Vormen van aquariums

   
   

Er zijn veel verschillende varianten van aquariummodellen. Eerst en vooral is er de grootte van het aquarium. Als men bereid is de hobby voor een lange tijd uit te oefenen kan men best investeren in een groot aquarium. De regels is eigenlijk;”Koop een zo groot mogelijk aquarium”. Hoe groter het aquarium hoe meer water er in kan. Dit heeft als gevolg dat het aquariumwater stabieler is en dat het gemakkelijker in evenwicht is te houden.

1. Aquarium = 60 cm

Dit zijn de bakjes die men dikwijls ziet staan met reeds een heel pakket aquariumbenodigdheden erbij. Wordt dikwijls aanzien als een ideaal starterpakket. Dit klopt zeker, maar men moet er wel bijzeggen dat in een aquarium van 60 cm niet zo heel veel vissen passen. Veel van deze dieren hebben een ruimer aquarium nodig om te kunnen zwemmen.

Vissen die men in dergelijk aquarium kan houden zijn meestal karperzalmen (neon’s, enkele tetra’s, ), bodemvissen (een paar corydoras), … Eigenlijk alleen maar vissen die niet groter worden dan ongeveer 5 cm. Je moet er tevens ook rekening mee houden dat er hier of daar nog wel een plantje, steen of een andere decoratie bij komt. Wat het aquarium op zich nog wat krapper maakt.

Een voorbeeld van een gepaste behuizing kan zijn:

- 7 9 kardinaaltetras (Paracheirodon axelrodi)

- 3 Corydoras

- een koppel dwergcichliden

- ….

2. Aquarium van 60 cm tot 120 cm

Volgens mijn menig zijn dit de aquariums die het meest aangekocht worden. Ze zijn niet de grootste en passen daarom nog in de woonkamer. Deze grootte van aquariums kan toch nog dikwijls verschillen. 120 cm 120 cm! Hier mee bedoel ik dat er aquariums zijn waarvan de lengte wel 120 cm is maar de hoogte verschilt of de diepte. Let er op dat je aquarium diep genoeg is. Ik heb dit uit eigen ervaring ondervonden. Hoe dieper je aquarium hoe beter je dieptezicht kan creren. Ook wanneer je van plan bent om een achterwand te plaatsen. Hou hier dus rekening mee. (40 cm is een min.) Ook de hoogte kan een rol spelen. Ben je van plan om later discussen of maanvissen te houden, maar heb je daar nu op het moment nog niet genoeg ervaring mee, zorg er dan voor dat je een aquarium aanschaft dat min. 50 cm hoog is. Je moet er rekening mee houden dat je er waarschijnlijk nog een bodem inlegt voor je planten in te zetten. De grote van de filter is nog een aspect dat men niet mag vergeten. Hoe groter het volume van het aquarium hoe zwaarder de filter moet zijn.

Bij deze grootte van aquariums wordt het gamma van vissen dat je erin kan zetten opmerkelijk groter. Bijna alle vissen kan men hier in houden. Buiten bepaalde groter cichliden, karperzalmen (piranha, Leporinus fasciatus fasciatus,…). Ook voor discussen is een bak van 120 cm toch nog wat klein.

3. Aquarium > 120 cm

Mensen die deze grote kunnen plaatsten en aankopen kunnen de gelukkige eigenaars worden van een mooie onderwatertuin. Vooral mensen met zeeaquariums zijn genoodzaakt om dergelijke grote aquariums aan te kopen. Mensen die gefascineerd zijn door discussen zal je vaak zien met aquariums groter dan 120 cm. Ook liefhebbers van malawicichliden of Tanganyikacichliden hebben vaak nood aan grote aquariums.

Deze grote van aquariums hebben het minste onderhoud nodig wat betreft het verversen van water. Wat dan wel als nadeel kan worden aanzien is de als eerste waarschijnlijk de aankoopprijs (al zijn er zeer mooie tweedehands aquariums die men prijselijk kan aankopen). Ten tweede de hoeveelheid verlichting (dikwijls hogere elektriciteit verbruik), ten derde de verwarming die zwaarder zal moeten zijn net als de filter.

Het gamma vissen die men kan houden kan men dan gelijk stellen aan het gamma dat men aanbied = (aquariums vanaf 150 cm)

Nadat we de grootte van de verschillende aquariums hebben besproken kunnen we ook nog de vormen even toelichten. Zo zijn er de A: rechthoekige aquariums (meest voorkomende), B: de triangels of C: hoekaquariums en als laatste het panoramisch aquarium met gebogen vooruit. De keuze hangt waarschijnlijk af van de voorkeur en de plaats.

 

     

(Mensen die willen dat hun foto van hun aquarium wordt opgenomen mogen mij die altijd doormailen. Ik maak er dan een speciale pagina voor. Gelieve dan ook wat info toe te sturen Zoetwateraquarium@hotmail.com bv; aantal en soort van vissen die er in zitten , planten, temp, ph-waarde, etc)