Melanotaenia praecox of diamantregenboogvis

Familie : regenboogvissen (Melanotaeniidea)

By W.Vergauwen

   

Het is een zeer mooie vis wanneer men hem in het zonlicht ziet zwemmen. De kleuren zijn schitteren wanneer deze vissen gezond zijn. Deze vissen zijn glanzen blauw met rode vinnen. Bij de balts kan mijn op het voorhoofd een iets grijzere streep waarnemen. Het vrouwtje is mindergroot en de kleuren zijn iets minder uitgesproken blauw.

Het is een levendige scholenvis die men toch in een bak van minstens 90cm moet houden wil men zijn natuurlijk gedrag volledig laten ontplooien. Zorg ervoor dat het aquarium goed beplant is en dat ze met een stuk of 6 dieren te samen zitten. Het is immers een scholenvis.
Het is een geen vis die zich de kaas van tussen z’n brood zal laten eten, maar toch kan hij soms schuw zijn en dan vooral bij het uitkuisen van het aquarium. Deze soort zal dan de laatste zijn om uit z’n schuilplaats te voor schijn te komen. Je kan ze met alle vissen samenhouden.

Wat voedsel betreft zijn deze vissen zeker niet kieskeurig en eten dus vrijwel alles wat ze kunnen eten. Afwisselend voer komt de vissen zeker ten goede.

De kweek is niet moeilijk. Men moet de soort enkele dagen tot een week ervoor levend voer geven of diepvriesvoer. Ook invallend zonlicht heeft een zeer goede invloed op het paringsgedrag. De mannetjes zullen achter de vrouwtje jagen. Alleen het grootste of het sterkste mannetje zal met een vrouwtje paren. Dit gebeurt in de vroege ochtend en met invallend zonlicht . Ze zetten de eitjes in verscheidene keren af aan fijngevederde planten of wortels van planten. Wel worden de eitjes door de ouders zelf opgegeten.

 
 
FICHE

Lengte : 6 cm
pH : 6 - 7
°dGH: Het water moet enigszins zacht zijn, 2-7
Temperatuur: 24-28°C
Voedsel : zowel vlokken als levend- en diepvriesvoer.
Vindplaats : nieuw –Guinea
Aquarium grootte Min. 90 cm

 
 

Home