Onderhoud van het aquarium

   

Het aquarium bestaat meestal uit een verwarming, bodem, vissen, planten en ook niet te vergeten een filter. De filter is zowat het reinigingssysteem van ons aquarium. Alleen een filter als reiniger van ons aquarium is dikwijls niet genoeg. Meestal dient er om de bepaalde tijd water te worden ververst, filter te worden vervangen, dode vissen te worden verwijderd, enz. In dit hoofdstuk ga ik wat dieper in op het onderhoud van een gezelschapsaquarium.

Om te beginnen neem in de onderhoudstaken die iedereen praktisch elke dag zou moeten doen, eerder nakijken.

  • Men dient na te gaan of de temperatuur (thermostaat) niet in het wilde weg is beginnen draaien. Wanneer men de plotse verandering van de temperatuur niet heeft gezien kan die serieuze gevolgen hebben voor heel het aquarium.

  • Kijk na of de filter het nog doet. Wanneer de filter meer dan 2u à 4u stilstaat kan dit schade berokkenen aan de bacteriecultuur. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig die ze verkrijgen van het permanent aanvoeren van vers water door de filter. Bij het stilvallen van dit systeem is het niet ondenkbaar dat een deel van de bacteriecultuur verloren gaat. Ook vissen zullen schade beginnen ondervinden (bv gebrek aan zuurstof, …)

  • Als algemene bepaling zou ik kunnen zeggen; “Controleer je elektrische elementen, co²-installaties en andere toestellen die instaan voor een gezond aquarium".

  • Als 4de punt dient men na te kijken of er geen vissen zijn de ziek geworden zijn of die overleden zijn. Dode vissen worden beter verwijdert uit het aquarium. Reden hiervoor is dat een dode vis een redelijk hoge belasting heeft op het aquarium. Tel je i.p.v. 10 neon’s maar 9 meer dan is het niet de bedoeling dat je heel het aquarium ondersteboven draait om dit ene dode visje terug te vinden. Dit zou meer schade doen dan het dode visje op zichzelf.

  • Het voederen van de vissen is ook een dagtaak. Voeder nooit te veel in één keer maar zorg beter voor een kleinere maaltijden tweemaal per dag. Er is een regel die zegt voeder nooit meer dan dat de vissen op kunnen eten in 2 à 3 minuten. Ik zelf ga akkoord met deze regel. Zorg er ook voor dat ook je bodembewoners aan het voedsel kunnen.


Men zou alle taken kunnen gaan indelen in functie van de regelmaat, dus wanneer we welke taak moeten uitvoeren. Na de wekelijkse taken neem ik de taak die iedereen wel 1 of 2 keer op de maand zou moeten doen.
 

Verversen van het aquariumwater

Wanneer men een dichte visbezetting heeft (0,8 – 1 cm vis/L water), weinig planten en een kleine filter dan kan het nodig zijn je aquariumwater regelmatige te verversen. Het ritme waarmee je ververst moet je zelf maar uitzoeken want dit is voor elk aquarium verschillend. Bij een gewoon gezelschapsaquarium (120 * 40 * 50) zou je kunnen zeggen om de 2 weken 25 % van het aquariumwater. Als je ziet dat de stabiliteit van je aquarium hieronder gaat leiden dan moet je een andere ritme toepassen.

Heb je daarentegen een aquarium met een lage visbezetting (<0,5 cm vis/L water), vrij veel planten en een filter die zijn taak goed uitvoert dan kan je iets minder frequent je aquariumwater verversen. Je kan ook blijven opteren voor regelmatige verversing. Ieder aquarium reageert hier anders op. Zie je na verloop van tijd dat je nitraatwaarde in je aquarium blijft stijgen dan kan je misschien meer water verversen per keer of frequenter verversen maar met kleinere hoeveelheden water.

Benodigdheden:

Zet eerst en vooral alle elektrische toestellen af. Dit is voor de veiligheid!!

Afhevelslang: Dit is de beste manier om veilig je aquariumwater uit het aquarium te halen. Het systeem werkt naar dat van de “Communicerende vaten”. Water stroomt steeds naar het lager gelegen gebied. Dus houdt het ene uiteinde in het water en het andere in de emmer of op de plaats waar het water naar toe moet. Zorg er in het begin voor dat je afhevelslang gevuld is met water.

Zorgt dat je een hoeveelheid emmers bij je hebt waar het vervuilde water in kan. Beter één teveel dan 1 te weinig.

Schuursponsje: dit dient voor het kuisen van de aquariumruiten langs de binnenkant. Je kan hier ook speciale anti-algenmagneten voor gebruiken. Ik verkies echter een schuursponsje ZONDER TOEVOEGING van zeepresidu’s. Wanneer je de binnenkant van je ruiten aan het kuisen bent zorg dan voor voldoende tegendruk door met je hand langs de buitenkant een tegendruk te laten ontstaan. Doe je dit niet dan kan je bij hardnekkig wrijven en duwen je aquarium wel eens uit elkaar zien gaan.
Let op bij het kuisen van de aquariumruiten dat er GEEN STEENTJES tussen het sponsje en de ruit komt te zitten anders heb je gegarandeerd krassen!

Zeemvel: deze wordt gebruikt als laatste om druppels van de aquariumruiten te halen en je aquariumruiten een mooi opgeblonken effect te geven. Je moet immers je vissen kunnen zien zwemmen. Gebruik echter NOOIT ruitenkuiser of andere chemische elementen voor langs de buitenkant van het aquarium. Deze kunnen door vervlieging in het aquariumwater terecht komen!! Gewoon de buitenkant van het aquarium afkuisen met leidingwater!

Kuis na de werkzaamheden als goed af zodat er zich geen schimmels kunnen vormen. Blaas alles zo goed mogelijk droog.
 

Het intoppen van planten

Het intoppen van de planten is een andere bezigheid die je wel eens een paar keer op de maand dient te doen. Wanneer je de planten topt zorg er dan voor dat je ofwel een scherp mesje of wel een goed geslepen schaar hebt. Plaats de getopte stukken terug in het aquarium waar men opnieuw wat planten wil zien groeien. Planten die verkommerd zijn of aan het afsterven zijn kan je beter verwijderen. (enkel wanneer deze echt niet meer te redden zijn). Het beste is eerst je aquarium planten te toppen en te verplaatsen alvorens je aquariumwater te verversen. Bij het inkorten van de planten woel je nog al eens dikwijls in de bodem waardoor stof kan ontstaan. Als je daarna nog je water moet verversen kan je dit deels opvangen door het af te hevelen.
 

Voedsel geven van planten

Dit kan je best doen twee tot drie dagen nadat je het aquariumwater hebt ververst. Sommige mensen gebruiken middeltjes die ze in het leidingwater doen om schadelijke elementen te laten binden zodat je geen schade kunnen aanbrengen in het aquarium. Zo ook binden zijn ijzer en andere elementen die planten soms wel nodig hebben. Doe je dus de plantenvoeding en die middeltjes te samen in het aquarium dan verliest deze plantenvoeding direct de helft van zijn werkkracht. Wacht daarom enkele dagen om je planten bij te mesten. Dit is een belangrijke tip!!
Overvoed je planten ook niet, anders bestaat de kans op een algenplaag. Regelmatig kleinere dosissen zijn beter voor onze planten. Volg altijd goed de dosering die ze voorschrijven. Men mag hiervan afwijken als men ziet dat de planten met die bepaalde dosering niet overweg kunnen.
 

Testen van de waterwaarden

Wat je ook eens kan doen is je waterwaarden te testen. Er zijn reeds verschillende testers op de markt. Je kan ook naar je dichtstbijzijnde aquariumwinkel gaan en je aquarium daar laten testen. Zorg dat je staal van het water steeds op het zelfde tijdstip genomen is, bijvoorbeeld 12u ’s middags. Een staal nemen na het water verversen zal een verkeerd beeld geven en doe je dus beter niet. Neem je staal dan voor je het aquariumwater gaat verversen.
 

Verversen van de filter

Vervangen van de filter hiervoor verwijs ik naar het hoofdstuk omtrent de filter en filtering.


Dan zijn er de zaken die eens per jaar moeten worden uitgevoerd. Als eerste denk ik onmiddellijk aan de lampen. Je kan een lamp ongeveer 1 jaar tot 1 ½ in het aquarium laten. Na deze periode is het tijd om ze te vervangen. (Zie ook het hoofdstuk Verlichting).

Voor zei die iets minder gesteld zijn op de orde van het aquarium kunnen misschien eens per jaar hun volledige aquarium kast opruimen ;-).

Wat je ook heel het jaar door kan doen is het aanleggen van een dagboek. Dit is zeer interessant en nuttig. Zo weet je wat je wanneer gedaan hebt en je kan de gevolgen hiervan noteren.
 

Uittreksel van mijn dagboek over mijn aquarium:

...

24/06/02: Een paar planten hebben gaten in hun bladeren, de oorzaak is mijn algeneter die mijn planten kapot zuigt. Dus heb ik 2 bundeltjes sla in mijn
aquarium gelegd. Vrouwtje van de algeneter eet het meest van de slablaadjes, maar ook de corydoras aeneus eet van de sla.
Terug de ijzerwaarde van mijn aquariumwater getest: 0.0Mg/l.
Terug vloeibare ijzermeststof in de voormiddag 50Mg en in de namiddag
25Ml.
Het zou misschien kunnen dat het ijzer opgehouden wordt door de kool-
stof die zich in mijn filter bevindt. Een tweede mogelijkheid kan zijn dat het ijzer pas na enkele dagen begint te werken of zich vermengd met het
water alhoewel ik dit betwijfel.

25/06/02: Terug 2 bundeltjes sla in mijn aquarium gelegd. En weer was het vrouwtje algeneter als eerste aan het eten, het mannetje blijft bij z’n schuilplaats.

26/06/02: Water getest: KH:7 - GH:7 - PH: 6-6.5 - Nitriet: <0.1mg/l,
Nitraat: 12.5-25Mg/l - ijzer: 0.0.
Sla gegeven voor algeneter.

27/06/02: Geen eten gegeven aan de vissen.

28/06/02: Er kleefden eitjes aan mijn aquarium ruit 3 groepjes van ongeveer 15-20 eitjes; waarschijnlijk van de corydoras aeneus, al ben ik daar niet zeker van.
Sommige planten krijgen bruine randen, of gaten. Oorzaak: volgens aquariumwinkel neon zijn de gaten in de planten te wijten aan ijzertekort en kunnen er op een nacht invallen.
IJzer heeft een tijd nodig om zich met het water te kunnen te vermengen. Vissen krijgen levend voer nm. witte muggenlarven.

...