Onze kennel

Hunter of Highlandcompanion
Geboren :21-10-2008
Vader:Macbuff Joy Journey
Moeder:Erin of Highlandcompanion

Kendra of Highlandcompanion
Geboren :16-03-2011
Vader:Glenmore's Emotion Pur
Moeder: Hunter of Highlandcompanion

Pebbles of Highlandcompanion
Geboren :04-03-2016
Vader:Now and Forever of Highland Origins
Moeder:Kendra of Highlandcompanion

In memoriam

In memoriam

Zohra,de stammoeder van onze kennel.

WE ZULLEN U ZEKER NIET VERGETEN


Lieve Zohra Het is koud en stil om ons heen.
't plekje waar je altijd lag is nu alleen.
We missen je , 'het klinkt misschien raar,nu je er niet meer bent,voelt 't zo zwaar.
Ze zullen ons wel uitlachen omdat we huilen om een hond.
Je was en bent nog steeds onze vriend.
Maar echt wij zouden willen dat je nog bestond.
We houden van je ..........en tot ziens.

Celty was onze vriend ons maatje onze deugniet.
Alles waar je veel van houdt zal warmte blijven geven, ook al is zij niet gebleven.
Jij blijft altijd een stukje van ons leven.
Het gaat je goed.

Erin jij was een lieve vriend die altijd klaar stond voor een wandelling of een snoepje met Celty.
Deze mooie herinneringen kan niemand van ons af nemen.
Want ze blijven voor altijd in ons hart en gedachten.
Nu zijn julie weer samen. Het gaat je goed.

Geschiedenis

Geschiedenis

De voorouders

De voorouders van de Cairn Terriër moeten gezocht worden in de ruige omgeving van de Schotse Hooglanden, hoofdzakelijk in het westelijke deel dat bergachtig is met een diep ingesneden kustlijn. Het gebied omvat bijna 200 bewoonde eilanden.Deze grillige omgeving met de rotsen,inhammen,klippen, beken ,rivieren en meren vormde het natuurlijke woongebied van de Cairn Terriër.

Omstreeks 1500

Omstreeks 1500 werd er al geschreven over de Schotse Terriërs, die waarschijnlijk de directe voorouders van de Cairn zijn geweest,evenals die van de West Highland Wite Terriër, de Skye Terriër en de huidige Schotse Terriër.

Deze rassen lijken onderling nog veel op elkaar.
Dat is ook niet zo vreemd, als men bedenkt dat ze gefokt zijn om min of meer hetzelfde werk te doen.
Hoe de hond er dan verder precies uitzag, was niet zo belangrijk.Men fokte de honden die hun werk het beste deden,en het uiterlijk van de honden was slechts van belang voor zover zij de kwaliteiten van de hond beïnvloedde.
De onderlinge verschillen tussen de rassen zijn pas later door de kynologie in tentoonstellingen benadrukt en behouden.
Men ging specifiek fokken op bepaalde typerende eigenschappen van de afzonderlijke rassen.
Dat resulteerde in de uiterlijke verschillen van de Terriërrassen zoals we die vandaag de dag zien.
Betreft hun karakter lijken ze evenwel nog sterk op elkaar.

Eind van de negentiende eeuw

Aan het eind van de negentiende eeuw werd een begin gemaakt met het fokken van de kortharige Skye Terriër.

In 1908 verschenen deze Terriërs op de hondententoonstelling van Inverness en het jaar daarop waren er enkele te bewonderen op de Cruft'Dog Schow.

In 1910 werd het ras dat men Cairn Terriër ging noemen erkend door de Engelse Kennel Club.
De naam is een verwijzing naar de rotsspleten (Cairns)waartussen de otter en de vos zich verborgen hielden.
De jacht op vossen werd in Schotland beoefend door beroepsjagers, die op verzoek van landeigenaren en boeren de vossen kwamen opruimen.
Daarnaast werden de Terriërs ingezet bij de jacht op otters, die volgens de vissers iets te veel zalm wegpikten.
De Cairn moest dus zeer goed kunnen zwemmen,maar daarnaast moest hij ook een echte Gems ( berggeit)zijn, om zich te handhaven op het rotsachtige terrein waar de vossen zich ophielden.
Zijn korte pootjes komen hem daarbij zeer goed van pas want hierdoor kan hij zijn evenwicht goed bewaren.

Karakter

Karakter

“De Cairn Terriër is een kleine heerlijke vlegel met een groot hart, die als geen ander je hoofd op hol weet te brengen. Hij is pienter,vrolijk , dapper.Brutaal als hij is , valt een Cairn Terriër graag op en meestal lukt hem dat vrij goed.Hij is compact van formaat, heeft een sterke persoonlijkheid en is actief van aard. Iedereen raakt vertederd door zijn manier van doen. Hij kan als geen ander het iedereen naar zijn zin maken en ze om zijn vinger winden , hij krijgt iedereen aan het lachen , zelfs mensen die zeggen dat ze niet van honden houden.”

“De Cairn Terrier is een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Nieuwsgierig als hij is zal hij overal op afstappen,zonder zich af te vragen of dat nu wel verstandig is.”

“Als zijn herinneringen boven komen van zijn vroegere eeuwen van uit de Schotse Hooglanden dan zal men zien dat hij een verwoed jager is geweest .De Cairn Terrier is een jachthond die al in zeer vroege tijden bij de jacht werd ingezet om in de holen te kruipen van otters, dassen en vossen om ze daar in hun eigen domein te pakken te nemen.Voor dit werk waren honden nodig die niet zo snel bang te maken waren want om een dier in zijn eigen hol te snel af zijn, vergt natuurlijk behoorlijk wat moed.En daaraan ontbreekt het dan ook niet bij de Cairn.”

“Geestelijk en lichamelijk , alles aan de Cairn is instinctief en natuurlijk. Een pientere gabber met een grote persoonlijkheid.Het is een terriër in hart en nieren , dat wil zeggen dat hij speels is , ondernemend en slim is en zeer vriendelijk met vreemde bezoekers. In tegenstelling tot sommige andere terriërs laat hij nooit zijn tanden zien”bijten” , nooit van gehoord!”. Wat bij hem ook zo gewaardeerd wordt is dat hij zichzelf blijft , hij stelt zich niet aan , heeft geen kuren , hij is heel anders dan andere honden. De Cairn is heel gelijkmatig van karakter en past zich uitstekend aan het gezinsleven aan, of dat zich nu in een groot landhuis of een gewone woning afspeelt.Hij gaat goed om met kinderen en accepteert vreemden als hij er eenmaal mee heeft kennisgemaakt.”

“De aanwezigheid van vreemde indringers wordt niet geduld.Vogels en katten of andere indringers hebben dit tot hun schrik moeten ervaren. Neem daarom wel uw verantwoordelijkheid en zorg dat uw tuin goed afgesloten is, hij zou instinctief reageren en de weg over steken zonder op het verkeer te letten. Komen de indringers via de ondergrond, dan graaft de Cairn ze wel op. Daarom moet je niet boos worden als hij trots zijn buit komt laten zien: jagen doet hij instinctmatig , niet uit kwade wil.”

“Als je Schot bent en terriër bovendien , kan je hem zeker niet ontmoedigen door kou , modder , stroming , wind, en regen en sneeuw . Je moet dan ook niet proberen om hem een hondenjasje aan te doen. Dat zou een belediging zijn voor onze Schot. De Cairn is zelfbewust , onafhankelijk , vastberaden , maar vergis je niet. Hij is gelukkig als hij weet dat zijn baasje van hem houdt. Als hij het gevoel heeft dat hij aan zijn lot wordt overgelaten , als hij slecht behandeld wordt , vergeten , verwaarloosd , dan herken je hem niet terug. De Cairn is behoorlijk gevoelig en achter zijn vrolijke uiterlijk verbergt hij een klein hartje. Als hij lekker heeft gespeeld , gesprongen , rondgeneusd , of als hij een flinke wandeling heeft gemaakt , gaat hij naar zijn mand , waar hij zich oprolt tot een bolletje Slaapt hij? Half. Zodra je langsloopt doet hij zijn ogen open. Hij blijft contact houden met degene van wie hij houdt,hij moet voelen dat die er is.”

Tips

Tips

TIPS VOOR BIJ DE OPVOEDING EN VERZORGING


Kam je puppy 1x per week, liefst als ze op een verhoog staat (vb tafel met antislipmat). Voel enkele keren per week in zijn ooghoeken of er geen vastgekoekt zand aan de haren hangt. Doe regelmatig zijn mond open om naar zijn tanden te kijken. Als u uw hond wil wassen, gebruik alleen shampoo voor honden (liefst ruwharige honden).

Laat de eetbak niet de hele dag klaar staan, dit maakt een slechte eter van je hond. Neem het na een kwartier weg. Leer je kinderen hoe ze een hond moeten benaderen : eerst met de hand onder z’n neus ter kennismaking i.p.v. direct boven het hoofd om hem te aaien. Doe kinderen begrijpen dat als de puppy naar z’n mand wil om te slapen, hij niet mag gestoord worden.

Als uw hond zijn tanden wisselen oppassen met spelletjes waarbij hij hard trekt of zelfs hangen gaat. Dit om te voorkomen dat zijn tanden scheef gaan groeien. Geef uw hond geen eten of aandacht terwijl uzelf eet. Afleiding is dikwijls een goede tactiek als hij bijvoorbeeld in iets bijt waarin het niet mag. Leidt hem dan af met één van zijn speelgoedjes. Straffen heeft alleen zin als u de hond “op heterdaad” betrapt.

Als uw pup wakker wordt moet hij zijn behoefte doen. Als hij lang en intensief langs de kanten loopt te snuffelen, is de kans groot dat hij moet. Bij een “ongelukje” de plaats nooit reinigen met producten die amoniak bevatten. Dit nodigt alleen maar uit zijn behoefte terug op dezelfde plaats te doen. Geef korte bevelen eventueel in het begin met handgebaren, let op uw klanken dat ze niet teveel op elkaar lijken, en let op uw intonatie.

Bij het bevel “hier” komt hij gemakkelijker wanneer u hurkt. Zo bent u kleiner en minder bedreigend. Leer hem om zijn snoepjes rustig aan te nemen. Soms moet men wel heel geduldig zijn. Laat de puppy niet begaan omdat hij toch nog zo klein en lief is, wat je niet wil dat hij doet als volwassen hond moet je nu afleren. De puppy zal waarschijnlijk in zijn “tienerperiode” opnieuw proberen zijn grenzen te verleggen. Wanneer u naar een hondenschool gaat om te leren uw pup te begrijpen en op te voeden, doe de oefeningen ook bij uw thuis. Als u niet meer naar de school gaat, blijf wat hij geleerd heeft onderhouden.

Verzorging

Verzorging

Of u voor een Cairn Terriër hebt gekozen om er tentoonstellingen mee af te gaan of alleen maar om er een gezellige huishond aan te hebben, zijn uiterlijk vereist een geregelde verzorging als u wilt dat hij eruitziet zoals het een Cairn Terriër beaamt. De Cairn terriër is een ruwharig type en heeft een dubbele vacht.een zachte, dikke ondervacht en een ruwe bovenvacht. De ondervacht doet dienst als een warmteregelaar ,de ruwe bovenvacht beschermt de Cairn Terriër tegen de weeromstandigheden en is vuil en waterafstotend .

Voor de vachtverzorging van uw Cairn hebt u een aantal hulpmiddelen nodig.
Een tafeltje met een mat (anti-slip) zodat de hond stevig staat en niet kan uitglijden.
Dit is ook een goede handeling om de Cairn al gewoon te maken aan een trimtafel voor het trimmen,alsookop de tafel staan bij de dierenarts.
Een metalen kam (tandafstand van 3à 4 mm)voor het meermaals per week te kammen van de Cairn.
Met een borstel kunnen we de haren met korte en krachtige bewegingen in tegengestelde richting van de haargroei borstelen. De losse haren en vuil zullen zo verwijderd worden. Met de kam kan dan in de normale richting worden gekamd. Onder de oksels en aan de liesstreek en buikstreek moeten we iets meer aandacht besteden. U kan de ogen en oren met een vochtig doekje zuiver maken.

Als de Cairn ongeveer vier maanden oud is zijn de donkere nestharen zachter geworden en gaan jeuken. Nu is de tijd aangebroken voor de eerste plukbeurt, de nestharen moeten over het ganse lichaam van kop tot staart met de duim een wijsvinger uitgeplukt worden. Na deze plukbeurt komt de vachtkleur te voorschijn. De haren rond de geslachtdelen en de aars en de voetkussens knippen we met een schaar, voor de rest is de schaar uit den boze. Om een Cairn in goede conditie te houden is het aangewezen de vacht om de vier maanden te laten plukken. Als een Cairn Terriër regelmatig geborsteld , gekamd en geplukt wordt zal het wassen overbodig zijn. Moet de Cairn een wasbeurt krijgen gebruik dan zeker geen shampoo van u zelf. Gebruik speciale hondenshampoo voor ruwharige honden. Of spoel de vacht met lauw water en inwrijven met de inhoud van een rauw opgeklopt eitje. Het even laten inwerken en goed afspoelen met lauw water( let op: laat geen water in de gehoorgangen lopen), goed droog wrijven en borstelen.

Controleer de oren zorgvuldig op een besmetting met oormijt. Als uw Cairn geregeld nerveus met zijn kop schudt en aan zijn oren krabt is de kans groot dat hij last heeft van parasieten. Uit de oren stijgt dan ook een eigenaardige stank op. Ga in dit geval direct naar de dierenarts.

PSS

PSS is een aangeboren, een erfelijke afwijking die bij de Cairn Terriër (en nog andere rassen) kan voorkomen. In Nederland worden er jaarlijks enkele honderden Cairn puppys getest op deze afwijking. Hieruit blijkt dat er ca. 1% van de puppys met deze afwijking geboren wordt.

Wat is een Porto Systemische Shunt of Levershunt.

In gezonde toestand, dus zonder deze afwijking, stroomt al het bloed afkomstig van de maag, de darmen en de milt via de poortader naar de lever. Behalve nuttige voedingsstoffen bevat dit bloed ook toxische stoffen, waaronder het zeer giftige ammoniak. Een gezonde lever kan deze giftige stoffen, door verbindingen te maken met andere stoffen, neutraliseren en deze via de bloedbaan naar de nieren transporteren, waarna ze via de urine het lichaam verlaten. Na dit ontgiftigingsproces verlaat het gezuiverde bloed de lever en stroomt via de achterste holle ader naar het hart, waarna het bloed aan een nieuwe cyclus kan beginnen.

Bij de aanwezigheid van een levershunt vindt dit ontgiftigingsproces slechts gedeeltelijk en soms zelfs in het geheel niet plaats. Een levershunt is immers een extra bloedvat dat de poortader rechtstreeks verbindt met de achterste holle ader. Dit extra aangelegd bloedvat vormt als het ware een “bypass” rondom de lever. Het gevolg hiervan is dat, volgens de grootte (diameter) van deze bypass of levershunt, een hoeveelheid bloed, soms zelfs al het bloed, van de poortader via de levershunt rechtstreeks in de achterste holle ader terecht komt. Dit bloed dat niet door de lever is gestroomd en bijgevolg nog alle toxische stoffen bevat, zal via het hart aan een nieuwe cyclus door het lichaam beginnen. De toxische stoffen, waaronder het zeer giftige ammoniak worden afgezet in de cellen van zowat alle lichaamsonderdelen, zoals de maag, de darmen, de longen en de hersenen, waardoor de functie van deze onderdelen wordt gestoord. We kunnen hier dus spreken van een langzame inwendige vergiftiging die, indien niet wordt ingegrepen, de dood tot gevolg heeft.

Een levershunt brengt ook nog andere problemen met zich mee. Ook de nuttige voedingsstoffen die door het bloed worden meegebracht uit maag en darmen gaan slechts deels of in het geheel niet door de lever. Deze laatste zal zich bijgevolg slecht of niet ontwikkelen en levensnoodzakelijke functies zoals; de productie van gal, het opslaan van reservevoorraden, de afbraak en opbouw van aminozuren en vitamines, de vorming van bloedeiwitten en de aanmaak van hormonen slechts voor een deel of in het geheel niet uitvoeren.

De symptomen

Al deze inwendig afwijkende functies maken de jonge Cairn Terriër ziek. De symptomen van een levershunt kunnen op jonge leeftijd en soms reeds in het nest worden waargenomen. In de meeste gevallen worden de symptomen pas op latere leeftijd opgemerkt. Een Cairn Terriër kan al de leeftijd van 12 tot 24 maanden (en soms nog ouder) bereikt hebben voor de eerste verschijnselen optreden.

De symptomen die op de aanwezigheid van een levershunt duiden zijn niet altijd even duidelijk. In een eerste stadium kunnen ze zelfs verward worden met andere minder ernstige aandoeningen. Bovendien is het ook mogelijk dat bij een Cairn met een levershunt niet alle symptomen optreden.

Mogelijke symptomen zijn:

Misselijkheid en braken; door slecht functioneren van de maag.

Diarree; door verminderde leverfunctie is er weinig of geen aanmaak van galzuur, waardoor de vertering van vet is gestoord.

Vertraagde groei: door de aantasting van het spier en botweefsel.

Snel moe en sloom in beweging: ook door aantasting van het spier en botweefsel, maar ook door afzet van toxische stoffen op de longen.

Blaasontsteking en moeilijk plassen; door vorming van gruis en steentjes.

Hersenschade; door afzet van toxische stoffen op de hersencellen zijn hier tal van symptomen mogelijk; zoals: evenwichtstoornissen (zigzag lopen, omvallen), kwijlen, onhandig drinken en moeilijk slikken. Schijnblindheid (tegen deuren en muren lopen), plotseling in slaap vallen.

Al deze symptomen kunnen wisselend optreden. Zo is het mogelijk dat een Cairn met een levershunt periodes heeft van schijnbaar zeer gezond te zijn afgewisseld met periodes van zeer ziek zijn.

De Levershunttest

Door middel van een speciaal apparaat kan het ammoniakgehalte in het bloed gemeten worden. De Belgische Vereniging van de Cairn Terriër (BVCT) heeft dit apparaat sedert kort in haar bezit en geeft al zijn leden/fokkers de mogelijkheid om, in samenwerking met de dierenkliniek in Leuven, alle puppies op deze erfelijke afwijking te testen.
Al onze puppies worden op de leeftijd van 7 weken, dus voor de puppies naar de nieuwe baasjes vertrekken, aan deze test onderworpen. Voor elke geteste puppy wordt door de BVCT en de erkende dierenarts een attest afgeleverd met de vermelding van het resultaat. Dit attest krijgt U als nieuwe eigenaar mee.
Wat te doen bij het vaststellen van een shunt

Bij het vaststellen van een levershunt kan er operatief worden ingegrepen (ook een puppy). De shunt of bypass wordt niet helemaal afgesloten, maar wel zoveel als mogelijk. Door het volledig afsluiten van een shunt wordt al het bloed te plots naar een minder of niet ontwikkelde lever geleid, wat bloedstuwing in lever en ingewanden veroorzaakt en fataal kan aflopen. Het onvoldoende sluiten van de shunt kan te weinig effect hebben. Het opereren van een shunt is dus specialistisch precisiewerk.
De slaagkansen voor een jonge Cairn liggen op 85%. Naarmate de ouderdom oploopt verminderen ook de slaagkansen.
Een aan een levershunt geopereerde Cairn Terriër kan een normaal en gezond leven leiden en hoeft niets ontzien te worden. Hij blijft echter erfelijk drager van de afwijking en dient voor de verdere fok uitgesloten te worden.

Het levershuntbeleid in België

Tot voor kort was er in België geen beleid. Door 2 recente levershuntgevallen (twee Cairn Terriërs in België gefokt en als puppy niet getest op levershunt) heeft de BVCT richtlijnen uitgewerkt in dit verband.

Foto's

Hier onder kan u wat foto's zien van onze kennel

Contacteer ons


Contact : highlandcompanion@gmail.com