bakkie plaatsen. Zorg ervoor dat deze niet vlak voor een raam of aan een deuropening staat. Waarom niet aan een raam? Wel door invallend zonlicht zal de bak snel gaan bealgen en dat dienen we te vermijden. Groen bealging op de ruiten is geen mooi en proper zicht. Waarom niet te dicht bij een deur of doorgang. Vissen mogen niet constant in een stressituatie verkeren. Een duur die dikwijls opengaat, wordt opgemerkt door de vissen ook wanneer er dikwijls mensen passeren voorbij de bak, zal dit een stress factor zijn die door de vissen niet altijd even goed verwerkt wordt. Vissen die ‘gestressed’ zijn zullen sneller ziek worden of zelfs sterven.


Grootte van het aquarium & onderstel


Onderstel

Nu je een plaatsje hebt uitgekozen kan je overgaan naar de volgende stap. Namelijk de keuze van het aquarium. Wanneer je enkel het aquarium aankoopt moet je ervoor zorgen dat je een stevige kas hebt waar je de bak op kan plaatsen. Het beste is altijd een onderstel mee aan te kopen. Deze onderstellen zijn speciaal gemaakt voor aquariums. Het kan dikwijls zijn dat men denkt een stevige kast te hebben. Maar na een maand of 6 begint men reeds de buigzaamheid van de kas te zien. Na nog eens 6 maand zal men de volledige inhoud van het aquarium van de grond kunnen oprapen omdat de kast het heeft begeven. Je moet maar eens nagaan een aquarium van 130 * 40 * 50 met een inhoud van 240L dat openbarst ’s nachts of op een tijdstip dat je van huis bent. Ik zou het niet graag zien!! Bespaar dus niet op de belangrijke dingen en zorg voor een degelijke ondersteuning.

Wanneer u toch besluit een aquarium aan te kopen zonder kast omdat u denkt thuis een degelijke kast te hebben staan moet u zorgen voor een laagje piepschuim. Dit moet niet dik zijn (0,5 – 1 cm) volstaat. Dit dient om je aquarium op te zetten en de druk wat op te vangen. Ook zorgt dit ervoor dat oneffenheden min of meer worden uitgesloten waardoor het aquarium stabieler staat. Dit heeft dan weer als pluspunt dat de kans op een later scheur of breuk van het aquarium aanzienlijk verminderd wordt.

Aquarium

De vissen die men in een koud water aquarium kan houden zijn meestal groter dan die van een tropisch aquarium. Een goudvis wordt algauw 10 cm groot en goudvissen zwemmen graag rond. Vermits we onze vissen de nodige zwemruimte moeten geven kunnen we best opteren voor een aquarium grootte van minimum 80 cm lang * 40 cm breed * 30 hoog. Beter is nog een groter aquarium aan te schaffen bijvoorbeeld 100 * 30 * 30 (ongeveer 115 L). Deze grootte van aquarium kan een thuis bieden voor ongeveer 3 tot 4 grotere goudvissen.

Gaat er maar gerust van uit dat hoe groter het aquarium is (inhoud + aantal liters) des te stabieler het leefmilieu van je vissen zal zijn. Veel mensen denken dat een klein aquarium gemakkelijk te onderhouden is of zelfs minder onderhoud vraagt. Niks is minder waar!! Hoe groter je aquarium hoe minder onderhoud zal ik zelf durven zeggen. Je vissen hebben meer plaats, voelen zich beter, zijn gelukkiger, worden minder snel ziek, …


Plaatsen van het aquarium op het onderstel of kast.


Vooraleer je gaat beginnen met het vullen van je aquarium kan je deze best eerst even uitspoelen. Dit doe je gewoon met water (leidingwater). NIET MET REINIGINGSMIDDELN!!!! Nu kan je het aquarium op het onderstel plaatsen.

Neem een waterpas en leg deze op de bodem van het aquarium. Je mag pas beginnen met vullen wanneer je zeker bent dat het aquarium waterpas staat. Je wilt toch geen schuine rand in je aquarium waaraan je kan zien dat je aquarium niet waterpas staat. Eerst waterpas zetten. Een ander punt waarom je het aquarium moet pas zetten is het voorkomen van later scheuren of barsten.


Bodem


Net als een tropisch aquarium dient er in een koudwater aquarium een bodem te zijn om eventuele planten of constructies in vast te zetten. Koudwatervissen zoals de goudvis houden van grondelen. Dit is het zoeken naar voedsel door de bodem min of meer om te woelen. Een eerste vereiste is dus ervoor te zorgen dat de bodem niet scherp is of geen scherpe deeltjes bevat waaraan de vissen zich kunnen kwetsen. De korrel grote bepaal je zelf. Sommige mensen hebben de voorkeur aan zand, andere dan weer aan grote kiezel. Dan zijn er nog die er een mix van maken.
Waar men ook nog op dient te letten is dat de kleur van de bodem niet te licht is. Witte kiezel is onnatuurlijk en niet goed voor onze vissen. De kleuren van de goudvis komen beter uit bij een donkere bodem dan bij een witte. Een bruine bodem ziet er veel natuurlijker uit en geeft de vissen geen stress. Het aquariumlicht weerkaatst niet zo bij een donkere bodem zoals dit wel gebeurt bij een witte bodem.

Voor het gebruik van het substraat dien je dit eerst goed af te spoelen. Neem een emmer en vul deze met wat grind. Laat er leidingwater doorlopen terwijl je met de handen doorheen het grind gaat. Giet het vuile water weg en doe alles opnieuw. Tot het water dat je afgiet helder genoeg is (lees kristalhelder).

Bedenk ook op voorhand hoe je het substraat wil gaan leggen. Ik bedoel hiermee, zijn er plaatsen in het aquarium waar je een hoger plateau wilt bekomen of zijn er plaatsen waar je liever een lager deel wil. Hou hier van in het begin rekening mee, later wanneer de bak gevuld is kan je dat nog wel aanpassen maar alles zal moeilijker gaan.


Decoratie materiaal, stenen, hout, e.d.


Nadat de bodem is aangebracht kan men al een deel van het interieur in de bak plaatsen. Op plaatsen waar u liever wat groter stenen had gezien kan u een stenenconstructie opbouwen. Er is tegenwoordig veel van die fantasietjes op de markt. Beperk u hiermee tot het noodzakelijke, ieder heeft zijn voorkeur al vind ik dat sommige zaken echt niet thuishoren in een aquarium.
Zorg bij het plaatsen van stenen of stenenconstructies dat alles goed vastzit, dat er geen stenen kunnen omvallen, niks kan instorten. Eventuele plateaus kunnen worden gemaakt met leisteen of hout. Koop de stenen ook het liefst bij een aquariumhandelaar en ga ze niet stelen op een werf. Je weet niet of deze behandeld zijn met een of ander product. Het zou zonde zijn daardoor in de fout te gaan.

Met hout dien je op te passen omdat hout het water verzuurd. De vissen van het koudwater aquarium hebben hard en basisch water nodig. Gebruik dus geen al te grote stukken hout. Hou het liever bij enkele decoratieve stukken steen.

Een laatste tip hieromtrent is dat alles eerst goed dient te worden afgekookt. Alle het decoratiemateriaal dat je wenst te gebruiken, of het nu gaat om hout, stenen of andere, alles dient eerts met kokend water te worden overgoten zodat het rein in de bak komt.


De filtering


Hier is praktisch geen verschil met een filtering van het tropische type. Ook in een koudwater aquarium is er een filter nodig die het water zuiver houdt. Daarom verwijs ik ook naar het deel van filter en filtering.


Voorzien van extra zuurstof d.m.v. beluchting


Hou er rekening mee dat goudvissen en zeker de kweekvarianten houden van veel zuurstof in de bak. Het is daarom praktisch altijd nodig een extra pompje met een zuurstofsteentje aan te sluiten. Dit hoeft geen noemenswaardige bellen te maken. Gewoon een utistromertje dat ervoor zorgt dat het wateroppervlak in beweging is en dat er door de belletjes meer zuurstof in de bak gebracht wordt. Hoe fijner de belletjes hoe meer zuurstof er in het aquarium wordt gebracht.
Dit systeem dient zeker te worden gebruik wanneer men opteert voor plastic planten!! Je zal merken dat vissen graag in de buurt van deze uitstromer zullen hangen. Je kan alles handig wegwerken door deze ofwel een deel onder de grind te steken of in een buis te plaatsen, zolang het maar onderwater is.


De verlichting


In elk aquarium dient er verlichting aanwezig te zijn. Zowel bij tropische aquaria als bij koudwater aquaria. Ook is er geen verschilt tussen de belichting van een tropische bak dan bij een koudwater aquaria. De belichting mag 12 u per dag branden zo kunnen vissen en planten optimaal genieten van het licht aanbod.
Het beste is ervoor te zorgen dat er een regelmaat zit in het aanslaan en uitgaan van de belichting. Hiervoor gebruik je best een tijdklok die je zelf kan instellen zodat je niet telkens zelf het licht aan en uit moet zetten.
(Meer info zie hoofdstuk Verlichting).


Vullen van het aquarium


Nu we alles hebben aangesloten van technisch materiaal kunnen we beginnen met het vullen van het aquarium. Gebruik hiervoor leidingwater. Dit is het beste water dat je voor een koudwaterbak kan gebruiken. Enkel zien dat het niet teveel chloor bevat. Dit kan je voorkomen door je water enkele dagen van te voren te laten ontluchten. Dus je vult een aantal emmers en laat deze enkele dagen ‘ontluchten’.
Vul het aquarium beetje bij beetje tot je de grens bereikt hebt. Wanneer de bak volledig gevuld is kan je de filter, de verlichting en de uitstromer in werking zetten.
Je kan eventueel het water nog behandelen met producten die zouden dienen om de slijmhuid van de vissen te versterken enz… Ik weet niet of het effectief ook helpt je kan het eens uittesten, kwaad zal het zeker niet kunnen dacht ik.

Naar de temperatuur van het water dient men niet te kijken vermits het hier gaat om een koudwater aquarium. Ondanks het koude water hang je toch best een temperatuurmeter in de bak, al was het maar om in de zomermaanden de watertemperatuur in de gaten te houden. Wanneer het weken aan een stuk +25°C is, staan veel tropische aquarium te draaien zonder verwarming. Dus je kan je voorstellen wat dat geeft met een koudwaterbak.


Planten


Nu de bak volledig staat de draaien kan je al eens uitkijken naar gepaste planten. Je hebt nu een idee waar je wat wil zetten van planten. Je hebt de keuze uit plastic planten of echt ‘levende’ planten. Ik hoef je natuurlijk niet te zeggen dat echte planten een goed effect hebben op de kwaliteit van het water (zuurstofvoorziening, verwerking van nitraat, …). Ook de vissen appreciëren dit ten zeerste.
Planten die men kan gebruiken zijn:

Hoornblad (Ceratophyllum demersum)
Waterpest
Javamos

Als drijfplanten kan je opteren voor enkele vijver drijfplanten. Let wel op dat ze tegen de drup moeten kunnen. Dit wil zeggen: gecondenseerde lucht die vanuit de lampenkap naar beneden valt in het aquarium komt als eerste op de drijfplanten terug, sommige planten zijn daaraan gevoelig en gaan kapot. Informeer dus eerst.
(Verdere info over hoe te planten, bemesting en soorten vind je hier).


Vissen


Na minimum 2 weken liefst 3 weken mag je het aquariumwater laten testen door de aquariumzaak. Is dit vrij van nitriet dan kan je overgaan tot de keuze van de vissen. Wie vroeger gaat en zich dus niet kan bedwingen zal snel zijn eerste fout of desillusie tegenkomen. Wanneer het nitriet niet weg is uit het aquariumwater is dit als een gifstof voor de vissen en zullen ze snel sterven. Kosten voor niks dus. Geef je aquarium de tijd om te rijpen en ga niet overhaast te werk!! Dit is niet nodig. Ga gedurende die 3 weken overal eens kijken wat men van vissen allemaal aanbied, lees ook informatie over de verschillende soorten, ga naar verschillende aquariumzaken, …

Wanneer de drie weken om zijn kan je best niet alle vissen in 1 x kopen. Natuurlijk als je een klein aquarium hebt en je kan maar plaats geven aan 4 vissen, is het te zot om ze 1 per 1 te kopen. Maar wanneer je 20 vissen wil aankopen kan je dit best doen in groepjes van 5. Dit doe je om je aquariumwater niet teveel te belasten in 1 keer.

Waterwaarden die voldoen om vis in te laten rondzwemmen:
Totale hardheid (GH): 10 – 16°dH
Carbonaathardheid (KH): 8 – 14°dH
Ph-waarde: tussen de 7 – 8
Nitriet: 0,0 mg/L
Nitraat: 0 – 25 mg/L
Ammoniak: 0,0 mg/L


Soorten vissen:

Goudvis (Carassius auratus)

Variëteiten :

Shubunkin
Demekin (Ogen zijn kwetsbaar, moeilijker te houden)
Seibungyo
Ranchu
Sarasa Comet
Rynkin (Wanneer de watertemperatuur niet onder de 20 °C komt)
Oranda (Veel zuurstof nodig, bijkomende zuurstofpomp zeker nodig!!)

Andere :

Vetje (Leucaspius delineatus)
Hongkong bittervoorn (Rhodeus ocellatus ocellatus)
Paradijsvis (Macropodus opercularis)
Gupje (Poecilia reticulata) als de temperatuur niet onder de 20 °C zakt
Zonnebaars (Lepomis gibbosus)

Home