Rode piranha of Serrasalmus altus

By M. Thelissen

 

   

Het moet zo’n zeven jaar geleden zijn dat ik in het bezit kwam van 5-tal piranha’s. Toen waren ze zo’n 8 à 10 cm groot en konden nog net in mijn aquarium van 125 x 50 x 50 cm. Echter, al gauw bleek dat dit aquarium veel te klein was voor deze vissen. Ruzie’s waren er dagelijks en dit leidde tot erge verwondingen en sterfte van één mijner vissen. Er werd uitgekeken naar een grotere bak en ik kocht een aquarium van 195 x 70 x 70cm. Met een viertal sterke mannen en een grote camionette werd dit bakje omgesjouwd tot in mijn wachtzaal. (Nota –red.: de auteur hier is veearts). Als bodem werd goed gewassen maaszand met een laag grind erboven gebruikt. Enkele stukken kienhout en enkele Amazonezwaardplanten werden bij de inrichting gebruikt. Als drijfplanten werd gekozen voor Braziliaans klimop. Piranha’s houden van goede schuilplaatsen en een dak boven hun hoofd, d.w.z. een half duister aquarium. Later kwam er reuze vallisneria bij als plant en deze verdrong dan amazonezwaardplanten en de klimop geleidelijk hetgeen mijn vissen geweldig apprecieerden.
Tussen de vallisneria’s konden zij zich veel beter verschuilen en dit kwam hun kleurenpracht volledig ten goede. Nu kwam hun rode oranje onderbuik prachtig uit t.o.v. hun donkere rug en op de zijkanten schitterende en fonkelende schubben vanuit de donkere schuilplaatsen in het aquarium. Zij bleven soms urenlang hangen op hun plaatsje en hielden van daaruit alles in het oog. Soms zwommen ze heel langzaam en majestueus door het aquarium te pronken of elkaar met schijn- en dreighoudingen over- en afbluffend. Tot gevechten met zware verwondingen is het niet meer gekomen, dit ten dele door het grote aquarium en omdat ik ondertussen opgemerkt had 1 mannetje en 3 vrouwtjes te bezitten.

Ondanks de plaatsing van mijn aquarium in de wachtzaal, lieten de vissen zich steeds van hun mooie zijde bekijken. Echter tot kweken en kweekresultaten is het nooit gekomen omdat het mijn inziens voornamelijk op de spreekuren te druk was in mijn wachtzaal vanwege de cliënten en hun huisdieren. In de loop der jaren is mijn aquarium in de wachtzaal uitgegroeid tot een attractie en menige cliënt is er door geboeid. Daardoor duurde het wachten minder lang en werd er dikwijls een conversatie opgezet.


Over de verzorging wil ik nog enkele woordjes kwijt. Piranha’s eten eigenlijk alles wat eetbaar is. Zij hebben bij mij een voorliefde voor diepvriesvisjes, vlees en hartsnippers, petfoodblikvoeding (voornamelijk kattenvoer uit blik). Alhoewel dit laatste stuk vervuilend is voor het aquarium is de voedingswaarde zeer hoog aangezien het vele extra vitaminen en mineralen bevat. Op cichlidenkorrels, mosselen, garnalen, e.d. zijn ze helemaal niet verlekkerd en ze lijden liever honger dan hiervan te eten. Ook van levend voer moeten zij niet zoveel, maar toch kocht ik regelmatig enkele forellenvisjes waarvan er af en toe eentje werd opgegeten. Dit doe ik om aan te tonen dat pirahna’s toch niet zo wreedaardig zijn en best bijeen met andere vissen kunnen leven (net zoals in de natuur).

Qua verlichting hing er boven mijn aquarium alleen gro-lux en/of philips 33 daglicht, die beiden of enkel alleen branden gedurende 13 uur per dag. Dit wordt geregeld met een automatische klok. Zolang de verlichting aan is, is ook de verwarming aan zodat dan een temperatuur van ca. 23 °C wordt bereikt. Als de verwarming uit is gedurende de overige uren zakt de temperatuur enkele graden. Dit dag/nacht ritme voldoet voor mijn vissen zeer goed.

Zoals hoger aangehaald houden piranha’s van een half duister aquarium en veel licht zoals in een plantenaquarium hoeft niet echt. Daarom wordt de plantenkeuze aangepast aan de belichting en de grootte van de vis. Om deze reden koos ik voor mijn aquarium aanvankelijk reuze Amazone zwaardplanten, later aangevuld met reuze vallisneria’s die langzaam de reuze Amazone zwaardplanten verdrong. Echter de vissen vonden het prima: mooie schuilplekken en een dak boven hun hoofd. Water verversen gebeurde heel onregelmatig en zelfs een langere periode van geen water verversen werd mijn inziens, goed verdragen door plant en vis. Bij herhaalde metingen klom het nitraat nooit hoger dan 120 mg/L (dit is de hoogste waarde ooit gemeten) maar schommelde meestal tussen 60 à 90 mg/L. De ph schommelde meestal tussen 6,8 en 7,3 met een KH van 2 à 4.

Zo heeft mijn aquarium er jaren mooi bijgestaan. Een klein jaar geleden zijn de vissen waarschijnlijk t.g.v. ouderdom, in de loop van enkele maanden de één na de ander gestorven. Alzo een kleine periode in mijn actief aquarium houden voorbij en neergeschreven in dit artikel.

 
 

FICHE

Lengte : 27 cm
Ph : 6 - 7
°dGH: Tot 20
Temperatuur: 22 - 26°C
Voedsel : Levende vissen, visvlees, runderhart
Vindplaats : Amazonegebied
Aquarium grootte 150 cm