De juiste plaats voor het aquarium

   

Een goede plaats uitkiezen voor het plaatsen van het aquarium is het eerste belangrijke punt waarmee moet worden rekeninggehouden. Het spreekt voor zich dat een aquarium niet ergens nonchalant kan worden neergepland.

Als eerste dient er te worden gekeken of de bodem, de vloer het gewicht van het aquarium wel kan dragen. In de meeste gevallen zal dit niet voor veel problemen zorgen maar men moet er rekening mee houden dat een aquarium een groot gewicht heeft.
Om u een voorbeeld te geven. Een aquarium van 120 * 50 * 50 = 300L water. 1l water komt bijna overeen met 1 kilo dus men zit hier al met een gewicht dat om een bij de 300 kg weegt. Natuurlijk plaatst men in het aquarium een bodem. Een bodem bestaande uit steentjes, grind, zand noem maar op. Dit gewicht dient hier te worden bijgeteld. Uiteraard zal er naargelang er meer zand in het aquarium komt minder water in de bak gaan. Zand is echter zwaarder dan water. Dus het gewicht gaat met ongeveer 30 kg omhoog. Wie zot is van rotsformatie’s zal zijn aquarium niet bekleden met 1 enkele steen, maar zal meerdere grote stenen in zijn aquarium plaatsen. Afhankelijk van het aantal stenen en grootte van de stenen zal het gewicht weer toenemen. We nemen ongeveer 10 – 20 kg steen. (Dit is niet overdreven wanneer men een malawi- of tanganyika-aquarium wil gaan installeren. We komen nu op een totaal van 350 kg. (Ruime schatting).
Dus eerst de vloer nakijken of deze het gewicht wel kan dragen. Vervolgens kan men een aquarium best plaatsen op een ijzeren onderstel. Stalen constructies zijn vrijwel in alle maten te krijgen. Sommige aquariumleveranciers hebben prachtige kasten die samen met het aquarium worden verkocht. Als u zo’n kast erbij koopt bent u zeker dat het onderstel het aquarium gaat kunnen dragen. Onderschat dit niet. Het eerste jaar kan een kast die je in een meubelwinkel hebt gekocht het gewicht misschien dragen. Maar na verloop van tijd zal men merken dat het bovenblad van de kast begint in te vallen. De stabiliteit verminderd en …. dan zijn de gevolgen dikwijls het breken van een aquarium. Wie toch opteert voor het aankopen van een afzonderlijke kas kan best een laagje piepschuim op de kas leggen alvorens het aquarium er op te zetten. Het laagje piepschuim verdeeld de druk die het aquarium de kast geeft. Het laagje mag ongeveer 8 – 12 mm dik zijn.

Een tweede punt m.b.t. de plaats van het aquarium is dat je een aquarium niet te dicht tegen een raam moet zetten waar invallend zonlicht vrij spel heeft. Een aquarium dat heel de dag in het zonlicht staat is veel vatbaarder voor algengroei. Zorg er dus voor dat het zonlicht niet heel de dag op de bak kan schijnen.

Een ander punt waar je misschien op kan letten is dat je het aquarium best op een warme plaats zet. De normale leeftemperatuur bij mensen in de woonkamer bedraagt bij benadering 21°C. Dit is warm genoeg. Hoe warmer de plaats hoe minder verbruik van het verwarmingselement.

Als vierde punt dient men ervoor te zorgen dat het aquarium goed bereikbaar blijft. Ingebouwde aquaria zijn dikwijls moeilijk om uit te kuisen, onderhoudswerken aan uit te voeren of te veranderen. Goede bereikbaarheid van in het begin kan je later veel problemen besparen. (bv het later uitvissen van jonge vissen).

Als besluit kan ik zeggen dat een aquarium een hoofdplaats moet krijgen in het huis. Een wel en goed ingericht zal de TV veel kijkers verliezen ;-)