De tijdklok

   
   

Een tijdklok is eigenlijk onmisbaar in een aquarium waar regelmaat heerst. Door gebruik te maken van de tijdklok kan men er zeker van zijn dat het licht telkens op hetzelfde uur (tijdstip) aangaat wat de vissen en planten ten goede komen. Zowel vissen als planten voelen aan wanneer het ligt uit of aan gaat springen.
Zo had ik cabomba-soorten in de bak staan. Reeds een half uur voor het uitgaan van de belichting begonnen de toppen van deze plant zich reeds te sluiten.
Bij de vissen kan ik het voorbeeld aanhalen van een kweekje Pelvicachromis pulcher. Toen dit koppel jongen had gekregen en deze jongen begonnen met het verkennen van de omgeving werden ze telken male door de ouders een half uur tot een kwartier voor het uitgaan van de belichting terug veilig in het hol (bloempot) geloodst.

Zonder gebruik te maken van een tijdklok of een vaste regeling zou dit niet mogelijk zijn. Vissen en planten kunnen zich niet voorbereiden op het aan of uitspringen van de verlichting. Meeste van onze siervissen zoeken reeds een kwartier op voorhand naar een plaatsje waar ze de nacht kunnen doorbrengen.
Maar al te veel mensen steken het licht pas aan wanneer ze thuis zijn/komen. Meestal ’s avonds en overdag wordt het licht gewoon uitgelaten. Wel dit systeem kan inderdaad wat energie sparen maar heel goed is dit toch niet voor de planten en vissen. Aquariumplanten hebben op zich al minimaal 11 – 12 uur licht nodig per dag.

Ook kan een tijdklok de aquariaan vele voordelen bieden. Men hoeft er niet telkens aan te denken om de verlichting aan te steken of uit te doen. Alles gebeurt automatisch en op vaste tijdstippen.
Laat me wel toe te zeggen dat best enkel de verlichting dient te worden aangesloten op de tijdklok. De verwarming en de filter dienen hele dagen 24/24 in werking te zijn.

Een andere tip voor mensen die werken met tijdklokken waar ze de tandjes zelf nog van moeten instellen, kijk altijd na of deze goed zijn ingesteld zodat bv ’s nachts om 03.00u de verlichting niet gaat branden voor een kwartier. Want meestal merkt men dit niet omdat men toch reeds in bed licht. Een het indrukken van zo’n tijdtandje is snel gebeurd, men neemt het vast met de bedoeling de kast even uit te kuisen en men heeft het zitten. Dus kijk dit regelmatig eens na.

In het kort nog eens de voordelen:

  • Regelmaat is een belangrijke troef in een goed opgezet aquarium,

  • Zowel de vissen als de planten hebben hier baat bij,

  • De houder van het aquarium moet zich niet meer ongerust maken om de lichten op tijd aan of uit te doen,

  • Wanneer men op reis gaat blijft het ritme zijn gewone gang gaan,

  • Men kan zelf instellen hoelang het aquarium juist moet branden,

  • Men kan ook zelf beslissen wanneer het licht aan en uit moet gaan,