Reflectoren

By W.Vergauwen

   

Wat zijn reflectoren? Reflectoren zijn een soort van ‘spiegels’ die boven de aquariumverlichting ‘lampen’ worden aangebracht. De reflectoren zijn zo gemaakt dat ze rond de TL-buizen hangen. Door het gebruik van deze reflectoren kan men het lichtrendement met 70 % verhogen. Vaak is het gebruik van reflectoren voordeliger dan een 2de, 3de of zelfs 4de lamp bij te halen. Sommige aquaria hebben van de fabrikant uit al reflectoren rond de lampen zitten. Aquaria die een dichte beplanting hebben kunnen bijna niet zonder zulke reflectoren.

Bijna alle merken hebben dezelfde kwaliteit. Enig verschil dat bestaat is dat de aanhechtingsclips kunnen bestaan uit plastic of uit ijzer. De plastic clips breken gemakkelijker af dan de ijzeren, dus als men kan kiezen kies voor de ijzeren clips.

Wanneer men zulke reflectoren plaatst kan men dit best spreiden over een periode van 2 – 4 weken. Bijvoorbeeld men heeft 2 TL-lampen en men wenst daar 2 reflectoren over te plaatsen, dan plaatst men de eerste reflector nu en de 2de reflector pas over 2 tot 4 weken. De reden hiervoor is dat anders de lichtintensiteit onmiddellijk te bruusk verandert waardoor het evenwicht in het aquarium grondig kan verstoort geraken. Een te bruuske verandering kan resulteren in een algenexplosie.

Een ander positief element met betrekking tot deze reflectoren is dat wanneer men de dekplaat van het aquarium haalt, de TL-lampen niet meer rechtstreeks in de ogen schijnen. Men kan dus duidelijk in de bak kijken (van boven naar beneden) zonder verblind te worden.

Als enige nadeel kan misschien aanzien worden dat door condensatie de reflectoren dikwijls aanslaan. Ik bedoel dat er dikwijls een aanslag van kalk of corrosie aanwezig kan zijn. Wanneer men deze regelmatig eens afwast met ph-minus houdt men deze reflectoren wel proper en kunnen ze hun werk ten volle verrichten.