Creëren van schuilplaatsen

   
   

Veel van onze aquariumvissen hebben nood aan geschikte en degelijke schuilplaatsen. Vooral cichliden en minder uitbundige vissoorten kunnen baat hebben aan een geschikte schuilplaats. Wat belangrijk is, is dat men alle materialen die men wil gaan gebruiken goed AFSPOELT MET KOKEND WATER. Zowel hout, stenen, kokosnoten, buizen en bloempotten moet dit ondergaan planten natuurlijk NIET. Dit doen we om alle vuil en onzuiverheden te verwijderen. Laat ook eerst het proper gemaakte voorwerp eerst terug afkoelen voor men de constructie in het aquarium plaatst.

Gebruik geen marmer of andere kalkhoudende stenen voor een aquarium met vissen zacht water nodig hebben. Deze kalkhoudende stenen kunnen ervoor zorgen dat het water minder zacht wordt door de afgifte van kalk Kienhout gebruikt men ook beter niet voor aquaria die een ph + 7 na streven. Kienhout heeft de eigenschap het water zuurder te maken.

Hoe kunnen we nu die geschikte schuilplaats in elkaar steken?

Stenenconstructie’s

Vooreerst kan je gebruik maken van stenenconstructies. Grijze lei-stenen zijn zeer goed bruikbaar om etages te maken, holen te creëren, gaten en spleten te laten ontstaan. Wanneer men overgaat tot het creëren van een schuilplaats bestaande uit stenen, moet men er op letten dat de constructie stevig genoeg in het zand (bodemsubstraat) geplaatst staat. Wanneer een constructie te wankel staat en vissen beginnen hun hol uit te graven dan kan het wel eens gebeuren dat vissen onder de constructie vast komen te zitten. Dit moeten we ten allen tijde proberen te vermijden. Daarom bestaat de mogelijkheid om stenen alvorens ze in het aquarium te plaatsen aan elkaar vast te lijmen met silicone. Let wel, silicone die voor AQUARIUM GEBRUIK voorzien is.

Voor men begint met het bouwen van deze constructie kan men best een plannetje maken of eerst de stenen op elkaar passen. Men kan een constructie maken in de vorm van een tent.

Een mogelijkheid is twee lange smalle stenen schuin tegen elkaar plaatsen. Zo creëert men een driehoekige vorm.

Een andere mogelijk constructie kan zijn twee stenen met enige hoogte links en rechts plaatsen en een 3de steen er boven op leggen.

Er zijn natuurlijk nog veel andere creaties mogelijk.


Planten

Nu we stenenconstructies hebben besproken kunnen we overgaan tot het creëren van schuilplaatsen door middel van plantenbundels. Men bekomt schuilplaatsen door stengelplanten (bv waterpest, cabomba-soorten, java-varen, vallisneria’s en Echinondorus-soorten) dicht bij elkaar te plaatsen. Vissen zullen, wanneer nodig, zich graag in zulke schuilplaats ophouden. Java-varen kan men bv opbouwen (van laag naar hoog) in een hoek (achterwand en zijwand) van het aquarium. Cabomba-soorten kan mijn ook van hoog naar laag opbouwen tegen de achterwand. Zolang de vissen zich maar kunnen verstoppen zonder dat de belager hen ziet.


Kienhout

                    

 

Kienhout is een ander dankbaar product om schuilplaatsen te maken. Sommige vormen van kienhout zijn zo grillig dat men niks speciaal meer moet doen. Enkel het stuk houd in het aquarium leggen en zien dat de holtes bereikbaar zijn voor de vissen.
Is de vorm van het houd niet grillig genoeg dan kan men ook gaan stapelen. Nadeel is hier wel dat het aquarium dan snel vol ligt. De stukken hout die men verkoopt zijn meestal te groot om in een doorsnee aquarium al stapelend te gebruiken.
Men kan ook gebruikmaken van een combinatie van planten en kienhout. Java-varen, javamos, anubias-soorten zijn plantensoorten die hiervoor zeer geschikt zijn. Bind de planten vast met visdraad of met andere middelen (bv door ze te verankeren met stenen, …)
Het gebruik van schuilplaatsen gemaakt van kienhout worden zeker in gebruik genomen door: harnas- en pantsermeervallen.


Kokosnoten, bloempotten en plastic buizen

Kokosnoten is een alom bekent middel om schuilplaatsen te creëren en toch een natuurlijke uitzicht te behouden. Een nadeel is dikwijls de hardheid van deze noot. Het beste is ze eerst door te zagen. Niet in het midden maar een verdeling van 75 % - 25 % zodat de ene kant hoger is dan de andere. Men moet rekenen dat het deel dat men wil gebruiken nog in het zand moet drukken. Wanneer de kokosnoot is doorgezaagd kan men beginnen met het uitlepelen van de kokos zelf. Dan kan men kiezen om onderaan het uitsparing te maken (wanneer de noot in het zand gedrukt is toch nog een gleuf vrij blijft om de vis naar binnen te laten zwemmen) of om langs de zijkant een hol (opening) te maken.

Voor bloempotten geld hetzelfde als de kokosnoten.

Plastic buizen (of bamboe) zijn nodig om sommige soorten te laten kweken. Bv Ancistrus dolichopterus kweekt wanneer er een buis ter voorziening is. Ook de Tateurndina ocellicauda heeft nood aan een buisvormig voorwerp om over te gaan te het kweken. Men houd te buizen tegen de bodem door:
- de bodem te bedekken met zand
- ze te verankeren doormiddel van stenen
Om ze te camoufleren kan mijn gebruik maken van java-varen, javamos, anubias-soorten.