Melanotaenia boesemani

Familie: regenboogvissen (Melanotaeniidae)

By W.Vergauwen

   

Deze regenboog vis is zeer fraai gekleurd. De mannetjes hebben bij het voorste deel van hun lichaam een blauwe kleur die in het midden overgaat naar geel. Bij het baltsen of dreigen wordt de blauwe kleur extra geaccentueerd. Bij het vrouwtje is de hoofdkleur groen, grijs, oranje. De oranje kleur is niet opvallend. Alleen bij de juiste lichtinval kan mijn twee horizontale streepjes waarnemen. Deze lopen van de kop naar de staart. Zowel mannetjes al vrouwtjes hebben als het ware ‘lichtjes’ in de ogen. Vooral bij het voederen of bij opwinding kan men deze oranje fonkelingen waarnemen.

Deze regenboogvis is zeer levendig en zwemlustig. Hou hem in een groepje van 5 exemplaren en in een aquarium dat ruim genoeg is (min. 100 cm). Mannetjes kunnen onderling nog al wat schijngevechten uitlokken. Zorg er dus voor dat wanneer je twee of meerdere mannetjes hebt dat er dan ook genoeg vrouwtjes zijn. Is dit niet het geval dan zal één van de twee mannetjes wegkwijnen of toch minder mooi gekleurd zijn. Men kan deze vissen met alle andere vissen samenhouden. Ondanks hun grootte zijn ze niet agressief t.o.v. andere soorten. Ze houden zich meestal in de middelste waterlagen op.
Wat de inrichting van het aquarium betreft dient men er eigenlijk alleen voor te zorgen dat er genoeg vrije zwemruimte is en langs de zijkant toch nog enige beplanting waar ze zich in kunnen wegsteken.

Wat het voedsel betreft zijn het zeker geen moeilijke vissen. Ze eten echt alles. Geef ze muggenlarven, watervlooien en fruitvliegen,… Vul dit menu nog eens aan met droogvoer of gevriesdroogd voer en deze vissen zullen zich van hun mooiste kleuren laten zien.

De kweek van deze vissen is simpel. Ze gaan vooral ’s morgens over tot het afzetten van de eieren. Dit gebeurd meestal aan fijnbladige planten en aan javamos. Wat wel een probleem is, is dat ze vrijwel direct daarna het afzetten, de eieren even vrolijk weer opeten. Voeder de ouderdieren daarom zeer goed zodat ze niet zo zeer de neiging hebben direct hun eieren als voedsel te aanzien.

 
 

FICHE

Lengte : 10 cm
pH : 6 – 8
°dGH: 10-17
Temperatuur: 24-28°C
Voedsel : zowel vlokken als levend- en diepvriesvoer.
Vindplaats : Australië
Aquarium grootte Min. 100 cm