Labyrintvissen
 

Deze vissen leven meestal in stilstaande of traag stromende wateren. Deze wateren zijn dikwijls dichtbegroeid. De vissen hebben een hulp-ademhalingsorgaan nl. een “labyrint”. Vandaar de naam labyrintvissen. Dit orgaan bevindt zich op het hoofd en helpt de vissen te ademen in zuurstofarme wateren. Zo kan hij zuurstof uit de atmosfeer halen. Het zijn rustige vissen die rustig samenleven met andere rustige vissen. Zet deze vissen NIET samen met barbelen!

   

WATERGROEP: zacht, zuur water
 

Ph

6,4 - 7,4 Er zijn er die men moet houden met een Ph onder de 7 als men ze gezond wil houden. (Vraag raad aan een aquarium speciaalzaak).

°dKH

3 - 8

°C

24 - 26

 
Voedsel

Het voedsel dat men deze visjes het beste kan geven is diepvriesvoer, levend voer en droogvoer. Men kan deze afwisselen en zo tot een optimaal voedselpatroon komen. Zeker niet alleen droogvoer geven en zeker niet overvoederen. Men kan best 1x per week een hongerdag inlassen. Hoe beter men varieert hoe mooier de kleuren zullen worden.
 

Gezelschap

Men houdt deze vissen het best per koppel. Al is het ook mogelijk om 2 vrouwtjes en één mannetje samen te houden. Hier heb ik echter een opmerking over. Wanneer men van plan is Betta Splendens of Siamese kempvis te houden mag men slechts 1 mannetje in hetzelfde aquarium zetten anders gaan deze vechten tot de dood er op volgt. Dus NOOIT 2 mannelijke kempvissen te samen in één aquarium houden. Wanneer er geen schuilmogelijkheden zijn onder de vorm van planten zullen ze zich ook schuil houden in het aquarium. Vooral drijfplanten zijn hier bevorderlijk.
   
Men kan de labyrintvissen met bodemvissen, cichliden alsook met vissen samenhouden die met dezelfde zorgvereisten zitten.  Geen sumatranen of andere barbelen, deze zullen de labyrintvissen lastig vallen en proberen in die hun vinnen te bijten, wat alleen de stress bij de labyrintvissen sterk verhoogt en zo de kans op ziektes toeneemt.

Inrichting van het aquarium

De vissen zijn te houden in een aquarium vanaf 70 cm.  Het beste is dat men slechts één mannetje per aquarium houdt wanneer men een kleiner aquarium heeft. Naast vrije zwemruimte moet men schuilmogelijkheden creëren door langs de wanden een dichte beplanting aan te brengen en drijfplanten (eendenkroos of eikenbladvaren toe te voegen).
Wanneer men een donker substraat gebruikt geeft dit nog een extra aan de kleuren van de vissen. Witte steentjes of substraat schrikt de vissen meestal af en gaat men dus NIET gebruiken. Het aquarium ook niet te sterk verlichten, zorg voor diffusie. Ook mag er geen of toch zo weinig mogelijk stroming in het aquarium aanwezig zijn.(Foto van een mannelijke Diamantgoerami)


De kweek

Wat de voortplanting betreft bouwt het mannetje aan het wateroppervlak een schuimnest. Waar ze na het kuitschieten hun eieren naar toe brengen om ze te laten uitkomen en deels te verzorgen. Meestal is het mannetje de grootste bewaker van het nest en mag zelfs het vrouwtje niet meer in de buurt komen. Soms is het zelfs noodzakelijk het vrouwtje ergens anders onder te brengen.

 
 
Home