Gemiddelde schoolgrootte
   
   

De meest gekende scholenvissen zijn (neon’s, tetra’s, zalmpjes, ….). Vaak is de teleurstelling groot dat wanneer men 10 stuks heeft aangekocht en de vissen toch niet in een schooltje mooi bij elkaar zwemmen. Je vraagt jezelf dan af hoe het komt, overal schrijven ze voor minimaal 10 stuks en zelfs dan zwemmen ze nog niet in een school.

De reden waarom minimaal 10 stuks wordt opgegeven is om de vissen toch een gevoel van ‘groep’ te geven. Wanneer ik zeg 10 stuks minimaal dan moet men dit ook beschouwen als een minimum! Het is altijd beter een school van meer dan 10 stuks te houden. Worden ze met minder dan 10 exemplaren samengehouden dan zullen ze dit misschien wel overleven, maar ze zullen nooit echt tot hun recht komen in het aquarium.

Wil men echt het effect van een school krijgen, dus visjes die constant bij elkaar zwemmen dan moet je gaan opteren voor een speciaal aquaria met 1 enkele vissoort erin. Ofwel een zeer groot aquarium hebben ( 200 * 50 * 60) en genoeg exemplaren (25 –30 stuks) van één en dezelfde soort bij elkaar hebben zodat ze elkaars aanwezigheid nodig hebben om niet van elkaar te ‘verdwalen’. In een klein aquarium (80 * 30 * 30) kan men ook een schooltje houden door van 1 enkele soort 30 stuks aan te schaffen (bv kardinaaltetra, zwarte tetra, neon). Het spreekt dan voor zich dat er geen andere soorten meer kunnen worden bijgehouden.

In de natuur leven neon’s soms met honderd tot duizenden bij elkaar. Ook corydoras-soorten zijn in feite scholenvissen. Zij grondelen in het wilt soms met wel meer dan 1000 exemplaren bij elkaar (deels afhankelijk van de soort). Je begrijpt ook dat dit niet na te bootsen is in een aquarium. Het vormen van een school dient als bescherming tegen vijanden. Je zal wel zien wanneer je 10 stuks hebt van een bepaalde vis, deze bij elkaar zullen zwemmen kort na het uitkuisen van de bak. Ze voelen zich op die moment iets minder veilig, na een uur of 3 kan het al terug helemaal over zijn en kunnen ze zich terug verspreiden over heel de bak.

Ik heb het misschien al dikwijls herhaald in andere delen die hier op de site worden besproken, maar ten eerste neemt men liever 1 school minder maar dan van de andere twee meer exemplaren, scholenvissen niet met 5 samen houden maar in een school van minimum 8 – 10 stuks, neem de natuur als voorbeeld. Het samenhouden in groep is vaak even belangrijk dan de waterwaarden waar ze in vertoeven.

Omdat doorgaans mensen deze vissen met te weinig soortgenoten samenhouden, heb ik hier een lijstje gemaakt met een aantal vissen en het aantal exemplaren waarmee ze dienen te worden samengehouden.

 
Vissoort
Minimum aantal exemplaren
Belgische vlagzalm (Hyphessobrycon heterorhabdus)

8

Blauwe tetra (Boehlkea fredcochui)
8
Blinde holenvis (Astyanax fasciatus mexicanus)
6
Bloedvlektetra (Hyphessobrycon erythrostigma)
8
Chinese danio (Tanichthys albonubes)
9
Congozalm (Phenacogrammus interruptus)
8
Corydoras-soorten
8
Diamantzalm (Moenkhausia pittieri)
8
Dwergrasbora (Boraras maculatus)
15
Gouddanio (Brachydanio albolineatus)
8
Goudtetra (Hemigrammus rodwayi)
10
Hockeystick, Poothoutje
8
Karbonkelzalm (Hemigrammus pulcher)
8
Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)
10
Kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)
10
Keizertetra (Nematobrycon palmeri)
8
Koperzalm (Hasemania nana)
10
Lantaarndrager (Hemigrammus ocellifer)
8
Luipaarddanio (Brachydanio 'frankei')
8
Malabardanio (Danio aequipinnatus)
8
Minor (Hyphessobrycon callistus)
8
Neontetra (Paracheirodon innesi)
10
Prachtbarbeel (Puntius conchonius)
8
Pristella (Pristella maxillaris)
9
Purperkopbarbeel (Puntius nigrofasciatus)
7
Rasbora hengli
10
Rode fantoomzalm (Megalamphodus sweglesi)
8
Rode rio (Hyphessobrycon flammeus)
8
Roodoogzalm (Hemigrammus bleheri)
10
Roodoogzalm (Moenkhausia sanctae-filomenae)
8
Roodvinzalm (Aphyocharax anisitsi)
8
Sherrybarbeel (Puntius titteya)
8
Sumatraantje (Puntius tetrazona)
7
Vijfstreepbarbeel (Puntius pentazona pentazona)
8
Vuurneon (Hemigrammus erythrozonus)
10
Zebrabarbeel (Brachydanio rerio)
8
Zilverbijlzalm (Gasteropelecus sternicla)
8
Zwarte fantoomzalm (Megalamphodus megalopterus)
8
Zwarte neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
10
Zwarte tetra (Gymnocorymbus ternetzi)
8
   

Als besluit kunnen we nemen dat een gemiddeld schooltje uit minimum 8 stuks moet bestaan. Het is nog beter wanneer u meer dan 8 exemplaren kan houden van 1 soort. Worden de vissen met minder samengehouden dan kan het zijn dat zij nooit hun mooie kleuren laten zien, dat zij nooit hun echt gedrag zullen vertonen, ...

Hou daarom liever 1 schooltje minder maar dan meer exemplaren van de reeds bezittende school siervissen.