Transport van vissen

   
   

Het voornaamste waar we op moeten letten is de ruimte waarin we de vissen gaan transporteren, zuurstofgehalte, temperatuursschommelingen en niet onbelangrijk de stress van onze vissen.

Het spreekt van zich dat grote vissen dienen te worden verpakt in grote plastieken zakken of in plastieken emmers (frigobox is zeer goed voor discusvissen).


Geef de vissen voldoende ruimte, d.w.z. prop u emmer of zak niet vol. Steek ook geen agressieve dieren bij elkaar. Best is nog elke soort apart te verpakken. In de aquariumwinkel zullen ze dit niet gauw doen. Wat je kan zeggen is dat het voor verschillende aquariums is ;-)

Belangrijk is ook de hoeveelheid zuurstof die in de transportzakken wordt geblazen, d.w.z. minder water meer zuurstof. Oppassen sommige vissen zoals labyrintvissen kunnen dit slecht verdragen. Bij gebruik van emmers geeft dit meestal geen zuurstofproblemen, zuurstof wordt immers opgenomen via het wateroppervlak, we kunnen eventueel een luchtpompje op batterijen gebruiken voor de waterbeweging of van tijd tot tijd het deksel er af nemen. Waterpompjes kunnen nog al eens voor extra storing zorgen. Als het echt een lange rit is bv 1 uur dan kan men dit overwegen.

Een ander belangrijk element is de temperatuursschommeling. Vissen kunnen deze goed doorstaan zolang het niet meer is dan 3 – 4 graden!! Ook plotse temperatuurschommelingen zijn slecht voor de vissen. Een geleidelijke daling kan minder kwaad. Plotse temperatuurschommelingen zijn te vermijden door:

   
 • De plastiek zakken te verpakken in gazettenpapier

 • Ofwel in een isolerende frigo-zak (thermozak, piepschuimbakken) te steken. Je kan er misschien voor zorgen dat de isolatie wat opgewarmd is tegen het moment dat de vissen er in gaan. Bijvoorbeeld in de winkel de zak of frigobox wat laten openstaan.

 • Een oude schoendoos is samen met het verpakken van gazettenpapier veruit de beste oplossing. De schoendoos en het gazettenpapier isoleren en wanneer de schoendoos dicht is zijn de vissen afgesloten van het licht wat ze rustig maakt!!

 • Desnoods kan je een trui of warme vest rond de verpakking wikkelen. Let wel op dat je met een rits of knop de zak niet openhaalt!!

Wanneer vissen geïsoleerd en donker kunnen worden vervoert zullen de overlevingskansen sterk vergoten. Vissen kunnen min of meer tot rust komen en ONTSTRESSEN!!! Dit is heel belangrijk. Er staat hen immers nog veel te wachten (andere omgeving, andere soortgenoten, andere waterwaarden, ….)

!! ** Een kleine samenvatting om vissen dus goed te vervoeren: ** !!

 1. Ze moeten in de donker zitten op weg naar huis (gazettenpapier, schoendoos, frigo-box, thermozak)

 2. De verpakking moet goed isolerend zijn (gazettenpapier, schoendoos, frigo-box, thermozak)

 3. Er moet genoeg zuurstof voor handen zijn

 4. Grote vissen in een grote verpakking. Desnoods i.p.v. plastiek zak een emmer of iets waar ze in kunnen zwemmen.

 5. Agressieve vissen apart steken en verpakken (liefst nog elke soort apart steken)

 6. Hou de rit zo kort mogelijk

 7. Hou altijd een reserve emmer of bakje bij de hand, moest de zak waarin de vissen verpakt zijn gaan lekken tijdens de rit. Dit is een belangrijk en niet te onderschatten punt !!

 8. Hou de zak zo dat de vissen de ruimte hebben om te zwemmen. Afhankelijk van de vorm van de zak en de hoeveelheid water is de rechtstaand of liggend!!