De oxydator

By E. Lieven

   

Wat is nu eigenlijk een oxidator?

Wel dit is een toestel dat zonder enige vorm van energie werkt, en zuurstof vormt via een chemisch proces. Als basismateriaal wordt waterstofperoxyde gebruikt ( te koop in elke aquariumwinkel) en een katalysator, wat niets anders is dan een steentje. Deze katalysator scheidt de waterstof- en zuurstofdeeltjes van elkaar. Er komt zuiver o² vrij. Op deze kunstmatige manier wordt het tekort aan zuurstof in uw aquarium aangevuld. Deze deeltjes o² verbinden zich met de ion en van de nitrificerende stoffen. Zo wordt ook door deze oxydator het bacteriologisch proces, dat zich voortdurend afspeelt in ons aquarium, op positieve manier beïnvloed.
 

Hoe ziet een oxydator eruit?

In de handel is hij verkrijgbaar onder de vorm van een keramische pot die afgesloten kan worden met een bol van hetzelfde materiaal. In deze pot past een bakje in doorzichtige kunststof dat afgesloten wordt met een dop waarin een gaatje is gemaakt. Het bakje wordt gevuld met waterstofperoxyde waarin ook de katalysator wordt gebracht.
Dit wordt nu omgekeerd in het keramisch omhulsel gestoken met daarop de keramische bol (kwestie dat ons bakje niet gaat drijven). Het geheel wordt nu in onze aquarium op de bodem geplaatst. Als alles volgens de regels der kunst is uitgevoerd, zal u zien dat er hele fijne blaasjes uit de oxydator verschijnen. Deze brengen zuivere zuurstof in het aquarium.

De pot is vervaardigd uit heel poreus materiaal, waardoor een juiste dosering in stand wordt gehouden, al naargelang de behoefte aan zuurstof. Alhoewel in het aquarium dat bij mij thuis staat opgesteld, alles naar wens verloopt, heb ik toch zo een oxydator opgesteld als proef om eens te zien wat voor reacties deze teweegbrengt bij het vissen en plantenbestand. Het huidig aquarium is ingericht voor Tanganjikacichliden: enkele schelpbewoners, een ruim aantal Lamprologus leleupi (ruim door de verscheidene nakweken die zich hebben voorgedaan), Lamprologus compressisseps, Lamprologus brichardi en cyprichromis leptosoma vormen het vissenbestand. Als u weet dat mijn bak “slechts” 120*40*50 meet vormt dit geheel wel een bende.
Paradoxaal genoeg heb ik geen last van algen of andere narigheden. Verwonderlijk ook door het feit dat ik slechts filter over een potfilter van 1000 L / uur.
Het plantenbestand bestaat uitsluitend uit Anubias nana.
Zo een vis- en plantenbestand heeft onmiddellijk tot gevolg, dat er zich veel organische stoffen gaan ontwikkelen die allemaal door het bacteriënbestand in het aquarium en de filter moeten verwerkt worden. Als ik niet regelmatig water zou verversen, zou het niet lang duren eer de algen hun intrede doen.

De conditie van de planten voor het gebruik van de oxydator was niet slecht, maar zeker niet optimaal te noemen. Nu dit toestel permanent in het aquarium staat, stel ik vast dat de planten er frisser bij staan, er ontwikkelen zich meer nieuwe bladeren en de vissen voelen zich duidelijk in hun nopjes. De Cyprichromissen leptosoma laten zich meer zien doordat er meer zuurstof in het water is en de kleuren beter uit. LET WEL!!!!! Cyprichromissen moeten gehouden worden in ruimere aquaria met veel zwemruimte. Een aquarium van 150*50*50, is voor deze vissoort geen overbodige luxe.

De oxydator is nu ook geen wondertoestel dat het mogelijk maakt dat Midden-Amerikaanse cichliden kunnen rondzwemmen in een bakje van 80 cm.
Het spreekt vanzelf dat na verloop van tijd, de inhoud van dat bakje is opgebruikt. U dient deze dan terug op te vullen met waterstofperoxyde. Opgelet !!! De juiste bus gebruiken, afhankelijk van de soort oxydator dat u in gebruik heeft.

Wat mij betreft kan de oxydator heel nuttig werk verrichten:

  • Brengt zuurstof in uw water

  • Beïnvloedt op een positieve manier het nitrificerend proces

  • Zorgt in relatie met de Co² voor een gezond plantenbestand.

Denk nu ook niet dat de oxydator een wondermiddel is hij kan de gewone filtering en waterverversing NIET vervangen. Het is echter om het zacht uit te drukken een goed hulpmiddel.
Zo een geprefabriceerde oxydator is relatief duur in aankoop: Wat is duur? Men moet toch iets over hebben voor zijn hobby. Men kan deze zelf ook maken en dan wordt dit spotgoedkoop. Met een gewone kunststoffles, een geperforeerde afsluitdop, waterstofperoxyde en een katalysator kan men een oxydator maken. Wel stel ik mij de vraag, hoe zit het met de poreusheid van dit materiaal en de dosering? Hoe houdt men dit ding op de bodem?

Een oxydator stelt men best op, op de bodem van het aquarium, zodanig dat de vrijgekomen zuurstof zich optimaal kan verdelen en oplossen in het water. Probeer het maar eens.

 
 
Home